Nācies iemidzināt slaveno Holivudas kaķi - savvaļas pumu

Par Holivudas kaķi iesauktā puma beidzamo desmit gadu laikā fotokameru objektīvos nonākusi daudzreiz. © AFP/Scanpix

Cienījamā vecuma un novājinātās veselības dēļ pagājušās nedēļas nogalē iemidzināta Losandželosas slavenība - aptuveni 12 gadus vecais pumu tēviņš, kurš par savu dzīvesvietu bija izvēlējies Grifita parku un nereti manīts kalna nogāzē esošās zīmes Hollywood apkaimē. Štata dabas pārvaldes reģistros dzīvnieks bija iekļauts ar vārdu P-22, bet vietējie iedzīvotāji un mediji pumu dēvēja par Holivudas kaķi.

"Tas bija mums visiem sāpīgs, taču absolūti nepieciešams lēmums," intervijā USA Today sacījis Kalifornijas Dabas pārvaldes vadītājs Čaks Bonems. Puma tika sagūstīta 12. decembrī pēc tam, kad vairākkārt bija uzbrukusi pastaigā izvestiem maziem sunīšiem un manīta rakņājamies pa atkritumu tvertnēm. Speciālistus tas vedinājis uz domu, ka plēsējs pats īsti vairs nespēj nomedīt sev barību, un var kļūt bīstams cilvēkiem.

Pēc notveršanas veiktā medicīniskā apskate apliecinājusi, ka Holivudas kaķim ir nopietnas veselības problēmas. Nedziedējama nieru slimība, kašķis un ādas infekcija, artrīts, pārāk mazs svars, kā arī neseni savainojumi, kas, visticamāk, gūti pēc pakļūšanas zem automašīnas (galvaskausa plīsums un traumēta labā acs) - ar visu šo kaišu buķeti P-22 izredzes dzīvot ilgi nebija lielas. Jāņem arī vērā, ka pumu vidējais dzīves ilgums savvaļā ir aptuveni 10 gadi, un šis īpatnis to jau bija pārsniedzis. "Mēs, protams, varējām mēģināt viņu ievietot kādā savvaļas dzīvnieku patversmē un ārstēt, taču pumai, kas visu mūžu pavadījusi uz brīvām kājām, tas nebūtu īsti piemēroti," atzinis Bonems.

Svētdien, kad tika paziņots par pumas iemidzināšanu, bēdīgi bija daudzi Losandželosas iedzīvotāji, un ar īpašiem paziņojumiem, pieminot Holivudas kaķi nāca klajā gan kongresmeņi, gan gubernators Gevins Ņūsoms, ziņo AFP. Puma, kas 1700 hektāru plašajā parkā, visticamāk, ieklīdusi no Santamonikas kalniem, pirmo reizi tika pamanīta 2012. gada februārī, kad dzīvnieku fiksēja viena no biologa Migela Ordenjana parkā izvietotajām kamerām. Nākamajā gadā pēc ilgas un pacietīgas gaidīšanas pumu izdevās nofotografēt Stīvam Vinteram. Šis attēls ar aprakstu tika publicēts prestižajā žurnālā National Geographic, un P-22 kļuva ne tikai par Losandželosas un Kalifornijas, bet visu Savienoto Valstu mēroga slavenību. Kopš tā laika pumu ne reizi vien fiksējušas pie privātmājām esošās videonovērošanas kameras, bet desmitiem iedzīvotāju lepojas ar to, ka savām acīm redzējuši plēsēju. Brieži, koijoti, jenoti un sīkākas radības - tā bijusi ierastā Holivudas kaķa ēdienkarte, stāstījuši Dabas pārvaldes speciālisti. Taču šāda diēta nav bijusi īpaši veselīga, jo, lai tiktu vaļā no koijotiem un jenotiem ļaudis Kalifornijā mēdz savos īpašumos dāsni izvietot ēsmu ar žurku indi. Beidzamo desmit gadu laikā P-22 vairākas reizes tika sagūstīts, un medicīniskās apskates allaž atklāja, ka pumas organismā ir bīstami augsta žurku indes koncentrācija. Pēc neilga ārstēšanās kursa dzīvnieks gan vienmēr tika atlaists brīvībā.

Dabas pētnieki joprojām brīnās, kā Holivudas kaķim savulaik izdevies šķērsot vienu no divām lielajām automaģistrālēm (piecas joslas vienā virzienā un ļoti intensīva satiksme), lai no kalniem ieklīstu Grifita parkā. Vides aizstāvjiem populārā puma kļuva par simbolu, palīdzot vākt atbalstu, lai pār vienu šoseju tiktu ierīkota vairāk nekā 60 metrus gara savvaļas dzīvniekiem paredzēta pāreja, kas ļaus tiem migrēt no Santamonikas kalniem uz cilvēku pagaidām vēl neapdzīvotiem rajoniem ziemeļos un atpakaļ. Paredzēts, ka šī pāreja tiks uzbūvēta līdz 2025. gadam.

Pasaulē

Jans un Elsa gandrīz pusgadsimtu dzīvoja laimīgā laulībā, un abi nomira kādā jūnija dienā no zāļu injekcijas, ko ārsti viņiem veica pēc viņu pašu lūguma. Nīderlandē šo operāciju sauc par duoeitanāziju – procedūra ir pilnīgi likumīga, lai gan tā joprojām tiek veikta reti. Ar katru gadu arvien vairāk pāru no Nīderlandes nolemj šādi beigt savu dzīvi, vēsta BBC.