Džonsons ar runām jau nopelnījis vairāk nekā miljonu

Bijušais britu premjers Boriss Džonsons saglabājis parlamenta deputāta mandātu, taču daudz vairāk pelna, uzstājoties ar runām dažādos pasākumos. © AFP/Scanpix

Bijušais britu premjers Boriss Džonsons pēc septembrī notikušās demisijas jau nopelnījis vairāk nekā miljonu sterliņu mārciņu (1,16 miljonus eiro), dažādās pasaules valstīs uzstājoties ar runām. Vienlaikus viņš turpina pildīt arī parlamenta deputāta pienākumus un atradis dāsnu personīgo sponsoru lorda Bemforda personā.

Informācija par 58 gadus vecā Džonsona ienākumiem atklātībā nonākusi tādēļ, ka viņš saglabājis deputāta mandātu. Likums nosaka, ka šādā gadījumā parlamentārietim ik mēnesi ziņas par saviem ienākumiem un saņemtajām dāvanām jāiesniedz īpašā parlamenta reģistrā, un šie dati ir publiski pieejami, vēsta BBC.

Novembrī Džonsons uzstājies ar trim runām. Ņujorkā viņš apmeklēja investīciju kompānijas Centerview Partners rīkotu baņķieru konferenci un par savu uzstāšanos saņēma 277 723 sterliņu mārciņu lielu atlīdzību. Indijas laikraksts The Hindustan Times par Džonsona līdzdalību savā seminārā viņam samaksāja 261 552 sterliņu mārciņas, bet Portugāles televīzijas kompānija Televisao Independente pārskaitīja 215 275 sterliņu mārciņas par Džonsona runu CNN Globālajā samitā Lisabonā. Par vēl vienu runu izmeklētai publikai oktobrī Ņujorkā Džonsons saņēmis 276 000 sterliņu mārciņu. Protams, visos šajos gadījumos bijušajam britu premjeram apmaksāti arī ceļa un uzturēšanās izdevumi.

Lords Bemfords tikmēr turpina nodrošināt Džonsonu un viņa sievu Keriju ar pajumti - mēnesī tas pārim ļauj ieekonomēt aptuveni 3500 sterliņu mārciņas, taču viesmīlību nākas reģistrēt kā dāvanu. Kopš izvākšanās no premjera rezidences Dauningstrītā 10 Džonsons un viņa kundze joprojām esot pastāvīgas dzīvesvietas meklējumos. BBC atgādina, ka vasarā lords Bemfods pārim piešķīra gandrīz 24 000 sterliņu mārciņu lielu finansējumu kāzu svinību rīkošanai.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.