Stambulas mēru - Erdogana oponentu ar tiesas palīdzību cenšas izslēgt no politiskās spēles

Stambulas mērs Ekrems Imamoglu uzskata, ka lieta par amatpersonu apvainošanu pret viņu uzsākta politisku iemeslu dēļ. © AFP/Scanpix

"Tas ir politiski motivēts spriedums," - tā Stambulas mērs Ekrems Imamoglu, kurš ir viens no pazīstamākajiem prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana kritiķiem un viņa iespējamais pretinieks nākamgad plānotajās vēlēšanās, reaģējis uz pilsētas tiesas lēmumu piespriest viņam divu gadu un septiņu mēnešu cietumsodu par amatpersonu apvainošanu. 2019. gada pavasarī Imamoglu par "muļķīgu" nodēvēja Augstākās vēlēšanu padomes lēmumu anulēt Stambulā notikušo vēlēšanu, kurās viņš bija uzvarējis, rezultātus.

Stambulas tiesas spriedumā Imamoglu noteikts arī aizliegums nodarboties ar politisko darbību, taču Stambulas mēram ir iespēja šo lēmumu pārsūdzēt vairākas apelācijas instancēs, ko viņš arī solījis darīt, raksta Reuters. Imamoglu pārstāv opozīcijā esošo sekulāro Republikāņu tautas partiju (CHP), un regulāri kritizējis gan Erdoganu, gan viņa vadīto islāmisko Taisnīguma un attīstības partiju (AKP), kas pie varas Turcijā ir beidzamos divdesmit gadus.

"Tiesas spriedums ir kārtējais pierādījums tam, ka šajā valstī pie varas esošajiem nav nekādas vēlmes nodrošināt, ka Turcijā tiek ievērots taisnīgums un demokrātija. Viņi necīnās nedz godīgi, nedz drosmīgi, bet izmanto visādus viltīgus paņēmienus, lai tikai saglabātu varu savās rokās," mērs sacījis, uzrunājot vairākus tūkstošus atbalstītājus pie municipalitātes ēkas. Viņš uzsvēris, ka tiesu vara Turcijā ne tuvu nav neatkarīga, bet gan danco pēc Erdogana stabules. Šīs no viena līdz otram galam safabricētās un smieklīgās krimināllietas vienīgais mērķis ir Erdogana vēlme atbrīvoties no spēcīga konkurenta nākamā gada vēlēšanās. Imamoglu atgādinājis, ka 2019. gadā viņam izdevās pārtraukt 25 gadus ilgušo AKP dominanci Stambulā un pašlaik, kad Turciju pārņēmusi ekonomiskā krīze (gada inflācija jau sasniegusi 84%), Erdogans ir nobijies, ka kas līdzīgs var atkārtoties visas valsts mērogā.

Vēlēšanas notiks jūnijā, un sekulārās opozīcijas partijas principiāli vienojušās, ka izvirzīs prezidenta amatam vienotu kandidātu, kurš stāsies pretim Erdoganam. Lēmumu par šī kandidāta izvēli paredzēts pieņemt nākamā gada pavasarī, kādu laiku pirms priekšvēlēšanu kampaņas sākšanās, un Imamoglu ticis uzskatīts par vienu no galvenajiem pretendentiem. Taču tagad situācija kļuvusi sarežģītāka, jo vairs nav nekādu garantiju, ka līdz jūnijam viņš jau nebūs izslēgts no politiskās spēles. Parasti Turcijas tiesas darbojas nesteidzīgi un normālos apstākļos visu apelāciju izskatīšana prasītu vismaz gadu, bet spriedums šajā laikā spēkā nestātos. Taču opozīcija bažījas, ka Erdogana spēkos ir pasteidzināt tiesu un panākt, ka tā lēmumu pieņem pavisam neilgi pirms vēlēšanām. Šādā gadījumā, ja Imamoglu būs izvirzīts par kandidātu, bet tiesa atstās spēkā pašreizējo spriedumu, Erdoganam konkurentu vēlēšanās vispār nebūs.

Skandalozais spriedums saistīts ar 2019. gada martā notikušajām municipālajām vēlēšanām Stambulā. Pēc tam, kad mēra vēlēšanās Imamoglu ar niecīgu pārsvaru pieveica AKP kandidātu, šī partija iesniedza sūdzību par dažādiem vēlēšanu laikā notikušiem pārkāpumiem, un Augstākā vēlēšanu padome rezultātus anulēja. Tieši tad Imamoglu savos komentāros pieminēja gan "muļķību", gan "muļķus". Stambulas mēra aizstāvji gan norāda, ka šos izteikumus viņš adresējis iekšlietu ministram Silaimans Soilu, kurš pirms tam bija asi reaģējis uz Imamoglu uzstāšanos Eiropas parlamentā un Turcijas tieslietu sistēmas kritiku, nosaucot Imamoglu par muļķi. Interesanti, ka atkārtotajās Stambulas mēra vēlēšanās Imamoglu uzvarēja jau krietni pārliecinošāk.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais