Zemes nogruvums Brazīlijā varētu būt prasījis desmitiem upuru

Nogruvums paralizējis satiksmi uz šosejas, pa kuru Paranagvas ostā tiek nogādātas eksportam paredzētās kravas - cukurs, graudi un kukurūza © AFP/Scanpix

Brazīlijas dienvidos pēc ilgākām lietavām zemes nogruvums nopostījis nozīmīgas šosejas posmu, un līdz pat 50 cilvēkiem pašlaik tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts. Notikuma vietā strādā glābēji, kuri uzgājuši divu cilvēku mirstīgās atliekas, vēl seši cilvēki izvilkti no dubļu straumes, bet ar katru stundu zūd cerības atrast vēl kādu izdzīvojušo.

Traģēdija Paranas štatā netālu no Guaratubas pilsētas notikusi pēc vairāk nekā nedēļu ilgām lietusgāzēm, kas nav mitējušās arī pašlaik, ziņo AP. Liels zemes nogruvums sabojājis autoceļu BR-376, un apracis no 16 līdz 20 automašīnām - gan vieglos, gan kravas automobiļus. Glābšanas dienestu darbu apgrūtina nepārtrauktais lietus, kura dēļ pastāv jaunu zemes nogruvumu risks, informējuši vietējie mediji. Laikam ritot, zūd cerības, ka zem dubļiem izdosies atrast kādu izdzīvojušo, tādēļ nākamajās dienās glābēji gatavojas koncentrēties uz šosejas attīrīšanu un satiksmes atjaunošanu.

Šoseja BR-376 atrodas diezgan nomaļā Brazīlijas reģionā, taču ir ļoti svarīga tādēļ, ka savieno iekšzemes lauksaimnieciski attīstīto daļu ar piekrastes lielāko ostu Paranagvu, no kuras tiek eksportēts cukurs, graudi un kukurūza. Aptuveni 80% eksportējamo preču Paranagvā tiek nogādātas ar kravas automašīnām, un ostas pārstāvji izteikušies - ja satiksmi uz šosejas neizdosies atjaunot šajā nedēļas nogalē, aptrūksies kravu, ko kraut ostā gaidošajos kuģos un jārēķinās ar lieliem finansiāliem zaudējumiem. Brazīlijas meteorologu prognozes tikmēr nav iepriecinošas, jo viss liecina, ka lietus nemitēsies vēl vairākas dienas.

Pasaulē

Lai arī smags britu konservatīvo zaudējums 4. jūlija Apvienotās Karalistes parlamenta vēlēšanās tika prognozēts, šo vēlēšanu rezultāti torijiem izrādījās vēl katastrofālāki, nekā tika solīts ļaunākajās prognozēs. Leiboristi ieguva 412 vietas parlamenta apakšpalātā (326 vietas vairākums), kamēr konservatīvie – 121 vietu.

Svarīgākais