Spānijas bijušais karalis cenšas izbēgt no apsūdzībām

Bijušais Spānijas monarhs Huans Karloss I vada laimīgas vecumdienas Apvienotajos Arābu Emirātos, taču tās ik pa laikam aptumšo skandāli, kas saistīti ar viņa kādreizējiem sānsoļiem © AP/Scanpix  

Apelāciju tiesa Londonā sākusi skatīt Spānijas bijušā karaļa Huana Karlosa I prasību, kurā pieprasīts atzīt, ka viņš kā karaļnama pārstāvis bauda tiesisko imunitāti. Šāds lēmums bijušajam monarham nepieciešams, jo viņu britu tiesā iesūdzējusi kādreizējā mīļākā, kura apgalvo, ka pēc attiecību pārtraukšanas Huans Karloss I un viņa rokaspuiši viņu vajājuši un centušies iebiedēt, cita starpā pieprasot atdot saņemtās dāvanas.

Dāņu aristokrātes un uzņēmējas Korinas cu Zainas-Vitgenšteinas-Zainas romantiskās un intīmās attiecības ar Huanu Karlosu I ilgušas no 2004. līdz 2012. gadam, savā prasībā norādījusi 58 gadus vecā uzņēmēja, kurai ir pastāvīgā uzturēšanās atļauja Apvienotajā Karalistē un līdz ar to ari tiesības vērsties britu tiesās. Pēc attiecību izjukšanas Huans Karloss I esot sācis viņu vajāt, pieprasot atdot visdažādākās dāvanas (sākot ar skaidru naudu, turpinot ar dārglietām un beidzot ar mākslas priekšmetiem), kuru kopējā vērtība sasniedz 65 miljonus eiro.

Spānijas un citu Eiropas valstu mediji jau sen rakstījuši, ka Huans Karloss I savulaik dzīvojis tik grezni, kā ar oficiālajiem ienākumiem nevarētu atļauties, un izskanējušas baumas par viņa saistību ar dažādām korupcijas shēmām. Šīs teorijas atbalstītāji uzskata, ka toreizējais monarhs savu mīļāko vēlējies izmantot kā drošu baņķieri, pie viņas noslēpjot savus nelegāli iegūtos ietaupījumus, taču nav rēķinājies ar to, ka Korina varētu tos neatdot. Apsūdzības Spānijā bijušajam monarham gan nav izvirzītas - pēc tam, kad viņš 2014. gadā atkāpās no troņa par labu savam dēlam, pašreizējam karalim Felipem VI, tika atstumts no karaliskās ģimenes pārstāvja pienākumu pildīšanas un vēlāk pārcēlās uz pastāvīgu dzīvi Apvienotajos Arābu Emirātos, Spānijas Temīda par Huana Karlosa I eksistenci, šķiet, piemirsusi.

Tikmēr bijusī mīļākā ir apņēmības pilna no kādreizējā monarha attiesāt vēl pāris desmitus miljonu eiro kā kompensāciju par viņai nodarītajām ciešanām. Prasībā, ko Londonas tiesa sāka skatīt vasarā, apgalvots, ka Korina saņēmusi personīgus draudus no kādreizējā karaļa, bet viņa nolīgti ļaudis iebrukuši viņas īpašumā, kas atrodas Šropšīras grāfistē Anglijā. 84 gadus vecais Huans Karloss I nav uzskatījis par nepieciešamu ierasties uz tiesas sēdēm, taču viņa advokāti uzsvēruši - pirmkārt, viņu klientam nav nekādas saistības ar Korinas vajāšanu, bet otrkārt, kā Spānijas karaļnama pārstāvis viņš baudot tiesisko imunitāti, un nekādas apsūdzības britu tiesa izvirzīt nedrīkst. Apelāciju tiesā tiek skatīta tieši šo apgalvojumu otrā daļa, citiem vārdiem sakot, tiesneši lems, vai Huanu Karlosu I vispār iespējams saukt pie atbildības Apvienotajā Karalistē. Gaidāms, ka lēmums tiks pieņemts pēc vairākām nedēļām.

Pasaulē

Lai arī smags britu konservatīvo zaudējums 4. jūlija Apvienotās Karalistes parlamenta vēlēšanās tika prognozēts, šo vēlēšanu rezultāti torijiem izrādījās vēl katastrofālāki, nekā tika solīts ļaunākajās prognozēs. Leiboristi ieguva 412 vietas parlamenta apakšpalātā (326 vietas vairākums), kamēr konservatīvie – 121 vietu.