Salvadoras valdība liek nojaukt bandītu kapu pieminekļus

Pēc pieminekļu nojaukšanas kapos paliek dežurēt policisti, kuri uzrauga, lai nelaiķu tuvinieki neatjaunotu piemiņas vietas. © AP/Scanpix

Pretrunīgu reakciju Salvadorā un aiz tās robežām izpelnījies valdības rīkojums kapsētās demontēt greznos pieminekļus, kas ierīkoti uz bandītu pēdējām atdusas vietām. Tieslietu ministra vietnieks Oziriss Luna paziņojis, ka tā jārīkojas tādēļ, lai šie pieminekļi pārstātu pildīt noziedznieku svētvietu funkcijas.

"Teroristiem vairs netiks dota iespēja slavināt mirušos kriminālnoziedzniekus," Lunas sacīto citē AFP. Ministra vietnieks, kura pienākums ir arī uzraudzīt cietumu darbu, paziņojis, ka pirmās tīrīšanas veiktas vairāku galvaspilsētas Sansalvadoras piepilsētu kapsētās. Vienā no tām nogāzti pat vairāk nekā 80 kapu pieminekļi. AP raksta, ka demontāžu veikuši cietumos ieslodzītie, protams, modrā cietumsargu un policistu uzraudzībā. Identificēt tos pieminekļus, kas uzstādīti uz noziedznieku kapiem, palīdzējuši, gan šie cietumsargi, gan vietējie iedzīvotāji. Daudzos gadījums tas gan nav bijis nepieciešams, jo uz pieminekļiem bijis redzams uzraksts MS-13, kas apzīmē pašu varenāko un bīstamāko Salvadoras bandu Mara Salvatrucha. "Tos mēs aizvācām pašus pirmos," sacījis Luna.

Viņš arī uzsvēris, ka mirušo līķi no kapsētas aizvākti netiks un apbedījumus pēc pieminekļu demontāžas sakārtos. Līdz ar to neesot pamata atsevišķu iedzīvotāju sūdzībām, ka valdība akceptējusi kapu apgānīšanu. Jāpiebilst gan, ka demontāžas uzsākšanai valdība izvēlējusies laiku (oktobra pēdējā un novembra pirmās dienas), kad Latīņamerikā ļaudis tradicionāli dodas uz kapiem, lai pieminētu mirušos tuviniekus. Daudzi bijuši šokēti, ieraugot, ka viņu tuvinieku kapa pieminekļi ir pazuduši. Nav īsti skaidrs, vai varasiestādes kampaņu tieši šajās dienās uzsākušas nejauši, vai arī tā ir apzināta rīcība, lai sāpinātu mirušo bandītu radiniekus.

Daļa Salvadoras sabiedrības uzskata, ka cīnīties pret mirušajiem ir vismaz neētiski. Taču prezidenta Nahiba Bukeles valdība kopš marta uzsākusi ļoti izlēmīgu cīņu pret bandītiskajiem grupējumiem. Šajos mēnešos arestēti vairāk nekā 55 600 cilvēku, kurus tur aizdomās par piederību bandām. Ar īpašu likumu ierobežotas aizturēto konstitucionālās tiesības, kas ļauj arestētos notiesāt daudz ātrāk. Turklāt stingrāki kļuvuši ar sodi - tikai par piederību bandai vien cilvēku iespējams ieslodzīt cietumā uz 45 gadiem, un nav nemaz vajadzības pierādīt, ka viņš pastrādājis kādu konkrētu noziegumu, ziņo AP. Vairākas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas jau kritizējušas valdības rīcību, norādot, ka starp aizturētajiem ir simtiem vai pat tūkstošiem cilvēku, kuri neko nav noziegušies - piemēram, pusaudži, kuriem ir tetovējumi ar Mara Salvatrucha simboliku.

Pasaulē

Termins “dedolarizācija” attiecas uz valstīm, kuras samazina paļaušanos uz ASV dolāru kā rezerves valūtu, maiņas līdzekli vai norēķinu vienību. Laika gaitā ne viena vien valsts dažādos pasaules reģionos ir centusies atsvabināties no dolāra ietekmes savā ekonomikā. Tas ir noticis ar mainīgām sekmēm, taču beigu galā tik un tā ASV dolārs ir saglabājis savu pasaules rezerves valūtas statusu.

Svarīgākais