Policisti Kenijā kļūdas dēļ nošauj pakistāniešu žurnālistu

Pakistāniešu žurnālisti uzskata, ka Šarifa slepkavība varētu nebūt nelaimes gadījums, bet gan tīša izrēķināšanās, pieprasot rūpīgu izmeklēšanu © AP/Scanpix

Kenijas pilsētas Nairobi pievārtē nogalināts Pakistānā pazīstamais televīzijas žurnālists Aršads Šarifs, kurš šovasar pameta dzimteni, jo bija saņēmis draudus par militārpersonu kritizēšanu interneta sociālajos tīklos. Kenijas policija skaidrojusi, ka noticis "nelaimīgs incidents" - automašīna, kurā atradies Šarifs, nav apstājusies pie policistu ierīkotā kontrolpunkta un noturēta par transporta līdzekli, kas bija izsludināts meklēšanā.

Traģēdija notika vēlā svētdienas vakarā, kad Šarifs un viņa brālis (tieši viņš bija pie stūres) atgriezās Nairobi no Magadi pilsētas, raksta vietējā avīze The Star. Ļoti iespējams, ka tumsā viņi nepamanīja policistu ierīkoto posteni, vai arī noturēja likumsargus par bandītiem. Kad automašīna, nesamazinot ātrumu, pārbrauca policistu ierīkoto valni, kas sastāvēja no nelieliem akmeņiem, patruļnieki bez liekas domāšanas atklāja uguni no pistolēm un automātiskajiem ieročiem. Automašīnai trāpījušas deviņas lodes, no tām viena - tieši Šarifam galvā, un viņš miris notikuma vietā. Policijas pārstāvji taisnojušies, ka neilgi pirms tam ļoti līdzīga automašīna bija izsludināta meklēšanā. Tā bijusi nolaupīta, turklāt transporta līdzeklī atradies par ķīlnieku sagrābts nepilngadīgais.

50 gadus vecais Šarifs bija dzimtenē labi pazīstams televīzijas žurnālists, kurš divas reizes nedēļā vadīja ARY Television kanālā skatāmo sarunu šovu Powerplay. Jūlijā viņš bija spiests doties prom no Pakistānas, jo baidījās no iespējama aresta par ietekmīgu bruņoto spēku virsnieku kritizēšanu, turklāt bija arī saņēmis draudus no anonīmām personām. Šarifs neslēpa, ka ir aprīlī no amata atstādinātā premjera Imrāna Hāna atbalstītājs, un ir ziņas, ka ekspremjers pirmdien personīgi apmeklējis Pakistānā palikušos žurnālista tuviniekus, lai izteiktu viņiem savu līdzjūtību. Hāns arī paziņojis, ka Kenijas policijas versija par pieļauto kļūdu viņam nešķiet ticama, un pieprasījis ļoti rūpīgi izmeklēt šo lietu. Līdzīgās domās ir arī daudzi Pakistānā dzīvojošie bijušie Šarifa kolēģi, kuri pirmdien sarīkojuši demonstrācijas vairākās valsts pilsētās.

Notikušajam uzmanība pievērsta arī pašā augstākajā līmenī. Pakistānas premjers Šehbazs Šarifs (viņš nav noslepkavotā radinieks) telefona sarunā ar Kenijas prezidentu Viljamu Ruto mudinājis uz godīgu un atklātu šīs slepkavības izmeklēšanu, ka arī lūdzis parūpēties par to, lai Šarifa mirstīgās atliekas pēc iespējas ātrāk tiktu nogādātas Pakistānā un tuvinieki varētu sarīkot bēres. Slepkavību pieminējis arī ASV valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss, sakot, ka noteikti jāizmeklē, kā kaut kas tāds varēja notikt.

Pasaulē

Krievijas propagandisti regulāri izplata pastāstiņus, kā Putins “opjatj vseh obhitril” (atkal visus apmānīja), un parasti tas notiek īsi pirms kārtējās hrestomātiskās Kremļa izgāšanās. Tikmēr Francijas prezidents Emanuels Makrons bez plātīšanās turpina sistemātiski apspēlēt visus savus, Francijas, vienotās Eiropas un NATO, kā arī Ukrainas atbalsta pretiniekus.

Svarīgākais