Atdzimst festivāls "Bildes" – vai izdosies apstādināt laiku?

Ielūkojoties festivāla “Bildes ‘85” fotoarhīvā, tajā var atrast daudzas šobrīd latvju mūzikā pazīstamas sejas. Cits jautājums, vai ar neietrenētu aci tās visiem būs pazīstamas… © Publicitātes foto

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Atkalsatikšanās pēc četru gadu pārtraukuma

Publicitātes foto

Šogad mūzikas un mākslas festivāls “Bildes” atzīmēs jubileju - savu 35. norises reizi. Patiesībā tas nākamgad varētu svinēt pat 40 gadu jubileju, jo pirmoreiz “Bildes” notika tālajā 1985. gadā - Rīgas Politehniskā institūta (RPI) Studentu klubā, Anglikāņu baznīcā. Taču festivāla rīkotājiem netīk atzīmēt gadu skaitu, bet gan padarīto, tas ir, reāli notikušos pasākumus, savukārt šajā ziņā ir bijuši pārrāvumi: vienu gadu “Bildes” nenotika, jo rekonstrukcijai aizvērās festivāla ikgadējā mājvieta, Rīgas Kongresu nams, dažus gadus dzēsa kovids ar tā izraisīto pandēmiju, tad vēl arī kara Ukrainā radītās sekas utt. Iepriekšējais festivāls notika 2019. gadā, savukārt šis tiek pasludināts par Atkalsatikšanās festivālu mūziķiem, māksliniekiem un klausītājiem pēc četriem šķietamas klusēšanas gadiem.

Publicitātes foto

“No 2020. gada līdz 2023. gadam dažādu ierobežojošu apstākļu dēļ “Bilžu” muzikālo daļu nebija iespējams veidot. Pievērsāmies mākslas akcijām, kurās piedalījās “Bilžu” dalībnieki, kas darināja un dāvināja mākslinieciskotas (“Bilžu” komandas termins - aut.) un personalizētas pastkastītes Latvijas kultūrvietām. Pastkastīšu mākslinieciskošanā tika iesaistīti arī Latvijas iedzīvotāji, kuri piedalījās akcijās “ApGlezno un noBildē savu pastkastīti!” un “Pastkastīte - mājas vizītkarte!”” Ar savām pastkastīšu izdaiļošanas akcijām “Bildes” līdz pagurumam apceļoja visas latviešu vēsturiskās zemes. “Kā mums tas izdevās, varēsiet vērot pastkastīšu izstādē VEF Kultūras pilī “Bilžu” koncertu laikā un apskatīt grāmatā “Pastkastīšu albums”, kas šobrīd vēl top,” stāsta “Bilžu” rīkotāja Tija Auziņa.

Publicitātes foto

Piedalīsies desmitgadēs pārbaudītas vērtības

Mūzikas un mākslas festivāla “Bildes 2024” koncerti notiks no 11. oktobra līdz 9. novembrim, kopā pulcējot visdažādāko žanru un vecumu mūziķus. Kopumā būs iespēja apmeklēt astoņus koncertus: VEF Kultūras pilī 11. oktobrī izskanēs “Bilžu” kopprojektu koncerts, 12. oktobrī - koncerts bērniem, 27. oktobrī - mūziķu un viņu bērnu koncerts, 29. oktobrī - dziesminieku pasākums, 30. oktobrī - Seno Austras bērnu koncerts ar Imanta Kalniņa dziesmu programmu, 8. novembrī būs “Bilžu” veterānu uzstāšanās, bet 9. novembrī - “Bilžu” noslēguma koncerts. Mūzikas namā “Daile” 23. oktobrī notiks blūza koncerts. “Šajā jubilejas reizē koncertos atkal tiks kopā pulcēti “Bilžu” uzticamie mūziķi - gan tie, kas aktīvi muzicējuši jau pagājušajā gadsimtā, gan tie, kas “Bildēs” sevi pieteikuši šajā gadsimtā, gan tie, kam “Bilžu” skatuve ir bijusi radošā ceļa sākums, gan arī mūziķu bērni, kuri, ejot vecāku pēdās, patlaban jau veido Latvijas mūzikas vēsturi.”

Publicitātes foto

Kad palasa festivāla afišās pieteiktos vārdus, tad šķiet, ka “Bildēs” laiks apstājas, jo gandrīz tie paši tur tika manīt arī pirms četriem, desmit vai divdesmit gadiem! Piemēri? Koncertu vadītāju lomā Andris Freidenfelds jeb Fredis, Jānis Bukums, Arnis Miltiņš un Mikus Frišfelds (vēl arī Igeta Ozoliņa un Ira Dūduma-Krauja), mākslinieku sarakstā joprojām “Bet bet”, Uldis Marhilēvičs, Aivars Hermanis, Laimis Rācenājs, Igo, “Labvēlīgais tips”, duets “Karakums” un Daiga Petkēviča, “Dzidriņas megasistēmas”, Varis Vētra, “Mitrokhin’s Master Band”, “Pērkons”, Harijs Zariņš, UFO, “Marana”, “Inversija”, “K. Remonts”, Igors Novikovs, Einārs Vītols & “Deserts”, “Zig Zag”, Valdis Atāls, Arnis Miltiņš, “ODIS” utt., u.t.jpr. Protams, dažu vairs šajā sarakstā nav - Gvido Lingas, Aleksandra Sircova jeb Muraveja, Nika Matvejeva, Gunāra Meijera…

Aicina ierasties arī pagājušā gadsimta studentijas pārstāvjus

Uz to, ka “Bildēs” laiks apstājas, netieši norāda arī Tija Auziņa un viņas komanda. “Skatītāju rindās uz atkalsatikšanos īpaši aicināsim pagājušā gadsimta studentijas pārstāvjus - studentu celtnieku vienību un pašdarbības kolektīvu dalībniekus, kultūras aktīvistus un vienkārši mūziku mīlošus studentus, kas bijuši klāt festivāla dzimšanas laikā un tā pirmsākumos RPI Studentu klubā, Anglikāņos. Festivāla dažādās norises noteikti būs interesantas un izzinošas arī viņu bērniem, mazbērniem un pat mazmazbērniem.”

Publicitātes foto

Savā sociālajos tīklos izplatītajā aicinājumā Tija Auziņa precizē: ““Bildes” dzima Anglikāņos - toreizējā Rīgas Politehniskā institūta Studentu klubā. Tāpēc īpaši uz koncertiem aicinu tos, ar kuriem piedzīvoti neaizmirstami mirkļi un sajūtas koncertos institūta aktu zāle un klubiņā, studentu celtnieku vienību festivālos, “Puķu naktīs”, pašdarbnieku saietos un diskotēku skatēs. Jūs esat aculiecinieki daudzu tagad pazīstamu muzikālo personību un grupu darbības pirmsākumam. Daudzi no viņiem atkal būs uz “Bilžu” skatuves. Aicinu izbrīvēt kādu vakaru un atnākt vai atbraukt uz koncertu dažādu ideju realizāciju ceļos satiktos kultūras darbiniekus, skolotājus, neskaitāmu akciju dalībniekus - pogu vācējus, krēslu un čemodānu dāvinātājus, mūziķu portretu zīmētājus u.c. Mūs ir vienojis laiks - ļoti piepildīts ar sirsnību, draudzību, prieku, pārgalvību, trakulību, pratu un neprātu, arī ar problēmām un pārmaiņām… Tas viss ir bijis! Laiks skrienot ātrāk - tā saka… Guntars Račs saka, ka laikam laika nav. Es aicinu - atradīsim un uzdāvināsim viens otram laiku!”

Publicitātes foto

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais