"Ezīšfests" ar Žoržu Siksnu signalizē par neizbēgamo vasaras norietu

© Publicitātes foto

Ja par vasaras beigām parasti tiek spriests pēc āra gaisa temperatūras pazemināšanās, lapu dzeltēšanas, gājputnu pakošanās promlidošanai u.tml., tad muzikālā ziņā finiša līnija ir redzama pēc “Ezīšfesta” – kad notiek šis festivāls, tad viss, beigas ir tuvu. Diemžēl (tas no vasaras viedokļa) “Ezīšfests” ir klāt…

Kronis vasarai šoreiz tiks likts agrāk

Parasti urbānās pilsētvides festivāls “Ezīšfests” notiek pašās, pašās augusta beigās, bet šoreiz tas risināsies mazliet pat agrāk - kronis vasarai tiks uzlikts (rīkotāju ieviests termins) jau nākamnedēļ, 24. augustā, kad Tallinas ielas kvartālu līdz dziļai naktij, agram rītam un pulsa zaudēšanai nu jau 12. gadu piepildīs ar mūzikas, mākslas, izklaižu un dažādu aktivitāšu daudzveidību pārpilnais “ezītis”.

Publicitātes foto

Organizatori savu “muzikālo rasolu” (arī pašu rīkotāju ieviests termins) uz četrām festivāla skatuvēm anonsējuši ar “Singapūras satīnu”, Priekameitu Senci un Grandmasteru Neonu, “Čipsi un Dullo”, “Inokentiju Mārplu”, “Indygo” un daudziem citiem, taču, ja skatāmies pēc festivālu dalībnieku izvietojuma reklāmās, tad itin viegli var noteikt, uz kuriem izpildītājiem “ezīši” liek galveno uzsvaru, un te nu viss ir skaidrs - pirmajā rindiņā “Singapūras satīns”, “PND” (tiesa, iespējams, tikai grupas īsā nosaukuma dēļ…) un “Čipsis un Dullais”, bet otrajā līdzās repa veterānam Kurtam un latvju “underground” ciltstēviem no grupas “Inokentijs Mārpls” - visās nozīmēs leģendārais Žoržs Siksna!

Ozola kā uzņēmēja ķēriens “saož” modes preci Nr. 1

“Ezīšfesta” reklāmās Žoržs Siksna tiek pieteikts kā “neoficiāli kronētais Tallinas ielas kvartāla karalis”, un šajā gadījumā tas nav reklāmas nolūkos izdarīts pārspīlējums. Latviešu estrādes mūzikas leģenda piedalījies jau vairākos “Ezīšfestos”, tāpat viņš Tallinas ielas kvartālā uzstājies atsevišķos koncertos, un Žorža popularitāte jauniešu auditorijas vidū ir vienkārši fenomenāla - festivālā zālē uz viņa uzstāšanos pat grūti tikt iekšā (ārā vēl grūtāk…), līdz ar to lielā skatuve Žorža vajadzībām būtu īsti laikā. “Es jau vairākus gadus tur [“Ezīšfestā”] uzstājos, un man ļoti patīk tā auditorija - es tur gūstu enerģiju,” atzīst mākslinieks.

Publicitātes foto

Šogad Žoržam Siksnam apritēja 67 gadi, un šobrīd viņš piedzīvo savu otro radošo jaunību - diez vai pat ziedu laikos viņa slavenajiem hitiem “Muļķe sirds”, “Ugunsputns”, “Genoveva” u.c. bija tāda piekrišana! Turklāt Žoržs prot ieturēt stilu - viņš vienmēr ir tērpies elegantā uzvalkā un baltā kreklā ar šlipsi, ja pat ārā ir +30 grādi (kā, piemēram, šovasar Rīgas ūdensmalas festivālā), bet sanākušie ir panki ar “grebenēm” vai jaunieši no hiphopa komūnas, viņš vienmēr uzstājas atbildīgi un no visas sirds utt. Līdz ar to nav brīnums, ka Žoržs tiek mīlēts visās paaudzēs un par šīs vasaras modes preci Nr. 1 kļuvis repera Ozola veikala tirgotais T krekls ar Žorža ģīmetni - festivālā “Positivus” tas tika ķertin izķerts un prasīts vēl! Starp citu, Ozols neiedzīvojas uz estrādes leģendas rēķina - pats Žoržs Siksna ir atzinis, ka viņam tiek maksāti procenti par pārdotajiem krekliem.

No hiphopa līdz pankrokam un metālam

Labi, par Žoržu viss skaidrs, bet kam vēl ir vērts pievērst uzmanību varen plašajā “Ezīšfesta” klāstā?

Galvenie “hedlaineri” būs repa apvienība “Singapūras satīns”, kas šogad spējuši izpārdot koncertu “Palladium”, un arī pie Tallinas ielas kvartāla apmeklētājiem Krivenchy & Co ir cieņā. M. Sencis un Grandmasters Neons arī tiek nēsāti uz rokām teju visos koncertos, savukārt to, kā skan kvalitatīvs reps, atrādīs hiphopa pionieru “S’T’A” dalībnieks Kurts. Kas ir “Mauzoleju Muuzika”, kuri afišās gozējas ceturtajā rindiņā? Arī kaut kas minētā žanra nišā.

Publicitātes foto

Par stilistisko dažādību hiphopam pretējā pusē gādās alternatīvā roka brigāde “Sever” - nudien meistarīga grupa, kas pieredzi krājusi pat Eiropas lielākajā metālmūzikas festivālā “Wacken Open Air”. Latvju neatkarīgās mūzikas klasiķi “PND” un “Inokentijs Mārpls” - arī ikgadējas “Ezīšfesta” vērtības, kuru koncertos tikt iekšā angārā ir diezgan pagrūts pasākums (ja vien “mārplu” uzstāšanās laiks netiek iebāzts naktī...). Pie smagākā “gala” jāpieskaita arī enerģiskais roka trio “Indygo”, “ska punk” veterāni “All Day Long” un labā nozīmē neaudzinātie “Jūdas graši” - starp citu, arī šīs grupas ir bieži viesi šajā izklaides kvartālā, kuru saimnieki priekšroku dod pie sevis pārbaudītām vērtībām.

Vieta, kur gūt un uzkrāt enerģiju

Pa vidu abām frontēm varētu likt grupas “Audiokvartāls” un “24. avēnija”, bet īpašāku uzmanību gribētos pievērst trīsmeitenēm “Trīsām” un ironiski pievilcīgajiem “Athodi Brīnumzemē”. Pirmajām īsi pirms “ezīša” plānots izdot savu jaunāko albumu, turklāt, iespējams, daudzi vēl ar “Trīsām” nav pat pazīstami, bet - vajadzētu gan! Savukārt “Athodi Brīnumzemē”, šķiet, vispār nav manīti koncertos, taču šī grupa sen ir pelnījusi paplašināt savu klausītāju loku. Ja kādam tīk vienkāršas, melodiskas, lipīgas un parupjas dziesmiņas, tad “Athodi” būs jūsu gaumē! Vēl - veiklo pirkstu īpašnieks, ģitārists Gints Smukais un Idus Abra, bungu ritmos publiku iekustinās “Te Toka” komanda, vēl Denijs Grieze, Kapteinis Reinis u.c., turklāt viesus gaida arī dažādu stilu dīdžeju seti, to vidū Magnuss Eriņš, Miami, Skaabe, Lietuvietis, Spriegums, Kārlis Audzināts, Veiders un citi.

Publicitātes foto

Taču ne jau tāpēc “Ezīšfestam” atvēlēta tāda uzmanība: pārfrāzējot Žoržu Siksnu, apskatnieks varētu teikt: “Es jau vairākus gadus tur [“Ezīšfestā”] esmu bijis, un man ļoti patīk tā auditorija - es tur gūstu enerģiju.” Un tad pat atvadas no vasaras nešķiet tik sāpīgas.

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais