Naudīgais "Positivus Festival" jau grabinās gar Rīgas vārtiem

© Krists Luhaers

Pasaules līmeņa festivāls Rīgā – tā no lielformāta reklāmas plakātiem brēktin brēc “Positivus Festival” pieteikumi. Jāatzīst, ka tas nav īpaši pārspīlēts, jo “pozitīvie” nudien piedāvā pasaules līmeņa muzikālo notikumu – cits jautājums, ka tā mērķauditorija lielākoties ir gados jauna un ar specifisku gaumi, taču, objektīvi vērtējot, tas nemazina “PF” kvalitāti.

Neskatoties uz baumām - joprojām Lucavsalā

Jau ierasts, ka praktiski uzreiz pēc “Positivus Festival” noslēguma sākas diskusijas un aizkulišu runas, vai tas notiks arī nākamajā gadā - tāpat arī šoreiz. Papildu iemeslu radīja vairāku Rīgas domnieku netīksme pret šo pasākumu, kas pērn gan arī paši “pelnījās” ar uzaicināto mākslinieku klāstu, no kuriem daži (lasi: mūsējie) visai atklāti no skatuves “gāza” necenzēto leksiku un vieglprātīgi klāstīja par narkotiku lietošanas priekiem. Pat diezgan nopietnā līmenī izskanēja pieņēmumi, ka “PF” no Rīgas (Lucavsalas) pārcelsies atpakaļ uz Salacgrīvu, tomēr 1. decembrī organizatori visām šīm spekulācijām pielika treknu punktu, pavēstot, ka “”Positivus” festivāls notiks 19. un 20. jūlijā Rīgā, Lucavsalā.” Papildus tam tika pavēstīts, ka “pēc publikas pieprasījuma esam priecīgi ziņot, ka festivālā atgriezīsies arī telšu pilsētiņa, kurai gan būs ļoti ierobežota ietilpība, un tā nepārsniegs 10% no kopējās festivāla apmeklētāju kapacitātes”.

Apmeklētāju skaits - 25 000 katrā no dienām

Publicitātes foto

Grūti pateikt, cik ļoti “Positivus” riskēja, paļaujoties arī uz pašvaldības finansējumu, kura teorētiski varēja arī nebūt - Rīgas dome lēmumu par atbalstu festivālam pieņēma vēlāk - 31. janvārī. Taču iespējams, ka tas bija tikai teorētiski, turklāt Rīgas domes līdzfinansējums ir 200 000 eiro, kas ir tikai kāda desmitā daļa no “Positivus” kopējā budžeta.

Pēc deputātiem sniegtās informācijas, 2023. gadā rīkotais festivāls Rīgas budžetam devis vairāk nekā 330 000 eiro lielus ieņēmumus - no viesnīcu izmantošanas, tūrisma nodevas, iedzīvotāju ienākuma nodokļa festivālā un saistītajās nozarēs nodarbinātajiem u.tml. Ja tā, tad pašvaldība ir pat nopelnījusi un visa gaušanās par privātajam pasākumiem iedoto “piķi” ir nevietā! Jāpiebilst, ka pērn “Positivus” kopējais apmeklētāju skaits esot sasniedzis 25 000 katrā festivāla dienā (daudzi gan pasākumā sabija abās dienās), bet ārvalstnieku kopējais skaits pārsniedzis 6000. Tiek prognozēts, ka šogad festivālu varētu apmeklēt jau vismaz 7000 ārvalstu viesu, galvenokārt no Lietuvas, Igaunijas un Ziemeļvalstīm.

Kas šodien “pozitivusā”, tas rītdien pasaules topos

“”Positivus” nepārprotami ir nostiprinājis savu vadošā Baltijas reģiona festivāla statusu, kurš īpaši pēdējos gados piedāvā ļoti spilgtu aktuālās populārās mūzikas programmu. Neviens cits vasaras festivāls Baltijā tieši mūzikas zvaigžņu ziņā nav tuvu salīdzināms ar “Positivus”. To apliecina arī tas, ka 2023. gadā nepilna trešdaļa apmeklētāju bija no kaimiņu valstīm. Manuprāt, lielākajiem festivālam ir svarīgi reprezentēt šodienas populārāko mūziku un demonstrēt arī spilgtākās nākotnes tendences,” saka “PF” līderis Ģirts Majors.

Nevar noliegt Majora & Co muzikālo ožu - bieži vien it kā tikai šauram lokam zināmie uz festivālu uzaicinātie vārdi pēc dažiem gadiem kļuvuši par pasaulē atzītiem un slaveniem māksliniekiem, tātad “PF” tos uz Latviju vēl paguva atdabūjuši par relatīvi lētākām naudiņām. Pēdējos gados “PF” tērējušies vērienīgāk, jo arī “hedlaineru” statusā uzstājušās zvaigznes, kas jau bija ceļā uz mūzikas Olimpu. Piemērs - “Positivus ‘2022” zvaigzne Megan Thee Stallion, kuras nupat izdotais albums “Billboard” topā šonedēļ bija trešajā vietā (pirmajā ir Teilore Svifta), priekšā pašai Billijai Eilišai. “Positivus” komanda seko līdzi jaunākajām mūzikas modes tendencēm, bet tās runā par labu jaunajai paaudzei un repam. Līdz ar to nav vērts gausties par festivāla pēdējo gadu piedāvājumu un hiphopa dominanci tajā - tādi laiki!

Publicitātes foto

Arī šogad sekots pasaules mūzikas modes tendencēm

Jau pirmais “Positivus ‘2024” galvenais mākslinieks jeb “hedlainers” apstiprināja jau minētās jaunās modes tendences - Jason Derulo, ražīgs “r&b”, popa un repa dziesmu autors ar daudziem hitiem un augstu vērtētām sadarbībām ar pasaulē zināmiem mūziķiem. “Mākslinieka koncerti ir slaveni ar savu iespaidīgo deju šovu, kas piepildīti ar hitiem, karstiem ritmiem un pozitīvu enerģijas lādiņu. Jason Derulo savu zvaigznes statusu ieguva, vēl būdams pusaudža gados, un tagad ir pasaules mēroga superzvaigzne,” tā viņu piesaka “PF”. Par hitu trūkumu savā arsenālā šis vīrs nudien nevar sūdzēties - “Wiggle”, “Talk Dirty”, “Want To Want Me”, “Trumpets”, “It Girl”, “In My Head”, “Ridin' Solo”, “Don't Wanna Go Home”, “Marry Me”, “Get Ugly”, “Swalla”, “Savage Love”, “Take You Dancing” utt., u.t.jpr.

Nākamos rindā aiz šī “hedlainera” varētu ierindot amerikāņu apvienības “Migos” dalībnieku Offset, britu rokgrupu “Nothing But Thieves” (diez vai kāds atminas, ka karjeras pirmsākumos tā jau reiz uzstājās “Positivus” festivālā), britu mūziķi Benjamin Clementine, izcilo džeza pianistu un vairākkārtējo “Grammy” balvas ieguvēju Jacob Collier, supergrupas “Arcade Fire” dalībnieka Will Butler kopprojektu ar Bruklinā bāzēto indīroka grupu “Sisters Squares”, strauji uzlecošās Mančestras indī zvaigznes “Picture Parlour”, britu reperi Nemzzz u.c.

No mūsējiem galvenais - repa krusttēvs Ozols

Protams, liels īpatsvars “pozitīvajos” festivālos vienmēr bijis arī pašmāju mūziķiem. Ja paskatāmies viņu vārdu izvietojumu reklāmas plakātos, tad no mūsējiem trumpī likts Latvijas repa krusttēvs Ozols, kurš ticis līdzās ārzemju “stāriem”. Tas nav pārsteigums, jo arī iepriekšējos divos festivālos Lucavsalā kā galvenie no mūsējiem tika virzīti reperi - attiecīgi ansis un Gustavo.

Pauls Cīrulis

Nākamie rindiņā ievietoti jau pērn festivālā sevi teicami pierādījušais Wiesulis, dzīvās uzstāšanās karaļi “Citi zēni” (arī jau bijuši “PF”) un grūti saprotamu iemeslu dēļ visur pieprasītais Fiņķis. Nākamajā rindā - roka veterāni “Satellites LV” un Detlefs, tālākajā - “Kautkaili”, priekšpēdējā - “Vēstulēs”, “Elpo”, “Purple Negative” un I Mean Love utt. Šim reklāmistu iedalījumam nākas vien piekrist, jo “Positivus” vidējai auditorijai Wiesulis pilnīgi noteikti šķitīs interesantāks par, piemēram, neapšaubāmi kvalitatīvo grupu “Kautkaili”.

Ieteicams izstrādāt savu “klausīšanās maršrutu”

Pirms došanās festivāla muzikālā piedāvājuma džungļos labāk savlaicīgi izstrādāt sev maršrutu, lai kaut ko nepalaistu garām. Apskatnieks varētu piedāvāt savējo, kas gan tapis nedēļas vidū - varbūt uzstāšanās laiki šobrīd ir nedaudz mainīti.

Tātad. Piektdienu var sākt ar jauno apvienību “Vēstulēs” - pulksten 17 viņi būs uz “Pepsi” skatuves. Uz lielā “steidža” pulksten 18.45 skarbais reperis Nemzzz, ja viņš nepatīk, tad pulksten 19.15 var pieslēgties “pepsītim”, kur būs mūsu I Mean Love, un pēc tam doties uz “Lielvārdes” skatuvi, kur pulksten 19.30 savu uzstāšanos sāks Jordan Ward. Savukārt pulksten 20.15 uz LMT skatuves - vīrs kā ozols jeb Ozols. Pulksten 21.15 uz “Lielvārdes” skatuves noteikti jāredz austrāliešu grupu “Royel Otis”, bet uz “pepsīša” pulksten 21.45 - “Satellites LV”. Nākamais pieturas punkts pulksten 23 - Jacob Collier (uz “Lielvārdes”) vai Detlefs (uz “Pepsi”). Savukārt vakara “nagla” jeb “hedlainers” - Offset. Viņš gan liks būt ļoti pacietīgiem, jo uzstāšanās uz lielās skatuves plānota tieši pusnaktī.

Sestdienu it kā vajadzētu iesākt ar “Purple Negative”, bet… Viņi uz mazās skatuves kāps jau pulksten 15.15, savukārt nākamie vērā ņemamie ir “Kautkaili” - pulksten 16.45 uz “Lielvārdes” skatuves. Arī pēc tam diez kas nav - tikai pulksten 18.30 “Picture Parlour” (“L”) vai pulksten 18.45 superīgie “Elpo” (“P”). Savukārt vakara apgaitas programma varētu būt šāda: Fiņķis (“P”, pulksten 20) - Will Butler (“L”, pulksten 20.30) - “Nothing But Thieves” (LMT, pulksten 21.15) - Wiesulis (“P”, pulksten 21.45) - “Citi zēni” (“L”, pulksten 22.15) - Jason Derulo (LMT, pulksten 23.30). Protams, pa starpu te droši vien pasprukušas garām dažādas pērles, par kuru eksistenci apskatniekam pagaidām nav nojausmas, bet to nu pētiet paši - mājaslapā viss ir atrodams!

Niks Keivs, Igijs Pops, Šaineda, Pits Dohertijs - visi bijuši pie mums

Jāatgādina, ka pirmais festivāls norisinājās 2007. gadā. Šo daudzskaitlīgo “Positivus” gadu laikā tajā uzstājušās tādas pasaules līmeņa zvaigznes kā Sam Smith, Metro Boomin, A$AP Rocky, Megan Thee Stallion, “Muse”, “Imagine Dragons”, “Twenty One Pilots”, “The XX”, “The Prodigy”, “Kraftwerk”, “Sigur Rós”, Ellie Goulding, “The 1975”, “Manic Street Preachers”, “Keane”, “James”, Moby, Sinéad O’Connor, Robert Plant, Nick Cave & “The Bad Seeds”, Iggy Pop, “Bastille”, Pete Doherty, “The Kooks”, “Years & Years”, Charli XCX, “Royal Blood”, “Stereophonics”, “Scissor Sisters”, “Placebo”, “Kasabian”, “Elbow”, “Editors”, “Hurts”, “Travis” un daudzi, daudzi, daudzi citi ievērojami ārzemju un arī pašmāju mākslinieki. Pārlapojot to sarakstu, ar neslēptu cieņu jāatzīst - “Positivus” tiešām ir pasaules līmeņa festivāls!

Pasākumi

“Uz kopā būšanu un svinībām ar trīsainiem elementiem plkst. 18.33 Ģertrūdes ielas teātrī” pagājušajā nedēļā aicināja trīsmeiteņu grupa “Trīsas”, lai “kolektīvā triumfa laikā dotu iespēju atskatīties uz “Trīsu” trīs gadu pieredzi kopā ar “Trīsu” draugiem un viesiem”, kā arī prezentētu savu jauno albumu “21. gs. bērniņš”. Ja kāds domā, ka pulksten 18.33 ielūgumā bija minēts tikai šovam, tad nē – pasākums tiešām sākās laikā, kā jau tas teātrī pieklājas!

Svarīgākais