Rīga drebēs džezā: "Rīgas ritmi" sarūpējuši tīkamus pārsteigumus

© Publicitātes foto

Jau ierasti neilgi pēc Jāņiem, neskatoties ne uz kādām likstām (kovidu) vai svinībām (Dziesmu svētkiem), ap šo laiku risinās Māra Briežkalna izlolotais mūzikas festivāls “Rīgas ritmi”. Nākamnedēļ tas atkal būs klāt – tie, kas kaut kad ir pabijuši kaut uz vienu “Rīgas ritmu” koncertu, noteikti vēlēsies to apmeklēt vēlreiz.

Ierakstīts globālās kultūras tūrisma ceļvežos

Pēc skaita 24. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls “Rīgas ritmi” norisināsies no 3. līdz 6. jūlijam, un tā centrālā koncertvieta arī šoreiz būs Rīgas Doma dārzs. Tas nudien priecē, jo pērn, paviesojoties šajā “RR” centrālajā štābā abas dienas, radās pārliecība, ka festivāla noskaņai Doma dārzs ir gluži ka radīts, arī labu skanējumu šajā teritorijā varēja nodrošināt bez bēdām. Vienīgais traucēklis varētu būt nelabvēlīgi laika apstākļi, taču gan jau ar tiem festivāla direktore Diāna Briežkalne un mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns būs kaut ko pa labam sarunājuši…

Jāpiebilst, ka “Rīgas ritmi” ir viens no vadošajiem improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāliem visā Baltijā, plaši pazīstams arī Eiropā un pasaulē. Šī gandrīz ceturtdaļgadsimta laikā festivāls jau kļuvis par neatņemamu Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļu, ierakstot Rīgas vārdu arī globālās un džeza mūzikas kultūras tūrisma ceļvežos. Ne velti, novērtējot “RR” māksliniecisko programmu un organizatoriskās kvalitātes, kā arī tā nozīmību starptautiskajā apritē, Eiropas festivālu asociācija arī šogad piešķīrusi festivālam “Rīgas ritmi” prestižo kvalitātes zīmi “EFFE Label”. Pērn Doma dārzā apmeklētāju rindās bija manāms arī teju viss latvju populārās mūzikas zieds, no Raimonda Paula (viņš gan kāpa arī uz skatuves) un Zigmara Liepiņa līdz jaunākās paaudzes mūziķiem, līdz ar to par “RR” piedāvājuma kvalitāti lieki diskutēt.

Publicitātes foto

Svētki pašiem, mūziķiem un klausītājiem

Tā nu 4. un 5. jūlijā (jā, tieši tā - ceturtdienā un piektdienā!) Doma dārzā uzstāsies galvenie “RR” viesmākslinieki - Lielbritānijā dzīvojošais itāļu ģitārists Antonio Forčione (Antonio Forcione), itāļu bandoneonists Daniele di Bonaventura kopā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, kā arī kubiešu pianists Horhe Luiss Pačeko (Jorge Luis Pacheco) un amerikāņu dziedātājs Hosē Džeimss (José James).

“Šie mums vienmēr ir svētki!” priecājas Māris Briežkalns. “Festivālā būs vairāki nozīmīgi Notikumi - tiem mūziķiem, kuri uzstāsies “Noasā”, nāks ārā jaunas plates, Rīgas Doma dārzā uzmirdzēs amerikāņu zvaigzne Hosē Džeimss kopā ar ne mazāk spožu pavadošo grupu, turpat uzstāsies lieliskais bandoneonists Daniele di Bonaventura, kurš pats arī diriģēs mūsu kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, muzicēs Antonio Forčione, kurš ir ne tikai lielisks ģitārists, bet arī tik tiešām prot komunicēt ar publiku, un pirmoreiz Rīgā būs jaunā kubiešu pianisma zvaigzne Horhe Lūiss Pačeko, kurš arīdzan ir lielisks šovmenis plus dziedātājs, tādēļ - nāciet un izbaudiet fantastisku mūziku!”

Ciemos “akustiskās ģitāras Hendrikss”

Par ārzemju “stāriem” prasītos kaut kas sīkāk. Pirmajam festivāla vakaram pieteiktais Antonio Forčione ir daudzkārt godalgots ģitārists, komponists un arī izteikti harismātisks skatuves mākslinieks, kuru mēdz dēvēt arī par “akustiskās ģitāras Hendriksu”.

Publicitātes foto

Pasaulē atzinību jau ieguvušais ģitārspēles meistars piedāvās dinamisku oriģināldžeza programmu, kuras stilistiskās ietekmes meklējamas latīņamerikāņu, afrikāņu un flamenko mūzikā. “Antonio paceļ ģitārspēli jaunā mākslinieciskās izteiksmes līmenī, un daudzie apbalvojumi dažādās pasaules vietās papildus apliecina viņa ģenialitāti,” vilina “RR” organizatori, bonusam piemetot arī “Listomania Bath” rakstīto: “Forčione gluži vienkārši ir ģitāras ģēnijs, viens no tiem mūziķiem, kurš, šķiet, ir pilnīgi un instinktīvi vienots ar savu instrumentu.”

Itālis diriģēs mūsu kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”

4.jūlija vakara “hedlainers” gan būs itāļu bandoneonists (kaut kas līdzīgs akordeonistam) Daniele di Bonaventura, kurš projektā “Tango Suite” jeb “Tango svīta” saspēlēsies ar mūsu kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”. Viņa programmā skanēs dižgaru Astora Pjacollas un Karlosa Gardela, kā arī paša Danieles sacerētās kompozīcijas. “Mūzika, ko es sarakstīju, aranžēju un interpretēju, pieder pagājušajam gadsimtam un hronoloģiski izseko manai aizrautībai ar argentīniešu mūziku, sākot no tradicionālā tango līdz leģendārā Karlosa Gardela “canción tango”, no modernā Pjacollas tango līdz manai mūsdienu svītai,” stāsta Daniele.

Interesants ir viņa intervijā (pilnu tās versiju var lasīt “Rīgas ritmu” mājaslapā) paustais - uz jautājumu, vai apmeklētājiem iepriekš vēlams paklausīties Astora Pjacollas albumus, Daniele atbild: “Noteikti nē, nevajadzētu tādēļ speciāli klausīties Astora Pjacollas ierakstus! Šis ir oriģināls projekts ar manis rakstītiem aranžējumiem un ļoti atšķiras no Pjacollas un Gardela rakstīšanas veida. Klausītājiem ieteicams saglabāt pēc iespējas atvērtāku prātu, negaidot to vai citu slaveno dziesmu. Šis ir mans oriģināldarbs, kas veltīts tango.” Savukārt par iespēju diriģēt mūsu “Sinfonietta Rīga” viņš paudis: “Es jau vairs nevaru sagaidīt, kad varēšu uzspēlēt ar jūsu orķestri! Pieredze ar ārzemju orķestriem vienmēr ir ļoti aizraujoša, jo atklājas jauni veidi, kā domāt par mūziku. Jūsu orķestra skanējums noteikti atšķiras no itāļu orķestra skanējuma. Jums ir lieliskas muzikālās tradīcijas. Un ne katru dienu mēs varam šādus projektus izvest ārpus Itālijas, tādēļ būšu ļoti priecīgs prezentēt to Rīgā.”

Publicitātes foto

Hiphopa paaudzes džezmenis un kubiešu jaunā zvaigzne

Savukārt piektdien, 5. jūlijā, Doma dārza skatuve būs atvēlēta citiem džeza pasaules varenajiem.

Par hiphopa paaudzes džeza dziedātāju dēvētais ņujorkietis Hosē Džeimss kopš debijas albuma “The Dreamer” izdošanas 2008. gadā uzskatāms par vienu no progresīvākajiem soulmūzikas māksliniekiem. Savā pēc skaita divpadsmitajā studijas albumā “1978” (tas izdots šogad) viņš turpina virzību neosoula stilistikā, apvienojot mīlestību pret džezu un hiphopu ar lieliskām dziesmu rakstītāja un producēšanas prasmēm. “Noķeriet Hosē Džeimsu jau tagad, jo viņš ir retums - mākslinieks, kurš attīstās milzu ātrumā,” mudina “NPR Music”.

Horhe Luiss Pačeko ir viens no vadošajiem jaunās paaudzes Kubas džeza pianistiem, kuram mūzikas kritiķi jau piedēvējuši unikālu spēlēšanas stilu un “lidojošas rokas”, kā arī īsta šovmeņa statusu. Viņš ir arī vokālists, perkusionists, komponists un muzikālais direktors, kurš sastrādājies ar daudziem kolektīviem gan Kubā, gan ASV un vēl citās pasaules valstīs. “Pačeko patiesi ir klavierspēles fenomens, Čučo Valdesa tradīcijas turpinātājs, bet vēl svarīgāk - pianists ar savu identitāti,” viņu slavē džeza speciālists Arturo O’Farrills.

Latvijas muzikanti sevi atrādīs uz “Noasa”

Piezemētākas, jo latvju ierindas klausītājam daudz saprotamākas, “RR” aktivitātes notiks arī kultūras centrā “Noass”, tikai šoreiz, salīdzinot ar pagājušo gadu, tās būs nelielākas - tikai vienu vakaru, 6. jūlijā. Arī šoreiz tur savu mākslinieku uzstāšanos piedāvās izdevniecība “Jersika Records” - koncertēs klarnetista Indriķa Veitnera un vibrofonista Ērika Mieža četrinieks, trombonista Vadima Dmitrijeva kvartets un saksofonista Toma Rudzinska kvartets, kuri visi piedāvās savas jaunākās programmas.

“Noteikti aicinu ikvienu festivāla laikā aizdoties arī uz mākslas centru “Noass”, jo tur uz “Jersika Stage” piedāvāsim trīs Latvijas mūziķu vadītu, starptautisku kvartetu programmu,” stāsta izdevniecības “Jersika Records” vadītājs Mareks Ameriks. “Piemēram, Ērika Mieža un Indriķa Veitnera kvartetā “Noasā” uzstāsies arī viens no vadošajiem Lietuvas ģitāristiem Pranass Kentra - viņi visi kopā “Jersika Records” studijā jau ieskaņojuši savu debijas albumu, kas tiks izdots rudenī. Toma Rudzinska kvartets jau ierakstījis albumu Latvijas Radio 1. studijā, un dienasgaismu tas ieraudzīs gada beigās. Bet jaunās trombona spēles zvaigznes Vadima Dmitrijeva kvarteta plate “Integration!” gan tiks izdota tieši koncertdienā, 6. jūlijā! Taču visos trīs koncertos klausītāji varēs dzirdēt mūziku no šīm jaunajām platēm.” Starp koncertiem Mareks Ameriks no lentēm atskaņos autentiskus ierakstus no 70. gadu otrās puses leģendārā festivāla “Vasaras ritmi”, ko var uzskatīt arī par “RR” priekšteci.

Gatavosies nākamā gada jubilejas uzrāvienam

“Rīgas ritmu” aktivitātes risināsies arī citviet pilsētā. Piemēram, “Lounge Fenikss” viesnīcā “Aston Hotel Riga” no 3. līdz 6. jūlijam muzicēs pianista Matīsa Žilinska trio, arfistes Elizabetas Lāces projekts “Jazz Meets Harp”, ģitāristes Ellas Zīriņas trio un ģitārists Reinis Jaunais kopā ar čellisti Ernu Daugavieti. Visas četras festivāla dienas koncerti notiks arī “Riga Jazz Lounge” viesnīcā “Radisson Blu Latvija”, kur uzstāsies dziedātāja Jūlija Zakirova, Ellas Zīriņas trio, Indriķa Veitnera un Ērika Mieža kvartets un pianista Klāva Ābola kvintets. Turpat katru vakaru notiks arī oficiālais festivāla “jam session”. Savukārt Latvijas Radio 1. studijā norisināsies festivāla galveno viesmākslinieku vadītas meistarklases - izglītojošs pasākums!

Rīgas domes Kultūras komisijas vadītājs Dāvis Stalts: “Šis festivāls ir izaudzinājis jau vairākas paaudzes ar mūzikas lietpratējiem, kas spēj atpazīt kvalitāti. Nākamgad festivāls svinēs lielu jubileju, un uzskatu, ka tam ir jābūt jauna uzrāviena gadam. Tās varētu būt jauna veida iespējas un izaicinājumi, kā Rīgas pašvaldība var sadarboties ar festivālu lielākos mērogos.” Turēsim pie vārda!

Pasākumi

Pagājušajā nedēļā, īsi pirms latvju bāleliņu došanās svētku priekos, bija arī kāds nozīmīgs notikums – grupas “Kuba” jaunās plates “laukumi” klajā nākšana. Nozīmīgs, jo: 1) šis ir visilgāk tapušais otrais studijas albums Latvijas mūzikas vēsturē; 2) šī ieraksta idejas tapušas jau gadsimta sākumā; 3) šī grupa fiziski vairs nepastāv, taču tās dalībnieki gandrīz pilnā sastāvā spēja savākties kopā uz plates prezentācijas pasākumu.

Svarīgākais