Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 4. līdz 10. martam

© Publicitātes foto

6.lapa

Vokālās grupas “Putni” 30 gadu jubileja

Publicitātes foto

Vokālā grupa “Putni” šogad svin 30 gadu dzimšanas dienu. Jubilejas gadā klausītāji tiks īpaši lutināti ar jaunām koncertprogrammām, virkni jaundarbu un veselu sēriju video arhīva materiālu.

Pirmā ansambļa tikšanās ar publiku šogad notiks trešdien, 8. martā, Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā programmā “Hildegarde. Zilais mēness”.

Koncertā skanēs Bingenes Hildegardes, Madaras Pētersones, Imanta Zemzara, Olivjē Mesiāna, Džirolāmo Freskobaldi un Andreja Grīnberga kompozīcijas, kā arī motetes no Seviļas dziesmu grāmatas (XV gs.). Koncertā kopā ar “Putniem” uzstāsies Kristīne Adamaite (ērģeles) un Madara Pētersone (elektronika), kura, iedvesmojoties no Sv. Hildegardes personības un viduslaiku mūzikas mantojuma, radījusi īpašu darbu par mīlestību.

Vācu mūķene un pirmā mūzikas vēsturē minētā profesionālā komponiste - sieviete Bingenes Hildegarde (1098-1179) ir viena no savdabīgākajām un ietekmīgākajām viduslaiku personībām. Vācijā un visā Eiropā viņa bija pazīstama kā izcili apdāvināta mistiķe un praviete, padomdevēja imperatoriem un pāvestiem, kā arī daudzu teoloģisku, zinātnisku un medicīnisku grāmatu autore. Viņas pārpasaulīgā un dziedinošā mūzika ir komponēta tieši sieviešu balsīm. Vokālā grupa “Putni” ir vienīgais ansamblis Latvijā, kas ir specializējies Hildegardes mūzikas atskaņošanā un katru gadu veido jaunu programmu, kuras centrā ir Hildegardes meditatīvie, krāšņi ornamentētie unisonu dziedājumi.

“Svētā Hildegarde mums atstājusi daudz gudrību un vēstījumu. Viņa bija ne tikai rakstniece, mistiķe, komponiste un recepšu autore, bet arī pētniece un dabaszinātniece, kam ar apkārtējo vidi bija īpašas attiecības,” vērtē Madara Pētersone, kas savā jaundarbā izmantojusi arī Hildegardes dziedājumu “Caritas abundant”. “Mans skaņdarbs ir apcere par nebeidzami nozīmīgo cilvēka un dabas līdzāspastāvēšanu,” spriež autore.

“Mūsu jaunā koncertprogramma apcer Hildegardes un mūsu katra ciešo saistību ar dabu,” stāsta vokālās grupas “Putni” vadītāja Antra Dreģe. “Koncerta nosaukums arī radies, iedvesmojoties no dabas. “Zilais mēness” ir astronomisks notikums, ko sauc arī par “Trīspadsmito mēnesi”. Šis fenomens norisinās apmēram reizi trīs gados - tad, kad pilnmēness iekrīt divreiz kalendārajā mēnesī. Tā būs arī šogad augustā.”

Vokālā grupa “Putni” (attēlā, 2020) ir viena no savdabīgākajām vienībām Latvijas mūzikas ainā - mūsdienīga vokālā ansambļa repertuāra celmlauzis, kas ilgstošā, nekomerciālā darbībā iet savu, no citām mūziķu apvienībām atšķirīgu radošo ceļu. Programmas veidojot, grupa vienmēr cenšas veikt konceptuāli pamatotas izvēles, rūpīgi atlasot repertuāru un izvēloties savus sadarbības partnerus.

30 darba gadi ansamblim, kas strādā brīvmākslinieku režīmā, bez regulāra, prognozējama finansiāla atbalsta un tehniskā nodrošinājuma, ir ievērojams mūžs, kādu reti izdodas sasniegt šādām neatkarīgām vienībām. 30 gadu laikā grupā dziedājušas 36 dziedātājas, grupa muzicējusi kopā ar daudziem Latvijas izcilākajiem mūziķiem - instrumentālistiem, regulāri sadarbojusies ar latviešu un ārvalstu komponistiem, kā arī citu kultūras jomu pārstāvjiem.

Diriģentes Antras Dreģes vadībā iestudēti vairāk nekā 120 pasaules pirmatskaņojumu, gūtas uzvaras sešos starptautiskos koru konkursos, izdoti septiņi albumi. “Putnu” skanējums ticis atzinīgi novērtēts neskaitāmos festivālos, konkursos un koncertos Eiropā, ASV, Japānā un Austrālijā.

Video:

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais