Neatkarīgā iesaka: kultūras pasākumi līdz 10. martam, apmeklējami bez maksas

© F64

8.lapa

Mākslinieka Kārļa Dobrāja jubilejas izstāde

Publicitātes foto

Mākslas galerijā “Art Platz” skatāma latviešu glezniecības klasiķa Kārļa Dobrāja 80. jubilejas izstāde “Smiltis un zelts”.

“Lai mana pateicība maniem vecākiem, ģimenei, skolotājiem, domubiedriem, manas mākslas cienītājiem un atbalstītājiem, arī noliedzējiem… Jūs visi esat manu darbu līdzautori… Paldies!” (K. Dobrājs)

Talants un mūza vienmēr ir pavadījuši, nereti par vecmeistaru dēvētā, gleznotāja Kārļa Dobrāja radošo darbību, kurš sevi mākslas pasaulei stabili pieteica jau 20. gadsimta 60. gados un turpina gleznot vēl tagad. Savu aktīvo dzīves pozīciju un redzējumu Kārlis Dobrājs ne vien tikai pauž caur vizuālo mākslas valodu, bet ir arī memuāru autors, kā arī pulcē sekotājus un domubiedrus sociālajos tīklos.

Jubilejas izstādes ekspozīciju veido darbi no dažādām radošajām dekādēm un pavisam jauni gleznojumi, kas tapuši 2022. gada nogalē un 2023. gadā.

Mākslinieka daiļrade ir dabas, cilvēka un dzīves iedvesmota. Viņš ir bijis arī pedagogs un padomdevējs vairākām mākslinieku paaudzēm. Dobrāja māksliniecisko rokrakstu iezīmē konsekventa uzticība klasiskās glezniecības vecmeistaru pamatvērtībām: akadēmiskā zīmējuma kvalitātei, figurālās kompozīcijas monumentalitātei un izsmalcinātam kolorītam. Glezniecības žanru lokā dominē psiholoģiski portreti, jutekliski akti, majestātiskas klusās dabas un figurālās kompozīcijas.

Savas karjeras laikā ir ieguvis starptautisku atzinību un ir vairāku mākslas apbalvojumu laureāts. Mākslinieka darbi atrodas Latvijas muzeju fondos, arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Mākslinieka Kārļa Dobrāja jubilejas izstāde apskatāma mākslas galerijā “Art Platz” (Rīgā, Alberta ielā 4-9) līdz 15. aprīlim. Ieeja bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais