Mūziķi gaida "zelta mikrofonus", skatītāji – priekšnesumus un rezultātus

Šoreiz balvu pasniegšanas ceremoniju vadīs iepriekš kopīgā darbībā neredzēts tandēms - “Radio SWH” rīta ētera un improvizācijas zvaigzne Sanda Dejus un TV un radio personība, šova “Balss maskā” vadītājs un grupas “Franco Franco” bundzinieks Mārtiņš Spuris © Publicitātes foto

Šo sestdien, 18. februārī, Ķīpsalas izstāžu centrā risināsies latvju mūzikas industrijas gada gaidītākais notikums – Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” pasniegšanas ceremonija. To varēs skatīt trīs dažādos veidos: klātienē, pie TV ekrāniem vai... uz skatuves.

Klātienē uzzinās ātrāk nekā pa TV

Šogad pa ilgiem laikiem “Zelta mikrofonu” dalīšana notiks ar skatītāju līdzdalību - apskatnieka atmiņā aizķērušies vēl tikai divi šādi gadījumi, 2005. gadā “Arēnā Rīga” un 2008. gadā Sporta manēžā, jo tā saujiņa ielūgumu, pie kuriem varēja tikt mūzikas industrijas rīkotajā pasākumā Dailes teātrī, neskaitās. Ja dodaties uz ceremoniju klātienē, viss skaidrs - ieeja uz sarkano paklāju būs atvērta no pulksten 17.30. Savukārt TV3 un tv3.lv pasākuma tiešraide būs skatāma ar nelielu nobīdi - TV programmā redzams, ka pieslēgšanās notiks pulksten 21.40 un ilgs līdz pusdiviem (!) naktī, kad lielākā daļa pasākuma viesu jau saldi čučēs mājās, bet mūziķi līksmos tā saucamajā “afterpartijā” Andrejsalā.

Atskaitot sportisko intrigu, tas ir, rezultātu paziņošanu un “Zelta mikrofonu” pasniegšanu, uz skatuves notiks vēl daudz interesantu lietu - uzstāsies “Astro'n'out”, “Dzelzs vilks”, “Dagamba”, “Musiqq”, “Tautumeitas”, “Citi zēni”, Dons, Aija Andrejeva, Olga Rajecka, Shipsea un Ūga, “Bel Tempo” un Elīza Legzdiņa, Ozols, rolands če, Arturs Skutelis, Zeļģis, kā arī fonda “Līdzskaņa” mūziķi Atis Zviedris, Ralfs Eilands un Katrīna Dimanta. Parasti mūziķi šos iepriekšējā gadā padarītā atskaites koncertus iezīmē ar jaunumu atrādīšanu, un nav iemesla domāt, ka šoreiz būs citādi, piemēram, “Citi zēni” pilnīgi noteikti klajā nāks ar kaut ko nedzirdētu.

Šoreiz vadītāju lomā Sanda Dejus un Mārtiņš Spuris

Lai pasākums izdotos, puse no uzvaras ir spēcīga tā vadītāju piesaiste. Ilgus gadus ar to nebija problēmu, jo jebkuru pasākumu spēja izvilkt un kaut no miroņiem uzcelt Andris Freidenfelds jeb Fredis. Pēc tam “Zelta mikrofona” rīkotāji producentes Elitas Mīlgrāves un Latvijas mūzikas producentu apvienības (LaMPA) izskatā kā trusīti no burvju cilindra no kaut kurienes izbūra Kaspara Breidaka un Mārtiņa Dauguļa tandēmu, kas arī nelika vilties. Šoreiz skatītājus izklaidēs (un “oskarotas” runas teikt gribošos mūziķus rāmjos turēs) jauns tandēms - “Radio SWH” rīta ētera un improvizācijas zvaigzne Sanda Dejus un TV un radio personība, šova “Balss maskā” vadītājs un grupas “Franco Franco” bundzinieks Mārtiņš Spuris.

“Mārtiņš ir absolūts jaukumiņš, mēģināšu nelikt viņam sarkt,“ nosmej Sanda Dejus, un viņu zinošie var diezgan viegli uzzīmēt iztēlē, ar kādu ironisku smaidiņu Sanda paudusi šo tekstu... Ir absolūti skaidrs, ka sarkt viņa Mārtiņam liks tik un tā, jo - tā taču ir Sanda! Grūti iedomāties, kā šis tandēms izskatīsies un jutīsies uz skatuves, jo enerģiskā un atraktīvā Sanda un ieturētais Mārtiņš it kā nu nekādi kopā “nelīmējas”, taču gan jau būs labi un interesanti. “Jūtos kā Rokijs, kurš, ielicis ausīs dziesmu “Eye Of The Tiger”, skrien pa kāpnēm un izpilda dažāda veida spēka, izturības un prāta treniņus. Šajā gadījumā nevis lai ar kādu cīnītos, bet lai turētu līdzi Sandas enerģijai, lieliskajām improvizācijas spējām un būtu cienīgs skatuves partneris,” ar savām izjūtām dalās Spuris.

Skatuviskā vīzija un režija ar starptautisku piesitienu

Šogad “Zelta mikrofona” skatuves koncepta autors un arī 11 koncerta priekšnesumu vizuālo noformējumu veidotājs ir pazīstamais mākslinieks un dizainers Artūrs Analts, TV režija uzticēta pieredzējušajai ukraiņu režisorei Marinai Šaļevai, kura kopš kara sākuma dzīvo Latvijā, bet koncerta daļas, skatuves norises un TV realizācija būs “Buzz Division” producentu Ilzes Jansones un Pētera Krievkalna pārziņā.

“Zelta mikrofona” skatuves koncepta autors ir pazīstamais mākslinieks un dizainers Artūrs Analts, bet koncerta daļas, skatuves norises un TV realizācija būs pieredzējušās producentes Ilzes Jansones pārziņā / Publicitātes foto

“Pēc diviem pandēmijas gadiem atkal kopā ar skatītājiem un lielākā norises vietā - tas ir solis uz priekšu pašai ceremonijai, tāpēc vēlējāmies arī skatuves konceptā un TV realizācijā spert līdzvērtīgu soli un iet prom no ļoti ierastā šāda veida šovu realizācijas virziena,” stāsta Ilze Jansone. “Artūram piemīt apbrīnojama spēja jebkādu tekstu vai domu iztulkot vizuālā redzējumā un krāsā. Viņš uzreiz redz, kur viņa bildē jābūt stāsta varonim - mūziķim, grupai, tāpēc faktiski viņš ir arī daudzu uzstāšanos režisors.” Skatuve iecerēta kā māja, kas reprezentē katra mūziķa un katras dziesmas īpašo vidi. “Mājas ir svarīgas ikvienam - šobrīd pasaulē notiek masveida migrācija karu, klimata pārmaiņu un ekonomisko krīžu dēļ, bet mūzika cilvēkiem dod atbalstu, sapratni un cerību, jo beigu beigās visi esam zem viena jumta,” norāda mākslinieks.

Iztēlojoties skatuvisko vīziju, tas būs tā, it kā “Zelta mikrofona” koncerta klātienes apmeklētāji un TV skatītāji atnāktu ciemos pie katra mūziķa un ielūkotos viņa logos. “Skatuvei būs trīs daļas, kas radīs kopēju ritmu. Piemēram, pateicības runas mūziķi sacīs no balkona, savukārt mājas logu rāmji palīdzēs labāk fokusēt uzmanību uz konkrēto priekšnesumu. Tikmēr klātienes apmeklētājiem būs iespēja piedzīvot aizkulišu brīnumus, kas televīzijas skatītājiem nebūs redzami, un uz sarkanā paklāja satikt mūzikas zvaigznes,” informē rīkotāji.

Kad visiem balvu nepietiek

Protams, svarīgākā sadaļa būs 2022. gada labāko ierakstu paziņošana un uzvarētāju apbalvošana. Par prognozēm būtiskākajās nominācijās un Top 5 katrā no tām “Neatkarīgā” vēstīja jau iepriekš, 13.01. publicētajā rakstā “”Zelta mikrofonā” ienāk jauno vilnis: rolands če, Kriss Noa, Keitija Bārbale, Vultura”, tāpēc šoreiz tikai statistika, lai atgādinātu, ka iesniegto ierakstu izvērtēšana nudien nebija viegls darbiņš.

Šogad Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas tiks pasniegtas jau 27. reizi, un vienmēr šā pasākuma galvgalī bijusi producente Elita Mīlgrāve. Kad mūzikas ierakstu gada balva tika pasniegta 18. reizi (tas bija 2014. gadā), šī ceremonija ieguva jaunu zīmolu - “Zelta mikrofons”  / Publicitātes foto

“Zelta mikrofona” žūrijas vērtējumam tika iesniegti 156 albumi, 111 dziesmas, 111 videoklipi, 45 debijas darbi un 7 koncertieraksti video formātā - kopskaitā 430 pieteikumu. Šogad katras kategorijas uzvarētājs saņems divas balvas - metālmākslinieka Armanda Jēkabsona veidotās “Zelta mikrofons’23” statuetes un grafiti mākslinieka Kiwie radītu NFT jeb digitālo kriptomākslu. “Mikrofoni” tiks pasniegti 20 nominācijās (plus viens tā saucamais tautas balsojums), un jau ierasts, ka pirms un pēc to pasniegšanas mūziķu organismos vērojams hronisks balvu trūkums, un notiek diskusijas, kāpēc vienā maisā samesti, piemēram, elektronika un deju mūzika, džezs un fanks, roks un metāls utt. Taisnība jau arī ir, taču “ZM” tomēr ir jāielokās definējamos TV formātos. Nupat Losandželosā notika ikgadējā un tradicionālā prestižo “Grammy” balvu pasniegšana - patafoni tika dalīti 91 (!) kategorijā. Latvijā tas nav iespējams (un diez vai arī vajadzīgs), tomēr neapšaubāmi, ka diskusijas par “ZM” optimizēšanu notiks arī pēc šā gada ceremonijas Ķīpsalā.

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!