Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 24. februārim

© F64

7.lapa

Ērika Vilsona monoizrāde jauniešiem “Hamlets”

F64

Ceturtdien, 23. februārī, pulksten 18.00 Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zālē (Alejas ielā 18) pirmizrādi piedzīvos Ērika Vilsona monoizrāde jauniešiem “Hamlets”, ko apmeklēt aicināts ikviens interesents.

Šekspīra lielformāta skatuves darbs ir pārlikts viena aktiera izpildījumam, kas ļauj skatītāju iesaistīt sarunā par teātri, dzīvi, vēsturi un attiecībām, izspēlējot Hamleta dramatisko kodolu veidojošās situācijas.

“Nevienu klasisku dramaturģisku sacerējumu - vienalga, tas ir iekļauts mācību programmā vai nav - nevar aplūkot atrauti no šīsdienas konteksta. “Hamlets” ir darbs, kas, paaudzēm mainoties, nezaudē aktualitāti un vienmēr spēj atklāt kaut ko patiesu un svarīgu par šodienu,” stāsta aktieris un režisors Ēriks Vilsons. Viņam šķiet, ka šī luga ir viens milzīgs noslēpums, kurš sakņojas mūsos un liek aizdomāties par būtisko - kāpēc mēs esam šajā laikā, ko darām un kāpēc mēs vispār dzīvojam.

Šī būs jau trešā Kultūras attīstības biedrības “Tapala lapa” veidotā monoizrāde, kuras tapšanā kā režisors un dramaturgs sadarbojas tēvs un dēls - Ēriks un Roberts Vilsoni. “Ja, kopā ar Ēriku iestudējot monoizrādi “Pazudušais dēls”, es iemācījos žonglēt ar divām bumbiņām, tad tagad, strādājot pie “Hamleta”, jau žonglēju ar trim. Un Ēriks arī žonglē. Viņam jāspēj noturēt uzmanība uz vairākiem lugas personāžiem vienlaikus, notvert tos, uzmest gaisā, bet lidojumā neaizmirst,” par sadarbību saka Roberts Vilsons.

Abi domā vienādi, ka jebkuras izrādes tapšanas procesā nekad nevar zināt, kas no tā visa sanāks. Taču monoizrāde ir īpašs žanrs, jo par aktiera spēles partneri kļūst skatītājs.

“Es ļoti gaidu ģenerālmēģinājumu etapu, jo izrāde var piedzimt tikai mijiedarbībā ar skatītāju,” stāsta Ēriks.

Ieeja uz pirmizrādi - bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais