Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 24. februārim

© F64

5.lapa

Brīvdienu koncerti Dzintaru koncertzālē

Publicitātes foto

Svētdien, 19. februārī, Dzintaru koncertzālē atsāksies demokrātiskie “Brīvdienu mūzikas” koncerti, kur klausītāji varēs baudīt izcilu mūziku nepiespiestā atmosfērā un sarunās tuvāk iepazīties ar māksliniekiem.

Koncertu vadītāja lomā iejutīsies un ar mūziķiem sarunāsies atraktīvais, publikas un koristu iemīļotais diriģents Jānis Ozols.

19. februārī pulksten14.00 ar daudzveidīgu kamermūzikas programmu uzstāsies pasaulē pazīstamākais tenors Aleksandrs Antoņenko (attēlā) un pianiste Laila Holberga. Dziedātājs viesojies prestižākajos operteātros, izdziedot vadošās tenora lomas, kopskaitā jau tuvu pie trīsdesmit. Metropolitēna opera Ņujorkā, Milānas “La Scala”, Londonas Koventgārdena opera ir tikai dažas no slavenajām skatuvēm, kuras aicinājušas Aleksandru Antoņenko uz operu iestudējumiem. Viņš spēj būt ne tikai dažādu likteņu plosīts varonis uz operas skatuves, bet arī ar smalkumu atklāt intīmas mūzikas lappuses balsij un klavierēm.

Programmā: Riharda Štrausa krāšņās dziesmas, kas izceļas ar savu mirdzošo daili un plūdumu, kā arī latviešu klasiķu vokālos meistardarbi. Mīlas saviļņojums, dabas apcere, reliģiski filozofiski motīvi, subjektīvā jūtu pasaule - to visu iespējams rast Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa un Jāņa Mediņa romantisku ilgu caurstrāvotajās dziesmās. Skanēs arī ukraiņu tautasdziesmas un Fedira Nadenenko skaņdarbi.

5. martā pulksten 14.00 programmā “Akordeons un saksofoni pasaules mūzikā” uzstāsies Rīgas saksofonu kvartets un akordeonists Artūrs Noviks, kurš ieskandinās Latvijā reti dzirdēto instrumentu akordīnu.

Programmā gaidāms pirmatskaņojums, tautas mūzikas iedvesmotā partitūra “Jūriņ, prasa”. Tās autors ir teātra mūzikas komponists, ekspresijas un ritma stihijas pavēlnieks Kārlis Lācis. Mākslinieki atskaņos arī Johana Sebastiāna Baha cēlās baroka dejas, tango karaļa Astora Pjacollas un leģendārā saksofonista Džerija Maligana kopīgi komponēto skaņdarbu “Vientulības gadi”. Būs iespēja dzirdēt neparastu džeza un tango mūzikas apvienojumu opusā “Tangazz”, ko sarakstījis Silvains Kasaps un temperamentīgas dienvidu noskaņas basku komponista Gorkas Hermosas “Ibērijas dejās”.

23. aprīlī pulksten 14.00 gaidāma koncertprogramma “Eksotiskās dejas”, kurā apvienojušies divi spilgti jaunie talanti - sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš un saksofonists, Lielās mūzikas balvas laureāts Aigars Raumanis. Spožais duets vedīs aizraujošā mūzikas ceļojumā pa eksotiskām zemēm un daudzveidīgo sitaminstrumentu pasauli. Reinis Tomiņš spēlēs marakasus, bongus, džambas, šeikerus, marimbu un vibrafonu, sabalsojoties ar Aigara saksofona tembrālajām iespējām.

21. maijā pulksten 14.00 notiks dzejas un mūzikas uzvedums “Dzeltenais trotuārs”, kas veltīts latviešu modernisma dzejniecei Montai Kromai (1919-1994). Programmā skanēs Annas Veismanes oriģinālskaņdarbi, bet Montas Kromas dzejas pasaulē ievedīs izcilā aktrise Guna Zariņa. Koncertā uzstāsies lieliskie kamermūziķi - pianists Rihards Plešanovs, flautiste Maija Zandberga un fagotists Jānis Semjonovs.

Monta Kroma ir viena no spilgtākajām un novatoriskākajām latviešu modernisma dzejas pārstāvēm, taču viņas daiļrade līdz šim pētīta visai maz.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais