Neatkarīgā iesaka: Kultūras pasākumi līdz 10. februārim, apmeklējami bez maksas

© Publicitātes foto

5.lapa

Mandala - slepenās tantras templis

Publicitātes foto

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā (11. novembra krastmalā 35, Rīgā) no līdz 12. februārim ir skatāma izstāde “Mandala - slepenās tantras templis”.

Izstādē ir apskatāmas ar budismu saistītu priekšmetu fotogrāfijas un budisma rituālu skulptūras no Čojžinas lamas tempļu kompleksa muzeja (mongoļu val. “Чойжин ламын сүм музей”). Čojžinas lamas tempļu kompleksa muzejs atrodas Ulanbatorā, Mongolijā, un izstādi, lai iepazīstinātu Latvijas skatītājus ar Mongolijas kultūras mantojumu, piedāvā Latvijā akreditētā Mongolijas vēstniecība Polijā.

Čojžinas lamas tempļu kompleksa muzejs ir nozīmīgs Mongolijas arhitektūras, vēstures, reliģijas un kultūras mantojuma piemineklis. Tempļu komplekss tika veidots uz Zuu tempļa drupām no 1904. līdz 1908. gadam kā Tibetas garīgās aristokrātijas pārstāvja Čojžinas lamas Luvsankhaidava (Чойжин лам Лувсанхайдавт, 1872-1918) rezidence, kurā uzturējās praktizējošie mūki. Tas darbojās kā budisma reliģisko ceremoniju vieta līdz 1937. gadam. Tempļu kompleksa būvniecībā piedalījās mongoļu arhitekts Ombogijns, kas piecu tempļu būvju stilistiku ieturēja Ķīnas tradicionālās arhitektūras garā, un kompleksam tika izlietotas apmēram divas tonnas sudraba. Tempļu apgleznošanā piedalījās Mongolijas glezniecības pamatlicējs Baldugijns Šaravs (1866-1939).

Laikposmā no 1935.līdz 1939. gadam, kad norisinājās Mongolijas Tautas Republikas premjerministra Agdanbūgijna Amara un viņa vietnieka, militārā virspavēlnieka, maršala Horlogijna Čoibalsana personības kults un masu represijas, templis tika slēgts saskaņā ar valsts valdības ieturēto stingro antireliģisko politiku, bet netika iznīcināts. Tomēr 1940. gadā Čojžinas lamas tempļu komplekss tika nodots Mongolijas Zinātņu institūtam pētniecības un izstāžu vajadzībām un ieguva muzeja statusu. Plašākai sabiedrībai Čojžinas lamas tempļu komplekss tika atvērts 1961. gadā.

Čojžinas lamas tempļu kompleksa muzejs bija iekļauts Mongolijas Nacionālajā muzejā, vēlāk - Reliģijas vēstures muzejā, jau vairāk nekā 20 gadu tā ir neatkarīga kultūras organizācija. Muzejā ir veikti atjaunošanas darbi un ekspozīcijas izveidotas atbilstoši Čojžinas lamas Luvsankhaidavas laikam, tur atrodas Budas Šakjamuni 18. gadsimta figūra, budistu Kangjura kanona 108 sējumu kopijas u.c. Krājumā ir vairāk nekā 6000 ar Mongolijas-Tibetas budisma tradīcijām saistītu vērtīgu priekšmetu. Muzeja krājumā īpaši jāatzīmē nozīmīgas personības Mongolijas budisma vēsturē Čingizīdu pēcteča Halhas Augstā valdnieka (mongoļu val. Өндөр гэгээн I) Zanabazara (1691-1723) daudzveidīgais devums. Zanabazars bija politiķis, zinātnieks, arhitekts, gleznotājs, tēlnieks, bronzas rituālo figūru un portretu autors, “Sojombo” (“Соёмбо”) rakstības veidotājs un daudzu skolnieku skolotājs.

Izstāde “Mandala - slepenās tantras templis” veido nelielu ieskatu Čojžinas lamas tempļu kompleksa muzejā. Fotoreprodukcijās uz auduma var vērot Budas statujas, budistu tekstus, mūzikas instrumentus, budistu čamu deju 18.-19. gadsimta rituālās maskas un tērpus, kā arī tempļu kompleksa arhitektūru.

Ieeja - bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais