Neatkarīgā iesaka: Kultūras notikumi līdz gada beigām, apmeklējami bez maksas

© Publicitātes foto

2.lapa

Franču Ziemassvētki

Publicitātes foto

Ceturtdien, 29. decembrī, pulksten 18.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā notiks labdarības koncerts «Franču Ziemassvētki».

Vijolniece Magdalēna Geka kopā ar pianisti Ivetu Cālīti (abas attēlā) atskaņos savas mīļākās franču sonātes.

«Šis koncerts man ir īpašs, jo tieši šeit pirms daudziem gadiem spēlēju savus pirmos solokoncertus. Toreiz tā man bija liela dāvana, un es vēlētos izmantot šo iespēju Sv. Pētera baznīcai pasniegt dāvanu pretī,» saka vijolniece Magdalēna Geka.

Ieeja bez maksas ar aicinājumu atbalstīt Sv. Pētera baznīcu jauna koncertflīģeļa iegādē.

Vijolniece Magdalēna Geka ir viena no spožākajiem un aktīvākajiem jaunās paaudzes latviešu mūziķiem un plaši koncertē visā Eiropā kā soliste, kamermūziķe un orķestra koncertmeistare. Jaunāko panākumu vidū ir trīs nominācijas Vācijas skaņu ierakstu balvai «Opus Klassik», tostarp kategorijā «Gada jaunais mākslinieks» par izdevniecības «Skani» izdoto Maijas Einfeldes vijoļsonāšu albumu duetā ar pianisti Ivetu Cālīti. Tāpat 2021. gadā viņa ieguva «Pro Musicis» balvu Parīzē un Daiļo mākslu akadēmijas («Académie des Beaux-Arts») balvu Parīzes kamermūzikas konkursā (FNAPEC). Magdalēna Geka jau divreiz izpelnījusies nominācijas Lielajai mūzikas balvai - kategorijā «Gada jaunais mākslinieks» 2014. gadā un «Par izcilu interpretāciju» 2020. gadā. Kopš 2022. gada pavasara viņa ir izcilā franču kvarteta «Akilone» pirmā vijole, savukārt gada izskaņā gaidāms viņas jaunākais albums ar Bartoka sonātēm un rapsodijām (izd. «Paraty»). Magdalēna Geka ir daudzu starptautisku konkursu laureāte un kā soliste atskaņojusi tikpat kā visu nozīmīgāko vijoļmūzikas repertuāru ar dažādiem orķestriem Latvijā, Francijā, Vācijā un Ukrainā. 2015. gadā dibināja klavieru trio «Sōra», kura sastāvā ar lieliem panākumiem piedalījās Eiropas nozīmīgākajos kamermūzikas festivālos. 2013. gadā viņa dibinājusi festivālu «Jaunie Latvijas kamermūziķi - Saulkrastiem», bet 2015. gadā - «Ventspils kamermūzikas dienas» ar mērķi dot iespēju ārzemēs studējošajiem jaunajiem latviešu mūziķiem uzstāties augsta līmeņa koncertos Latvijā. Šobrīd viņa ir vijolniece arī «Trio Carmine» (Anna Gāgane, klarnete, un Lukas Loss, klavieres) un regulāri uzstājas kopā ar pianistiem Ivetu Cālīti un Kishin Nagai (duo «JALEF»). Magdalēna Geka ieguvusi maģistra grādu Parīzes Nacionālajā augstākajā mūzikas un dejas konservatorijā (CNSMDP) vijoles un kameransambļa specialitātē, kur nesen noslēgusi studijas arī prestižajā «Mākslinieka diploma» («Artist Diploma») programmā. «Mākslinieka diplomu» kamermūziķa specialitātē viņa ieguvusi Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā («Queen Elisabeth Music Chapel») Beļģijā. Savukārt pagājušajā gadā viņa papildinājās īpašā orķestra koncertmeistaru studiju programmā («Concertmaster Artist Diploma»), ko piedāvā Lionas Nacionālā augstākā mūzikas un dejas konservatorija («CNSMD de Lyon») sadarbībā ar Overņas nacionālo orķestri («Orchestre National d’Auvergne»).

Kā orķestra mūziķe Magdalēna Geka spēlējusi Francijas Radio filharmoniskajā orķestrī, Parīzes orķestrī un citos Francijas nacionālajos orķestros, tāpat viņa regulāri uzstājas kā «Kremerata Baltica», «Orchestre national d’Auvergne», «Orchestre Hexagone», «Orchestre de Chambre Nouvelle Europe» un «Ensemble Appassionato» koncertmeistare un atskaņojuma vadītāja. Īpaši nozīmīgi viņai ir spēlēt mūsdienu komponistu mūziku: viņa pirmatskaņojusi ap 40 jaundarbu, no kuriem vairāki viņai arī veltīti, cieši sadarbojoties ar jaunajiem komponistiem. Kopš 2020. gada rudens viņa spēlē Alesandro Galjano 1734. gadā darinātu instrumentu, ko talantīgajai vijolniecei laipni aizdevis fonds «Anima Musica» Parīzē.

Pianiste Iveta Cālīte aktīvi koncertē solo un ir pieprasīta kamermūziķe dažādos kameransambļu sastāvos Zviedrijā, Francijā, Latvijā, Lietuvā, Norvēģijā. Spēlējusi Mocarta klavierkoncertu ar Stokholmas Karaliskās Mūzikas akadēmijas stīgu orķestri, ko diriģēja Stokholmas Radio orķestra pirmais čellists Ola Karlssons, kā arī M. Ravela Sol mažora klavierkoncertu ar akadēmijas simfonisko orķestri un Danielu Blendulfu pie diriģenta pults. Iveta ir piedalījusies arī dažādos mūzikas festivālos - Stokholmas klavieru festivālā («Stockholm Piano Festival 2015»), festivālā «Debisi 100» 2018. gadā, «Musik vid Siljan 2018», «Stockholm New Opera Project» modernās mūzikas ansambļa sastāvā, V. A. Mocarta operas «Teātra direktors» uzvedumos Zviedrijas ziemeļos. Sniegusi koncertus ar «Latvijas Jaunajiem kamermūziķiem», ar ko kopā arī ieskaņoja D. Šostakoviča klavieru kvintetu Latvijas Radio 1. studijā.

Iveta Cālīte mācījusies Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. No 2009. līdz 2012. gadam studējusi Alfrēda Korto mūzikas augstskolā Parīzē, Francijā pie profesora Žana Marka Luisada. Studijas turpinājusi Stokholmas Karaliskajā mūzikas augstskolā Zviedrijā pie profesora Stefana Bojstena un Matsa Vidlunda, kur ieguvusi maģistra grādu un solista diplomu. Iveta Cālīte ir Stokholmas Karaliskās mūzikas akadēmijas, kā arī Zviedrijas brīvmūrnieku ordeņa stipendiāte. Aktuālie projekti ir koncerti un koncertsērijas ar Morisa Ravela mūziku «Only Ravel» Lietuvā, Zviedrijā un Vācijā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!