Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 3. līdz 9. decembrim

© Publicitātes foto

4.lapa

Osokins koncertzālē un bēniņos

Sestdien, 3. decembrī, pulksten 18.00 Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» orķestris sava galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos gan vienu no Johannesa Brāmsa slavenākajiem darbiem - Pirmo klavierkoncertu ar Andreja Osokina solo, gan arī Antonīna Dvoržāka eleganto Astoto simfoniju.

Pēdējo reizi Liepājas simfoniskais orķestris kopā ar pianistu Andreju Osokinu koncertēja pirms diviem gadiem, «Lielajā dzintarā» atskaņojot Sergeja Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu. Arī toreiz pie orķestra diriģenta pults stājās Guntis Kuzma.

Brāmsa Pirmais klavierkoncerts, ko klausītāji dzirdēs 3. decembra koncertā, tapis komponista agrā jaunībā, kad, joprojām apbrīnodams klasiķi Ludvigu van Bēthovenu, Brāmss aizrāvās ar tehniskiem meklējumiem un sarežģītu paņēmienu iekļaušanu klavierpartijā, tomēr vienlaikus joprojām saglabāja klasicismam raksturīgās pamatstruktūras un saturisku piepildījumu.

Savukārt Dvoržāks savai Astotajai simfonijai Sol mažorā iedvesmu smēlies dzimtās Bohēmijas (mūsdienu Čehijas rietumu daļa) tautas mūzikā.

Lai sniegtu atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas ieradušies Latvijā vai nevar atgriezties Ukrainā Krievijas izraisītā kara dēļ, 3. decembra koncertu Liepājas simfoniskais orķestris Ukrainas pilsoņiem piedāvā apmeklēt bez maksas.

Lai saņemtu bezmaksas ieejas kartes, Ukrainas pilsoņi ir aicināti doties uz Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» informācijas centru un uzrādīt pasi vai ID karti.

Savukārt svētdien, 4. decembrī, pulksten 18.00 pianists Andrejs Osokins viesosies Liepājas 17.-19. gadsimta interjera muzeja otrajā stāvā (Kungu ielā 24), kur ciklā «Tikšanās Stenderu ģimenes bēniņos» mūziķa cienītājiem būs iespēja tiešā klātesamībā aprunāties par dzīvi un mūziku, kā arī ļauties pianista atskaņoto skaņdarbu valdzinājumam.

«Pēc ilgi gaidītā koncerta ar Liepājas simfonisko orķestri un diriģentu Gunti Kuzmu koncertzālē «Lielais dzintars» ar lielu prieku svētdienas vakarā viesošos Liepājas interjera muzejā, kur tikšos ar saviem uzticamākajiem klausītājiem, lai intīmā gaisotnē parunātu par dzīvi, mākslu, mūžību un mīlestību, kā arī izpildīšu skaņdarbus, kas šobrīd visvairāk rezonē manī,» saka pianists Andrejs Osokins.

Andrejs Osokins ir pasaulē pieprasīts latviešu pianists, nozīmīgāko starptautisko pianistu konkursu un Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts, kurš regulāri uzstājas leģendārās Eiropas koncertzālēs un citviet pasaulē gan solo koncertos, gan kopā ar orķestriem izcilu diriģentu vadībā.

Andreja Osokina koncerti ir emociju, mīlestības un skaistas klaviermūzikas piesātināti, tie pārsteidz ar mūziķa pārliecinošo dažādu mūzikas stilu izjūtu, harismu un virtuozitāti, kā arī brīnišķīgām skaņdarbu interpretācijām.

Pianists regulāri sniedz meistarklases Latvijā un ārvalstīs, kā arī vada savu klavieru klasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Andrejs Osokins ir Osokina Brīvības festivāla dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs.

2018. gadā Andrejam Osokinam piešķirts asociētā biedra statuss (ARAM) Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā. 2021. gadā izdotais Andreja Osokina albums «Two Worlds» tika nominēts prestižajai vācu klasiskās mūzikas balvai «Opus Klassik» četrās nominācijās.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais