“Prāta vētra” uz lielajiem ekrāniem kinoteātros, televizoros un datoros

© F64

Nedēļas garumā “Prāta vētras” fani (un arī citādas mūzikas mīļotāji) varēja kinoteātros skatīt grupas veikumu vasaras grandiozajā notikumā, koncertā Mežaparka Lielajā estrādē – klajā laists tā koncertieraksts. Tiem, kas tā noskatīšanos kinozālēs palaiduši garām, viss vēl nav zaudēts, jo pie ieraksta var tikt grupas mājaslapā.

Divarpus stundas “Prāta vētras” - daudziem par maz

No 24. novembra kādos padsmit seansos Rīgā, kā arī Valmieras un Liepājas kinoteātros varēja skatīt “Prāta vētras” tūres “Gads bez kalendāra” ierakstu no koncerta Mežaparka Lielajā estrādē, kas tā arī saucas - “Prāta vētra. Gads bez kalendāra koncerts Mežaparkā”. Ieraksta režisors ir “prātnieku” bundzinieks Kaspars Roga, bet montāžas režisors - Juris Matuzelis. Kopumā 29 dziesmas un to priekšnesumi, kuru noskatīšanās aizņems 2 h un 25 min - uzreiz jāsaka, ka nepacietīgākiem ļautiņiem tas nebūs no tiem vieglākajiem darbiņiem. “Skatītāju atsaucība bija laba, it īpaši pirmizrādes seansam (tas tika rīkots 24. novembrī “Apollo Kino Plaza”, un pirms tā varēja tikties, sarokoties un nofotografēties arī ar pašiem “Prāta vētras” vīriem - aut.), bet Valmierā un Liepājā tā bija pat ļoti laba. Cilvēkiem patika,” ieraksta panākumus lakoniski komentē “Prāta vētras” ģenerālmenedžere Aija Auškāpa.

Aija minēja arī kādu piemēru: viņas krustmāte, kurai ir 79 gadi, bijusi uz “PV” koncertu Jelgavā, bet tagad, aizejot uz koncertieraksta noskatīšanos, bildusi, ka “kaut ko tādu var redzēt tikai no debesīm” - viņa šo ierakstu skatīšoties vēlreiz. Par skatu no debesīm - to var tulkot dažādi, jo daudzie droni un kameras nudien ļauj perfekti vērot koncerta norisi arī no augšas. “Iestājoties rudenim (nu jau ziemai - aut.), tā vien gribas atgriezties siltajā augusta vakarā, kad tikāmies koncertā Mežaparkā. Ar šo koncertierakstu sev un arī skatītājiem atgādinām par gaismas ezeriņiem visā Latvijā, par sadziedāšanos un par prieku atkal satikties koncertos pēc četru gadu pārtraukuma,” saka “Prāta vētra”.

Reanimēt emocijas pagrūti, noķert jaunas sajūtas - viegli

Jāņa Jubalta diriģētie “gaismas ezeriņi” un arī citi kadri, kas filmēti no skatuves, mērķējot uz aptuveni 45 000 klausītāju milzīgo pūli - tie ir vieni no galvenajiem elementiem, kuru dēļ ir vērts noskatīties šo ierakstu, jo, lai arī cik labās vietās jūs sabijāt Mežaparka estrādē, neko tādu pilnīgi noteikti neredzējāt. Ierakstā var niansēs skatīt, kā Renārs Kaupers “uzkurina” publiku, ar kādu atdevi dzied un arī to, ka viņš ir sev nepiedienīgi īsu bikšu cienītājs, kurš nevalkā zeķes... Var vērot, cik eleganti Jubalts spēlē soloģitāru un cik vētraini velnišķīgi darbojas Nelli Bubujancas un Kaspara Rogas bundzinieku tandēms. Daudz labāk var uztvert Ingara Viļuma perfekto basa spēli un novērtēt Māra Mihelsona repošanas prasmes. Var beidzot tuvplānos aplūkot bezgalīgi skaistās “PV” bekvokālistes (Linda Anete Rušeniece, Una Daniela Aizgale un Gabriēla Zvaigznīte) un ne mazāk skaistās “Tautumeitas”. Var beidzot arī redzēt, kuras bija tās pārlaimīgās meitenes, kuru mobilajā telefonā Renārs koncertā iedziedāja gandrīz veselu dziesmu.

Reanimēt Valmieras un/vai Rīgas koncertos noķertās emocijas apskatniekam gan neizdevās, taču vienalga nebija slikti - skatīt šādu koncertu uz lielā ekrāna ir diezgan interesants piedzīvojums. Lai gan pirms seansa “prātnieki” aicināja justies kā koncertā - dziedāt līdzi, kaut vai uzdejot un arī “aiziet uz bufeti, ja paliek garlaicīgi”, šādas iespējas izmantoja tikai retais, jo kinoteātros tā tomēr nav pieņemts. Tāpēc varbūt varēja skatāmo programmu saīsināt, piemēram, izņemot no tās ārā kaut vai kopējā kontekstā neiederīgo “Zemes stundu” un/vai Gustavo performanci, varbūt varēja pielikt kādu “odziņu” aizkulišu kadru veidā, bet - kā ir, tā ir.

Grupas ziedojums pašu arhīvam un emociju saglabāšanai

Šobrīd ieraksts ir pieejams grupas mājaslapas video sadaļā, kur ir iespējams iegādāties piekļuves tiesības to straumēt pusgadu vai gadu: sešiem mēnešiem šis prieks maksā 9,69 eiro, uz gadu - 12,10 eiro. Līdzīgs piedāvājums “PV” bija arī pērn, kad šādā pašā veidā varēja tikt pie koncertfilmas “Gads bez kalendāra”. To gan paši “prātnieki” vairāk vērtē kā eksperimentu saturiskā ziņā, taču unikālo skatījumu skaits bijis tuvu 3000, kas vērtējams kā visnotaļ pieņemams cipars. “Atsaucība bija laba, it īpaši ņemot vērā to, ka Latvijā un arī visā pasaulē cilvēki vēl tikai palēnām pierod pie tā, ka jāmaksā arī par to saturu, kas ir datoros,” tam piekrīt arī Aija. Šoreiz gan nolemts interesentiem piedāvāt tikai koncertierakstu, bez aizkulišu elementiem, intervijām un citiem papildu bonusiem. “Izmantojot kameru iespējas, bija tika daudz ko redzēt un tik daudz informācijas, ko sniegt skatītājiem, ka nekādi stāstījumi par šo tūri vai koncertu pat neprasījās,” uzskata Aija.

Jāatzīst, ka “PV” ar šo izdevumu pārsteidza nesagatavotu - iepriekš nebija dzirdēts, ka grupas plānos ir šāds ieraksts. “Mēs arī iepriekšējās koncerttūrēs esam pēdējos koncertus ierakstījuši, filmējuši un kaut kādā formātā izdevuši,” atgādina Aija. “Samazinoties DVD fiziskajai izplatībai un iespējām ar šādu izdevumu atgūt ieguldītos līdzekļus un kaut ko nopelnīt, tas jau kļuva par tādu kā dāvanu pašiem sev. Tāpēc mēs - ar mani pašu priekšgalā - ļoti ilgi šaubījāmies, vai vispār vajag [to izdot], jo tā visa nofilmēšanai un samontēšanai izmaksas ir ļoti lielas. Taču pavisam neilgi, burtiski kādas divas nedēļas pirms Mežaparka koncerta, sapratām, ka - nē, mums tas obligāti jānofilmē! Kaut vai tikai tāpēc, lai tas saglabātos un būtu pieejams mūsu arhīvā. Unikālā skatuve, programma, pirmais [“Prāta vētras”] koncerts atjaunotajā Mežaparka estrādē - tie ir vairāki iemesli, kāpēc beigās tomēr izšķīrāmies par labu šim ierakstam. Ne jau vienmēr visu izšķir nauda. Gribējās piefiksēt tās emocijas, kas valdīja šajā koncertā.”

Atvaļinājums, kam laiks joprojām nav atrasts

Pirms koncerttūres Aija Auškāpa par turpmākajiem “PV” plāniem apskatniekam teica, ka “pēc tam mums būs laiks mēģinājumiem un radošām izpausmēm, caur ko arī izkristalizēsies mūsu nākotnes vīzija un ceļš, kuru iesim”. Tūre beigusies, kāda tad ir šī nākotnes vīzija un ceļš, pa kuru iet? “Patiesībā mēs pie tādas lielas pasēdēšanas joprojām neesam tikuši,” atzīst “Prāta vētras” ģenerālmenedžere. “Mēs viens otru palaidām tādā kā nelielā atvaļinājumā, taču pat tas nav vēl īsti iesācies, jo līdz šim strādājām pie koncertieraksta, tāpat tūlīt gaidāma arī igauņu filma ar Renāra piedalīšanos (4. decembrī Tallinā notiks piedzīvojumu filmas bērniem “Eric Stoneheart” pirmizrāde, kur Renārs iejuties pirāta lomā - aut.), līdz ar to vēl nav sanācis apspriest un izstrādāt detalizētu plānu. Skatāmies uz Lietuvu, skatāmies uz Poliju, skatāmies uz jauniem tirgiem, kuriem mēs varētu būt interesanti.”

Lai kā būtu ar nākotnes plāniem un tirgiem, viens ir skaidrs - 2023. gada 22. jūlijā “Prāta vētra” atkal būs skatāma un klausāma dzīvajā - Liepājā, stadionā “Daugava”. Tātad arī nākamajā gadā būs “Gads bez kalendāra”!

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!