Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 19. novembrim

© Publicitātes foto

5.lapa

Reiņa Hofmaņa 13. personālizstāde

Publicitātes foto

No ceturtdienas, 17. novembra, līdz nākamā gada 12. janvārim ISSP galerijā būs skatāma fotogrāfa Reiņa Hofmaņa personālizstāde «Telpa Nr. 13».

Tajā būs aplūkojama daudzu gadu garumā radīta fotogrāfiju sērija, kurā autors pievērsies dažādu, lielākoties mums apslēptu telpu vizuālai izpētei. Izstādes atklāšana notiks 17. novembrī pulksten 18.00.

«Telpa Nr. 13» ir Reiņa Hofmaņa 13. personālizstāde. Industriālo ēku tehnoloģiskās telpas, dažādu materiālu glabātavas un krātuves, sen pamestas vai, tieši pretēji, mūsdienām pielāgotas telpas no trīsdimensionālas pieredzes pārtapušas vizuāli tīkamos divdimensiju attēlos. Līdz ar fotogrāfijās redzamo pieklusināto estētiku tajās jaušama nepārprotama cilvēka un vides mijiedarbība laikā - savulaik tumšajos simtgadīgo ēku pagrabos nu ir iemiesojušies kanalizācijas vai elektrotīklu artefakti.

«Senāk tā bija ainava, kurā jūtama cilvēka ietekme, kādas nepareizības tajā ienestas. Pēdējos gados tas ir interjers, cilvēka veidota un ietekmēta telpa,» par darbu kontekstu stāsta Reinis Hofmanis.

«Sastopoties funkcionālajai un estētiskajai domāšanai, telpa laika gaitā evolucionē, tiek pielāgota jaunām funkcijām un jauniem dzīves standartiem. Vadi, caurules, siltinājuma un iekārto griestu slāņi tiek iemānīti telpās, kuras būvējot tie nav pastāvējuši. Telpu arhitektūra un komunikāciju izvietojums var šķist pat absurds, tomēr tajā pastāv iekšēja loģika un savdabīga estētika.»

Šīs arhitektūras terminoloģijā dēvētās komunikācijas Reiņa fotogrāfijās ir kļuvušas par savdabīgu cilvēka un vides attiecību metaforu. Tomēr tās nav attiecības, kas veidojas uz personiskas un intīmas pieredzes bāzes, piemēram, domājot par mūsu bērnības mājām. Gluži pretēji - fotogrāfa iemūžinātajās telpās ir grūti iedomāties patīkamu ķermenisku vai garīgu pieredzi, tomēr tās atklāj cilvēka vēlmi pielāgot, uzlabot un, galu galā, piešķirt telpai jēgu. Pat ja šī jēgas izpratne nesniedzas tālāk par salātzaļu krāsu uz sienas.

Izstādes scenogrāfiju un telpiskos risinājumus veido mākslinieks Aleksejs Beļeckis. Izstādes kuratore - Iveta Gabaliņa.

Reinis Hofmanis (1985) ir mākslinieks un fotogrāfs. Studējis fotogrāfiju Lietišķo zinātņu un mākslas universitātē Hannoverē Vācijā un ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. Reiņa darbus raksturo sociālantropoloģisks skatījums, kas izpaužas interesē tipoloģizēt dažādas sabiedrības grupas, to uzvedības modeļus un radīto vai ietekmēto vidi. Ieguvis galveno balvu «Archifoto» 2012. un 2013. gadā, saņēmis 2. vietu «Sony World Photography Awards» Arhitektūras kategorijā. Viņa darbi ir publicēti izdevumos «New York Times», «Financial Times», «Spiegel», «Esquire», «Bloomberg», «Le Monde», «The Globe and Mail», «The British Journal of Photography».

ISSP galerijas adrese: Berga bazārs, Marijas iela 13, k-3. Galerijas telpas ir pielāgotas cilvēkiem ar funkcionālajiem traucējumiem un cilvēkiem ratiņkrēslā.

Izmaiņas galerijas darba laikā no 17. novembra: otrdien, trešdien, piektdien un sestdien - no pulksten 12.00 līdz 18.00, ceturtdien - no pulksten 12.00 līdz 20.00, pirmdien un svētdien - slēgts.

Ieeja bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais