Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 5. līdz 11. novembrim

© Publicitātes foto

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Gods un Pēcis, Jākobsons un Kolmane, Brauere un Rācene, Ķibilds un Zariņš

«Vilki» par Latviju

Vīru kopa «Vilki» aicina uz savas 30 gadu jubilejas koncertiem «Par Latviju!» - sestdien, 5. novembrī, pulksten 18.00 Rīgas Kultūras un atpūtas centrā «Imanta» un ceturtdien, 10. novembrī, pulksten 19.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē.

Vīru kopas «Vilki» 30 gadu jubilejas koncerts «Par Latviju!» būs svinīgs un priekpilns mirklis grupas joprojām aktīvajā darbībā. Koncertā skanēs gan zināmas, gan arī mazāk dzirdētas un jaunas dziesmas no grupas plašā repertuāra, tostarp dziesmas no jaunākā albuma «Dievs līdz manīm izdienēti», kā arī tiks demonstrēti «Vilku» veidoti videoklipi.

Koncertā skanēs dziesmas, kuru galvenās tēmas būs - kumeļi, jūrniecība, alus un vilki. Koncertu vadīs kopas vadītājs Edgars Lipors.

Vīru kopa «Vilki» ir vienīgā mūzikas grupa Latvijā, kuras repertuārā ir latviešu karavīru dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Kolektīvs par savas darbības mērķi uzskata apkopot, izzināt un popularizēt latviešu karavīru dzīvesziņu no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Dalībnieki nodarbojas ar teicēju un karavīru stāstu audio un video arhivēšanu. Ar savu darbību - koncertiem un koncertlekcijām mācību iestādēs visā Latvijā - «Vilki» veic nozīmīgu izglītojošu un patriotismu veicinošu darbu.

Vīru kopas «Vilki» «celma ansamblis» - Jukuma Vācieša Engures folkloras kopa - tika radīts jau 1980. gada maijā. Laika gaitā notika vairākas dalībnieku pārgrupēšanās un nosaukumu maiņas, bet vārdu «Vilki» pieņēmām 1992. gada 5. novembrī, tādēļ šogad atzīmējam savu 30 gadu jubileju.

Dziesmas repertuāram tiek atrastas mūsu tautas garamantās, bet liela daļa I pasaules kara latviešu strēlnieku, Brīvības cīņu, II pasaules kara latviešu leģionāru un nacionālo partizānu dziesmu ir pierakstītas no šo cīņu dalībniekiem.

Kopas sastāvā pašlaik darbojas seši vīri, kas ir dažādu profesiju pārstāvji un kuriem tuva ir karavīra dzīvesziņa. Karavīrs nav atrauts no ikdienas dzīves rituma, tādēļ repertuārā ir arī godu, gadskārtu svētku dziesmas, jūrasbraucēju, arāju, alus dziesmas u.c.

Savas pastāvēšanas laikā «Vilki» izdevuši 13 mūzikas albumus, snieguši ap 2000 koncertu Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Beļģijā, Šveicē, Īrijā, Vācijā, Norvēģijā, Gruzijā, Azerbaidžānā, Indijā, ASV, Kanādā, Austrālijā. Pēdējo 10 gadu laikā grupas aktivitāte ir 60-100 uzstāšanos gadā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!