Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 29. oktobrim

© F64

9.lapa

Saliec tautasdziesmu

Publicitātes foto

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuve ir izstrādājusi digitālu, tiešsaistē spēlējamu spēli «Saliec tautasdziesmu!».

Tautasdziesmas ir viens no latviešu kultūras stūrakmeņiem. Tās gadsimtiem ilgi uzskatītas par tautas priekšstatu, vēstures un vērtību atspoguļotājām. Folkloras, jo īpaši tautasdziesmu, vākšana 19. gadsimtā uzskatāma ne tikai par tautas garamantu dokumentēšanas talku, bet par būtisku notikumu grūtajā nācijas apliecināšanās ceļā. 19. gadsimta otrajā pusē savākto gandrīz 219 tūkstošus lielo tautasdziesmu pūru sakrājis un sakārtojis Krišjānis Barons, izveidojot nu jau par latviešu tradicionālās kultūras simbolu kļuvušo Dainu skapi. Kopš 2001. gada Dainu skapis ir iekļauts UNESCO programmas «Pasaules atmiņa» starptautiskajā reģistrā.

Aktualizējot latvisko kultūras mantojumu un atzīmējot UNESCO programmas «Pasaules atmiņa» 30. jubileju, Latviešu folkloras krātuve ir izstrādājusi digitālu, tiešsaistē spēlējamu spēli «Saliec tautasdziesmu!».

Tā veidota, lai mudinātu spēlētāju iepazīt pēc iespējas vairāk daudzveidīgu un mazāk zināmu tautasdziesmu tekstu, izceltu dažādas tautas tradīcijas un prakses. Iekļautās tautasdziesmas izvēlētas, lai rādītu latviešu valodas un poētiskas izteiksmes bagātību.

Spēlē izmantota puzles ideja - tautasdziesma «salauztas» daļās: pirmajos līmeņos uz pusēm vai vairāku rindu daļās, tad pa rindai un atsevišķiem vārdiem. Pēdējos divos līmeņos spēlētājam tukšajās vietās jāieraksta savs piedāvājums iztrūkstošajiem vārdiem jeb jāveido variācija. Kopā spēlē ir 14 līmeņi, katrā trīs tautasdziesmas. Par darbībām spēlē tiek piešķirti vai noņemti punkti, tādējādi dalībnieki piedalās sacensībās. Balvā spēlētājam atkarībā no saņemtajiem punktiem tiek piešķirts Dziesmu Zinātājas Lakstīgalas, Zinošā Krauklīša, Līdzsvilpēja Strazda vai Viendziesmītes Griezes tituls.

Lai atvieglotu grūtības atrast pareizo vārdu kārtību, spēlē iestrādātas arī dažādas iespējas saņemt palīdzību: parādīt pieturzīmes vai arī ieskatīties lapiņā no Dainu skapja. Spēle pieejama reģistrējoties.

Spēles dizainu izstrādājis mākslinieks Krišs Salmanis.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!