Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 9 kultūras pasākumi līdz 22. oktobrim

© Publicitātes foto

2.lapa

Interaktīva izrāde jauniešiem

Publicitātes foto

Svētdien, 16. oktobrī, pulksten 11.00 un 19.00 un pirmdien, 17. oktobrī, pulksten 11.00 un 15.00 Arodbiedrību namā (Bruņinieku ielā 29/31, Rīgā) notiks interaktīva izrāde jauniešiem «Līdzinieki».

Tā ir pirmā izrāde Latvijā, kurā skatītāji ne tikai līdzdarbosies, bet ar savām izvēlēm arī ietekmēs izrādes gaitu. Izrādi veidojusi «I-dejas māja», fonda «Initium» un Norvēģijas teātra «K:13» radošā komanda.

Izrāde «Līdzinieki» tās skatītājiem-dalībniekiem uzdod jautājumu: kuras no mūsu izdarītajām izvēlēm varētu apdraudēt Latvijas demokrātiju, ja tās tiktu izdarītas nevis spēles ietvaros, bet realitātē?

«Ar šo izrādi mēs gribam atgādināt, cik svarīga ir demokrātija, ka tā nav pašsaprotama. Par to mums signalizē notikumi, kas notiek tepat blakus - gan Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, gan galēji labēju partiju pieaugošā ietekme vairākās Eiropas valstīs. Ir svarīgi, lai jaunieši, kas ir mūsu valsts nākotne, apzinās, ka tieši demokrātijā cilvēki brīvi var izteikt savu viedokli, teikt, ko domā, atļauties kritizēt - arī pastāvošo varu. Un demokrātija - tas nav vienkārši. Tās ir izvēles, tā ir atbildība, gan par sevi individuāli, gan arī par sabiedrību kopumā, jo ir izvēles, lēmumi un rīcības, kas ietekmē arī apkārtējos,» uzsver izrādes «Līdzinieki» režisors Edgars Niklasons.

Viņš turpina: «Demokrātija - tas nozīmē arī domāt, domāt kritiski, un tas nav vienkārši, protams. Tas ir daudz grūtāk, nekā, ja kāds no augšas pasaka priekšā, kā rīkoties. Bet vai mēs tiešām vēlamies būt kāda cita marionetes? Tas ir tas lielais jautājums, ko uzdodam šajā izrādē, kā arī, protams, aktualizējam tādu lietu kā «uzticēšanās» - vai var uzticēties, kam var uzticēties, un ar ko mēs riskējam, uzticoties kādam.»

Izrādes dalībnieki, iekāpjot «laika mašīnā», nokļūs 1934. gada 15. maija naktī - Latvijai zīmīgā laika punktā, šajā pašā ēkā, kas tolaik bija Tautas nams.

«Viens no Latvijas Satversmes tēviem - dzejnieks Rainis kā Saeimas deputāts un izglītības ministrs lika Tautas nama, šodien - Arodbiedrību nama, pirmo pamatakmeni,» stāsta Egils Baldzēns, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs. «Šeit atradās strādnieku slimokase, strādnieku kooperatīvi, šeit izdeva laikrakstu, kurā rakstīja Aleksandrs Čaks. Un šeit bija arī Strādnieku teātris, kurš uzveda tam laikam modernas izrādes, ejot kopsolī ar Skandināvijas, Vācijas, Francijas un citu valstu strādniecību.» Izrādē namam ir būtiska nozīme, taču kāda - tas lai paliek intrigai.

Lai virzītu darbību, izrādes algoritmā ir iestrādāti stratēģisko un izlaušanās spēļu elementi. Katrs risinājums ved pie nākamā uzdevuma, it kā nejauši sastapti personāži mēģina ietekmēt skatītāju-dalībnieku izdarītās izvēles.

«Veicot izrādes uzdevumus, būs jāizzina vēstures fakti un jārod radoši problēmu risinājumi. Izrādes piedzīvojums būs kā ceļojums laika mašīnā ar iespēju mainīt notikumu gaitu. Tāpēc izrādes sauklis ir #UzlauzPagātni,» saka izrādes «Līdzinieki» kuratore Sanita Duka.

«Mūsu mērķis ir Latvijas jauniešiem piedāvāt jauna veida interaktīvā teātra pieredzi, iepazīstināt ar līdzdalības mākslas un mākslas aktīvisma rīkiem. «K:13» vīzijā ietilpst demokrātiskas attieksmes attīstīšana, mikro un makro līmeņa sociālo un ētiski-morālo problēmu izpēte, izmantojot teātra formas,» stāsta izrādes mākslinieciskā direktore Joruna Lullau.

Jaunieši ir ne tikai izrādes galvenā mērķauditorija, bet arī projekta radošās grupas padomdevēji - attīstot ideju, projekta komanda rīkoja vairākas jauniešu fokusa grupu tikšanās, testējot idejas un vērtējot iegūto atgriezenisko saiti. Bija svarīgi izveidot izrādi, kas ne tikai izglīto, bet arī iedvesmo līdzdarboties - gan izrādes laikā, gan pēc tam.

«Mākslas aktīvisms nav tikai protesti. Tas ir svarīgs proaktīviem risinājumiem un konfliktu novēršanai. Mēs vēlamies izveidot arēnu jaunām izpausmēm un jaunām balsīm,» uzsver izrādes mākslinieciskais direktors Šteinars Torsens.

Projekta radošā komanda: mākslinieciskie direktori Joruna Lullau un Šteinars Torsens, kuratore Sanita Duka, režisors Edgars Niklasons, scenogrāfs Toms Jansons, horeogrāfs Jānis Putniņš, dramaturgs Luks Velšs, mākslinieces Ance Vilnīte un Anita Rozentāle, kostīmu māksliniece Anda Šķerbaka, komponists Platons Buravickis, producentes Ieva Niedre un Šarlote Foberga-Johansena.

Izrādē piedalās gan profesionāli, gan amatierteātru aktieri, gan dejotāji: Agita Muižniece-Polikarpa, Agris Krapivņickis, Aigars Larionovs, Aiga Ūdre, Aija Bērziņa, Anastasija Rekuta-Džordževiča, Andris Zeļonka, Antra Grinberga, Artūrs Putniņš, Christophe Mickaël Kerbourch, Daina Kuple, Diāna Bolgare, Diāna Grīnuse, Edgars Vasiļevskis, Elza Straume, Evelīna Konovalova, Ģirts Helmanis, Ilze Šmagre, Inita Kauliņa, Iveta Pole, Kaspars Meilands, Kārlis Tols, Krista Antanoviča, Laima Graždanoviča, Laura Gorodko, Linda Ozoliņa, Līga Blaua, Līva Nora Apšeniece, Marģers Majors, Matīss Hansens, Mārcis Šteingolds, Mārtiņš Miltiņš, Miķelis Žideļūns, Oskars Revics, Roberts Aubens, Sanija Norvaiša un deju studija «Space».

Izrādes ilgums ir 90 minūtes. Izrādes ir bez maksas, iespēja tām pieteikties - ej.uz/UzlauzPagatni. Izrādei aicināti pieteikties gan individuāli interesenti, gan grupas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais