Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 8. līdz 14. oktobrim

© Publicitātes foto

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Dzelzītis, Daudziņš un Znotiņš, Baumane, Kaža un Kairišs, «QooQoo» un «One Wolf»

Pēcnāves komēdija

Režisors Mārtiņš Eihe Dailes teātrī iestudējis Stīvena Adlija Girgisa lugu «Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu». Iestudējums, kas raksturots kā pēcnāves komēdija, pirmizrādi piedzīvos svētdien, 9. oktobrī.

Kā būtu, ja šķīstītavā, kas atrodas starp debesīm un elli, izskatītos kā TV šova studijā, kur uzaicinātās slavenības spriež tiesu kādam grēciniekam? Kā būtu, ja kādas karojošas feministes aizstāvībā būtu sadzirdama saprāta balss, aizstāvot to, kuru nevēlas aizstāvēt neviens? Kā būtu, ja tas, kuru viņa vēlas dabūt ārā no elles, ir pats lielākais no grēciniekiem - Jūda Iskariots, kurš nodeva pašu Dieva dēlu? Tiesas zālē sākas īsts šovs, kura laikā pēcnāves valstībā dzīvojošie svētie un citas slavenības kārtīgi saiet matos. Slavenības un joki - šajā šovā runā tā, kā ir. Asprātīgi, skarbi un patiesi.

Brīdinājums: lugā smejas par nāvi, vardarbību un pašnāvību. Tēli runā asprātīgas replikas, kurās daži varētu saklausīt homofobiju un seksismu. Būs dzirdami izteicieni, kas vērsti pret īriem (un tēli nekautrīgi smejas arī par citu tautību rudiem un vasarraibumainiem cilvēkiem). Ir dzirdami melni joki par ēšanas traucējumiem, tiek lietoti vārdi, kuri varētu aizskart romu izcelsmes cilvēkus. Necenzēti vārdi ir palikuši necenzēti. Tiek ironizēts par antisemītismu, un dažām personām patiešām ir antisemītiski uzskati (kaut liela daļa personu ir ebreji). Tomēr asprātīgā luga risina katram paškritiskam cilvēkam svarīgu jautājumu, vai sirdsapziņas mokas nav nāvējošākas par jebkuru citu sodu.

Lomās: Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Lilita Ozoliņa, Lauris Dzelzītis, Juris Bartkevičs, Andris Bulis, Imants Strads, Gints Grāvelis, Kaspars Dumburs, Artis Robežnieks, Ieva Segliņa, Kristīne Nevarauska, Dārta Daneviča, Niklāvs Kurpnieks, Aldis Siliņš un Mārtiņš Upenieks.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais