Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 1. līdz 7. oktobrim

© F64

10.lapa

Rudens kamermūzikas festivāls

Publicitātes foto

VSIA «Latvijas koncerti» rīkotais Rudens kamermūzikas festivāls norisināsies no 7. līdz 23. oktobrim Rīgas, Jūrmalas un Liepājas koncertzālēs. Ar krāšņām koncertprogrammām festivālā uzstāsies gan pašmāju, gan ārvalstu mākslinieki.

Festivāla kulminācija - viens no pasaulē atzītākajiem kvartetiem «Quatuor Ébène» no Parīzes. Ar spožu programmu klausītājus iepriecinās arī māsas Skrides - vijolniece Baiba Skride un pianiste Lauma Skride (attēlā), uzstājoties «Skride Quartet» sastāvā.

Piektdien, 7. oktobrī, «Lielajā ģildē» festivālu atklās franču čellists Žans Gijēns Keirass un «Sinfonietta Rīga». Koncertā skanēs Bēlas Bartoka Alta koncerta versija čellam un orķestrim Žana Gijēna Keirasa meistarīgajā pārlikumā, tam līdzās Bartoka laikabiedra Zoltāna Kodāja «Galāntas ciema dejas», kuru enerģiskie raksti vispilnīgāk iemieso ungāru kultūras garu, un Franča Šūberta «Lielās» simfonijas dievišķie garumi, kas savīsies ar aicinājumu mosties, pamanīt un iekrāsot dzīves skaistākos un būtiskākos mirkļus.

Repertuāra daudzveidība un mērķtiecīgs fokuss uz skaņdarba vēstījumu raksturo katru pasaulslavenā franču čellista Žana Gijēna Keirasa interpretāciju. Viņš spēlē 1696. gadā būvēto «Gioffredo Cappa» instrumentu, ar ko atskaņo gan seno, gan mūslaiku mūzikas repertuāru ar bezsvara stāvokļa vieglumu.

Žans Gijēns Keirass par gaidāmo koncertu:

13. oktobrī «Mazajā ģildē» būs klausāma koncertprogramma «Pastkartes no Kurzemes». Amsterdamas Karaliskā «Concertgebouw» orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine, Leipcigas «Gewandhaus» orķestra kontrabasu grupas mūziķis Matīss Eisaks un Lielās mūzikas balvas laureāte, dinamiskā pianiste Agnese Egliņa satiekas Rīgā, lai vienotos kamermūzikas programmā, kuras kopsaucējs meklējams Kurzemē. Programmā: Pēteris Vasks «Sonāte kontrabasam», Tālivaldis Ķeniņš «Partita breve» altam un klavierēm, Gundaris Pone «Grand duo funebre» altam un kontrabasam», Gundaris Pone «Pastkartes no Kurzemes» klavierēm, kā arī jaunu darbu īpaši šim koncertam radījis Kristaps Pētersons pēc pusotru gadsimtu vecākā kolēģa Emiļa Melngaiļa Kurzemes pierakstiem.

Savukārt 16. oktobrī Dzintaru koncertzālē uz skatuves būs dzirdama izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride. Līdzās spožai solistes karjerai ar tikpat lielu rūpību viņa pievēršas arī kamermuzicēšanai. Viņas lolotā «Skride Quartet» saspēli un aizrautīgi dabisko mūzikas tēlu iedzīvināšanu slavē kritiķi visā pasaulē. Šoreiz kvartets atgriežas pie Latvijas klausītājiem ar divu izcilu kamermūzikas meistaru mazāk pazīstamiem šedevriem - Antonīna Dvoržāka «Otrais klavieru kvartets» un Džordžes Enesku «Pirmais klavieru kvartets». Tos kopā ar Baibu atklās viņas māsa un ilggadēja saspēles partnere, pianiste Lauma Skride, franču altiste Liza Berto un nīderlandiešu čelliste Harieta Kreiga.

16. oktobrī koncertzālē «Lielais dzintars» un 20. oktobrī «Spīķeru koncertzālē» koncertprogrammā «Made in California» uzstāsies aizrautīgais pianists, vairāku starptautisku pianistu konkursu laureāts, vairāku mūzikas balvu ieguvējs pianists Juris Žvikovs, kurš ar labpatiku nododas mūsdienu mūzikas atklājumiem un jaunajā koncertprogrammā aicina iepazīt elpu aizraujošo ASV Rietumkrasta brīvības mūzikas garšu. Programmā: Džona Keidža, Džona Adamsa, Henrija Kauela, Džordža Krama, Filipa Glāsa un Lū Harisona mūzika.

23. oktobra vakarā Dzintaru koncertzālē izskanēs krāšņa festivāla noslēguma koncertprogramma - Henrijs Pērsels «Fantāzijas», Ģerģs Ligeti «Pirmais stīgu kvartets» («Métamorphoses nocturnes») un Roberts Šūmanis «Pirmais stīgu kvartets» Parīzē mītošā «Quatuor Ébène» izpildījumā. «Quatuor Ébène» ir viens no pārsteidzošākajiem mūsdienu stīgu kvartetiem, kas iedvesmojis klausītājus visā pasaulē. Ar izsmalcinātu uzdrīkstēšanos viņi spēj iegremdēties visdažādāko laikmetu akadēmiskās mūzikas dzīlēs un vienlīdz viegli pārvērsties arī šarmantā džeza ansamblī.

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais