Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 9 kultūras pasākumi līdz 9. septembrim

© Publicitātes foto

5.lapa

Vecāku būšana. Pirmais gads portretos

Publicitātes foto

No pirmdienas, 5. septembra, galerijā «Istaba» būs aplūkojama Elīnas Brasliņas zīmējumu izstāde «Vecāku būšana. Pirmais gads portretos».

Izstādi rīko biedrība «My First Year Too» un tā tapusi, balstoties uz biedrības veidoto saturu sociālo mediju platformā «Instagram» (@my_first_year_too), kurā mammas un nu jau biežāk arī tēti dalās ar stāstiem par savu pieredzi pirmajā gadā jaunajā lomā. Katra stāsta ilustrācijā Elīna Brasliņa ar taupīgi, bet trāpīgi izmantotiem līdzekļiem - nelielu formātu un veiklu, dažbrīd meklējošu krāsainā zīmuļa līniju - tver pozas un raksturus, radot apjomīgu portretu sēriju. Izstādē apskatāmi gandrīz 200 zīmējumi, kas tapuši pēdējā pusotra gada laikā.

«Katra stāsta portrets top, iedvesmojoties no stāsta autores vai autora atsūtītajām fotogrāfijām. Tas vienmēr notiek brīvdienās, nedaudz drudžaini, kamēr mans bērns guļ diendusu. Zīmēju uz steigā sašķērētiem papīra gabaliem, ar ne līdz galam noasinātiem zīmuļiem, bieži vien iztiekot bez dzēšgumijas un cerot, ka šķībumi un greizumi piešķirs ilustrācijai raksturu,» stāsta Elīna Brasliņa.

Elīna Brasliņa ir ilustratore un bērnu grāmatu māksliniece, kura sadarbojas gan ar latviešu, gan ārzemju izdevniecībām - grāmatas ar Elīnas ilustrācijām lasāmas vairāk nekā 35 valodās. Elīna ir saņēmusi vienu Jāņa Baltvilka balvu un četras «Zelta ābeles» balvas grāmatu mākslā. Viņa ir piedalījusies ilustrāciju, grafikas un laikmetīgās mākslas izstādēs Latvijā un citviet pasaulē. Elīna ir Edmunda Jansona animācijas filmas «Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi» māksliniece un šobrīd ar režisoru strādā pie viņa nākamās filmas.

«My First Year Too» autores ir publiciste un žurnāliste Agra Lieģe-Doležko, māksliniece Elīna Brasliņa un kultūras darbiniece Elīna Bērziņa. Projekta autores aicina vecākus stāstīt savus patiesos, unikālos un reizē neizskaistinātos stāstus, bet sabiedrību - klausīties, noticēt un izprast, ka šī milzīgā un nereti šokējošā pāreja no viena eksistences veida citā nav nedz vienkārša, nedz viennozīmīga, nedz arī tikai un vienīgi rožaina. Ap stāstiem, kas tiek publicēti latviešu un angļu valodā, izveidojusies arī atbalstoša kopiena - lasītājas un lasītāji, kuri pieņem un svin dažādību.

Izstādes ietvaros 9. septembrī galerijā «Istaba» notiks arī «My First Year Too» rīkota diskusija par vardarbīgu dzemdību pieredzi Latvijā.

Izstāde būs skatāma līdz 2. oktobrim.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais