Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 12. augustam

© Publicitātes foto

8.lapa

Luīzes Rukšānes izstāde par iemīlēšanos

Publicitātes foto

Galerijā «LOOK!» atklāta Luīzes Rukšānes personālizstāde «Izstāde par iemīlēšanos».

Luīzes Rukšānes izstādes «Izstāde par iemīlēšanos» tapšanu iezīmējuši autores novērojumi par dzīvošanu paralēlās realitātēs - izdomājot zīmes tur, kur tādas nemaz nav. Gar stāvkrastu dreifējošie baļķi telefona stabu lielumā, savīti zari un mezglaini celmi kalpo par ierosmi mīklām bez pareizajām atbildēm. Desmit zīmējumu sērijā ainava ir kā atslēga, kas aizved skatītāju uz mīklas sākuma punktu - Piejūru.

Mīklas rodas, jo neredzam lietas tādas, kādas tās ir, bet tādas, kādi esam paši. Tas ir reizē traģiski un komiski, bet viss kļūst skaidrs, kad, piemēram, pārstājam kādu mīlēt. Vai mīlēt kaut ko. Veidojas jauna, skaidrāka pārliecība. Luīzes zīmējumi ir ļoti nopietni un reizēm drūmi, tomēr, atskatoties uz paveikto kopumā, tos caurauž arī neviltota interese un rūpīgs trauslums.

Autore reālistisko un mīlestības pielieto zīmējumu sēriju veidojusi ar grafīta zīmuli. Zīmējums savu vietu līdzās «nopietnām» mākslas tehnikām izcīnīja romantisma laikmetā, kad galvenā uzmanība tika pievērsta cilvēku iekšējai pasaulei, tieksmēm un noskaņojuma izmaiņām. Izvēlētā tehnika autorei ļauj viņai raksturīgi jutīgā manierē vizuāli pārtulkot ikdienas realitātes, pievēršot vērību vissīkākajām detaļām.

Luīze Rukšāne (1995) ir jauna māksliniece, kura 2021. gadā ieguvusi humanitāro zinātņu bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, audiovizuālajā un mediju mākslā, mācījusies Rīgas Tehniskajā universitātē Arhitektūras fakultātē un papildinājusi zināšanas Porto Universitātes tēlotājmākslas fakultātē, kā arī Latvijas Lauksaimniecības Universitātes biškopības kursos. 2015. gadā absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, glezniecības specializācijā. Veido un piedalās izstādēs kopš 2017. gada. Darbojas dažādos vizuālās mākslas medijos, organizē savu laikabiedru izstādes. Šobrīd strādā pie vēl divām personālizstādēm, ko plānots atklāt septembrī un novembrī. Savā radošajā praksē Luīze pauž mīlestību pret cilvēcīgo. Zīmējuma tehnikā tiek atspoguļotas pieaugšanas, augšanas un atmiņu tēmas.

Izstāde būs apskatāma līdz 27. augustam galerijā «LOOK!» (Ģertrūdes iela 62A) no otrdienas līdz piektdienai (no pulksten 13 līdz 19) un sestdienās (no pulksten 13 līdz 17).

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!