Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 30. jūlija līdz 5. augustam

© Publicitātes foto

5.lapa

Valmieras vasaras teātra festivāls

Publicitātes foto

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad vēršas plašumā - tas notiks četras dienas no 4. līdz 7. augustam, kā arī vairāki festivāla darbi piedzīvos viesizrādes ārpus Valmieras.

Kopumā skatītājiem tiks piedāvāti 9 iestudējumi, no kuriem 6 būs jaundarbi, sākot ar izrādēm bērniem un beidzot ar laikmetīgās mākslas, operas un kustību iestudējumiem, bet trīs - iepriekšējo gadu skatītāju iecienītas un arī «Spēlmaņu nakts» balvas ieguvušas izrādes.

Festivāla fokusā būs brīvdomības tematika, izceļot brīvības un domāšanas, bet ne tikai, nozīmību šajā smagajā laikā, kad Krievija ik dienas veic kara noziegumus Ukrainā. Laikā, kad informācijas telpā notiekošais šķeļ sabiedrību, un iespēja izteikties brīvi un būt brīviem visdažādākajās nozīmēs ir īpaši aktuāla. Šis fenomens izrāžu kontekstā tiks apskatīts kā iespēja būt patstāvīgam savās domās un darbībās, un atraisīt sevī radošo potenciālu.

«Mēs dzīvojam laikā, kad tiešsaistē sekojam tam, kā apvienojas nācija, lai cīnītos par iespēju būt brīviem un lemt savu nākotni. Mēs esam situācijā, kad mums skaidri jānostājas brīvības pusē. Valmieras vasaras teātra festivāls centīsies darīt labāko, ko māk - organizēt platformu, kur māksliniekiem un skatītājiem satikties, lai piedzīvotu to, cik daudzveidīga ir pasaule, un kultivētu domāšanas un rīcības ciešo sakarību. Manuprāt, īpaši svarīgi tas ir laikā, kad piedzīvojam ļaunuma maskas atklāšanos un varoņu dzimšanu,» saka festivāla direktors Reinis Suhanovs (attēlā).

Viens no festivāla lielākajiem notikumiem būs lielformāta koncerts Valmieras estrādē ar pūtēju orķestra «Rīga» un vairāku simtu koristu piedalīšanos, kas aktualizēs pirms gadiem 20-30 radīto «alternatīvā un nekomerciālā» žanra mūziku. Sešu mūsdienu komponistu - Jēkaba Nīmaņa, Emīla Zilberta, Platona Buravicka, Sabīnes Ķezberes, Oskara Herliņa un Edgara Mākena - aranžijās kopkora un pūtēju orķestra izpildījumā izskanēs teju 20 Latvijas «underground» mūzikas pārstāvju darbi, tostarp, «Pest of a Child», «Hospitāļu iela», «Trobels», «Non Skid», «Bērnības milicija».

Valmieras vasaras teātra festivālā pirmizrādi piedzīvos jauniestudējums bērniem un visai ģimenei «Hamoka komūna» Sabīnes Alises Ozoliņas režijā. «Būt pie dabas un iet pārgājienos ir forši. Tomēr cilvēks ir diezgan bezpalīdzīgs un neaizsargāts radījums, tāpēc, lai izdzīvotu skarbajos apstākļos, viņam vajadzīgas visādas mantas. Mēs esam pieraduši skatīties uz lietām kā uz pašsaprotamiem ikdienas sabiedrotajiem, bet vai mums izdotos mierīgi līdzpastāvēt, ja lietas spētu pateikt, ko patiesībā domā par mums? Hamoka komūnā visi sadzīvo mierā un harmonijā, taču reizēm viss nav tik skaisti, kā izskatās sociālo tīklu bildēs. Izrāde piedāvās iespēju ieskatīties komūnas iekšējā dzīvē, uzzināt par viņu pārdzīvojumiem, romantiskajiem centieniem, nākotnes plāniem un ilgām,» stāsta izrādes veidotāja. Iestudējuma radošajā komandā strādā arī dramaturģe Ance Muižniece, horeogrāfe Laura Gorodko un aktrise Endīne Bērziņa.

Valmieras vasaras teātra festivāla laikā pirmizrādi Tirgus ielas 5 stāvlaukumā piedzīvos arī Toma Treiņa iestudētā izrāde «Rinda», Gaujmalā pie Stāvajiem krastiem - iestudējums «Plaušas» Ineses Mičules režijā. Abi šie darbi sezonas laikā no spēles laukumiem dabā nonāks uz Valmieras teātra skatuves.

«Rinda» ir izrāde par rindu fenomenu cilvēka dzīvē, kas ir neizbēgams, kaut paradoksāli absurds. Absurda nav pasaule, bet apstākļi, kādos mēs dzīvojam un kādus paši radām. Šis laiks to parāda uzskatāmi, un rindu kļūst arvien vairāk. Radošajā komandā strādā: dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce, scenogrāfs Kristaps Kramiņš un kostīmu māksliniece Marta Mielava. Lomās: Eduards Johansons, Anna Nele Āboliņa, Meinards Liepiņš, Rihards Jakovels, Diāna Krista Stafecka, Januss Johansons, Inese Ramute, Ģirts Rāviņš un Ilze Pukinska.

Iestudējums «Plaušas» ir sievietes un vīrieša attiecību stāsts par brīvību dzīves telpā, par pienākumiem un sabiedrības standartiem, par ego un atļauju brīvi elpot, būt harmonijā ar savas esības noslēpumu. Izrādē skanēs Staņislava Judina mūzika, deja un horeogrāfija - Liene Stepena un Ģirts Bisenieks.

Vairāk informācijas: valmierasfestivals.lv.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais