Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 9. līdz 15. jūlijam

© Publicitātes foto

8.lapa

Pētera Sidara personālizstāde

Publicitātes foto

Kultūras un mākslas telpā «Siguldas devons» aplūkojama mākslinieka un mūžīgā eksperimentētāja Pētera Sidara personālizstāde «Iztrūkstošais skats ainavā».

Pēteris kā mākslinieks katru sastapto materiālu redz un sajūt pilnīgi citādāk, kā mēs pārējie, vai tie ir kūdras podiņi vai pudeļu krāsainie korķīši, viņš vienmēr saredz šo elementu potenciālu mākslā. Unikāls mākslinieks gan Latvijā, gan pasaulē - bieži savos darbos un instalācijās uzdrīkstoties un apsteidzot laikmetīgo mākslu arī pasaulē.

«Ainava ir redzesloks. Ainava, kas atkarībā no vietas, manā darba instalācijā veido ziedošu pļavas lauku,» saka Pēteris Sidars. Savos jaunajos darbos viņš aicina skatītāju iziet no ikdienas un iekļūt jaunā plašumā un jaunās emocionālās kombinācijās. «Manuprāt, abstraktās gleznas ir kombinācijas priekš emocijām. Kad es skatos uz cilvēkiem, dabas ainavām, pilsētas skatiem, manā iztēlē viss atspoguļojas abstraktajās vīzijās. Tā ir sava veida meditācija ar dabā sastapto un tām iztēles kaislībām, kas rosās manā prātā - mākslinieka prātā.»

Mākslinieks, kurš savos radošajos eksperimentos nav konservatīvs un nebaidās lietot visdažādākos materiālus, pielāgojot tos citiem neierastos veidos. Pēteris Sidars vienmēr pievērš uzmanību krāsai, formai un struktūrai. Darbus veidojis vispirms tekstilā un tekstilšķiedrā, tad konstruktoru detaļās, vēlāk vara stieplē, stikla šķiedrā, kūdras podiņos, karstajā līmē, plastmasas sakausējumos, putnu spalvās, čūsku ādās, vārnu ekskrementos, plastmasas salmiņos un, nu, eksperimentējot ar krāsainiem pudeļu korķīšiem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!