Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 9. līdz 15. jūlijam

© Publicitātes foto

6.lapa

Senās mūzikas festivāla noslēgums

Publicitātes foto

Sestdien, 9. jūlijā, VSIA «Latvijas Koncerti» aicina uz krāšņu un vērienīgu Senās mūzikas festivāla noslēguma koncertu Rundāles pils dārzā.

Lielāko senās mūzikas svētku noslēgumā arī šogad skanēs Antonio Vivaldi vijoļkoncertu cikls «Gadalaiki» - viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Kopā ar kamerorķestri «Sinfonietta Rīga» Normunda Šnē vadībā koncertā piedalīsies arī izcilā vijolniece, pasaules vadošo orķestru soliste Kristīne Balanas (attēlā).

Ciklā «Gadalaiki» apvienotie četri vijoļkoncerti pirmoreiz izdoti 1725. gadā krājumā ar nosaukumu «Harmonijas un izdomas sacensība». Un patiesi - šajā mūzikā netrūkst ne harmonijas, ne izdomas, jo Vivaldi sirsnīgi izpriecājies, zīmējot dabas un sadzīves ainas, un partitūrā ierakstot arī vārdisku to atšifrējumu. Kompozīcijā iekodētais temperaments un krāsu sulīgums atraisa interpretu fantāziju, taču te vajadzīga arī briljanta spēles tehnika un dzīva muzikalitāte. Šoreiz saspēlē ar «Sinfonietta Rīga» to apliecinās spilgtā vijolniece Kristīne Balanas - Lielās mūzikas balvas laureāte ar krāšņi plaukstošu starptautisku karjeru.

9. jūlijā koncertdienu Rundāles pilī iesāks radošās darbnīcas un koncertuzvedums bērniem «Karalis Strazdubārda». Pazīstamā Brāļu Grimmu pasaka izskanēs senās mūzikas skaņās - angļu komponista Henrija Pērsela skaņdarbos.

Koncertā piedalīsies dziedātāji Beāte Zviedre, Jānis Kurševs, Kalvis Kalniņš, Ilona Bagele, Juris Kaukulis, kā arī Latvijas Radio kora solisti Agate Pooka, Kārlis Rūtentāls, Jānis Kokins. Muzikālo pavadījumu veidos klavesīnists Pēteris Vaickovskis, baroka vijolnieks Raimonds Melderis, baroka čellists Ainārs Paukšēns, baroka altiste Zane Dziesma, lautists Lenards Gotlubs un seno pūšaminstrumentu meistare Ieva Nīmane. Daždās lomās iejutīsies arī Rīgas Baleta skolas audzēkņi, koncertu vadīs Karina Bērziņa.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais