Neatkarīgā iesaka: TOP notikumi kultūrā līdz 1. jūlijam

© Publicitātes foto

8.lapa

Izcilība Rīgas Domā

Publicitātes foto

Ar koncertu Rīgas Domā trešdien, 29. jūnijā, pulksten 19 Latvijā viesosies pasaulslavenais zviedru ērģelnieks Hanss-Ūla Ēriksons (attēlā), kurš atklās Rīgas Doma ērģeļu krāsainību un varenību visā tās krāšņumā.

Mākslinieks piedāvās gan nemirstīgo Johana Sebastiana Baha mūziku, gan arī retāk atskaņotus opusus - Fanijas Mendelszones, Klāras Šūmanes un Vinčenco Bellīni darbus. Programmā arī Johanesa Brāmsa ērģeļmūzika un paša Hansa-Ūlas Ēriksona pagājušogad radīts opuss - «Tierce en taille pour John», kas stilistiski sasauksies ar 17. gadsimta nezināma autora ciklu no Monreālas ērģeļgrāmatas, kas rakstīts tipiskās franču baroka tembriem bagātās svītas tradīcijās.

Jūlija sākumā izcilais ērģelnieks piedalīsies arī «Vēsturisko ērģeļu svētkos», kur vadīs meistarklasi un sniegs koncertu Ugāles baznīcā.

Hanss-Ūla Ēriksons ir pasaulē atzīts komponists, ērģelnieks un pedagogs, kurš koncertējis visā Eiropā, Japānā, Dienvidkorejā, Ķīnā, Kanādā un ASV. Viņa interpretācijas māksla ir iemūžināta daudzos ierakstos. Īpaši jāatzīmē starptautiski novērtētie Olivjē Mesiāna ērģeļdarbu ieraksti. Mākslinieks ir sadarbojies ar tādiem pasaulslaveniem komponistiem kā Džons Keidžs, Ģerģs Ligeti Olivjē Mesiāns un Bengts Hambraeuss.

Hanss-Ūla Ēriksons ir pieprasīts arī kā ērģeļu jomas eksperts, žūrijas loceklis ērģeļmūzikas konkursos un kā vieslektors daudzās universitātēs un konservatorijās. Viņš ir strādājis par viesprofesoru Kopenhāgenas, Helsinku un Amsterdamas konservatorijās un uzstājies ar lekcijām un koncertiem daudzos svarīgākajos ērģeļmūzikas festivālos un akadēmiskajos simpozijos visā pasaulē.

No 2001. līdz 2006.gadam Hanss-Ūla Ēriksons bija ērģeļu festivāla Lahti (Somija) galvenais viesērģelnieks, bet no 2006. līdz 2011. gadam - ērģeļu festivāla Būdē (Norvēģija) mākslinieciskās padomes loceklis.

2018. gada augustā saņēmis goda profesora titulu Dienviddānijas Mūzikas konservatorijā (SDMK) Esbjergā. 2020. gadā viņam tika piešķirts Kanādas Karaliskās ērģelnieku koledžas locekļa statuss, FRCCO («Honoriscausa»), bet 2021. gadā Hans-Ūla Ēriksons tika iecelts par Rēgensburgas (Vācija) «Hochschule für Katholische Kirchenmusik & Musikpädagogik» viesprofesoru.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!