Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 22. jūnijam

© Publicitātes foto

5.lapa

Pirmo reizi Latvijā - operas koncertuzvedums baznīcā

Publicitātes foto

Sestdien, 18. jūnijā, pulksten 17. Ģipkas baznīcā pirmo reizi Latvijā notiks vērienīgs Džakomo Pučīni operas «Māsa Andželika» koncertuzvedums. Tas ir reliģiskas mistikas apdvests stāsts par sievieti, kas pret pašas gribu šķirta no ārlaulībā dzimušā dēla un nolemta dzīvei klosterī.

Džakomo Pučīni opera «Māsa Andželika» ir viencēliena opera, kuras notikumi risinās 17. gadsimtā Itālijas klosterī. Pirms septiņiem gadiem Andželiku turp nosūtījuši viņas piederīgie, lai sodītu jauno sievieti - Andželika apkaunojusi ģimenes labo slavu, dzemdējot ārlaulības bērnu. Viņa nav sazinājusies ar ārpasauli visus šos gadus. Kad ierodas Andželikas tante Hercogiene, lai pieprasītu Andželikas atteikšanos no dzimtas īpašuma, vienīgais, ko Andželika izmisīgi vēlas zināt - kā klājas viņas dēlam. Hercogiene vēsi paziņo, ka zēns pirms diviem gadiem nomiris. Andželika izdara pašnāvību. Mirstot viņa redz vīziju, kurā atkal ir kopā ar savu bērnu.

Latvijas Nacionālās operas (LNO) mecosoprāns, hercogienes lomas izpildītāja Irma Pavāre uzsver, ka «Māsa Andželika» ir viena no muzikālajām virsotnēm Džakomo Pučīni daiļradē.

«Vienmēr ir patiess prieks, ja izdodas dzirdēt šo šedevru dzīvā izpildījumā, bet vēl lielāks gandarījums ir iespēja izpildīt šo mūziku. Tieši Dievnams ir lieliska dzīva dekorācija, kas ļauj mūziķiem vēl dziļāk izjust šīs mūzikas garīgo piepildījumu un skaistumu.»

«Saņemot martā zvanu no mākslinieces Zigrīdas Krīgeres par iespēju organizēt Ģipkas baznīcā operas koncertuzvedumu, biju šokēts, bet nevilcinoties piekritu,» saka Ģipkas baznīcas draudzes priekšnieks Valdis Rande. «Šobrīd, kad izdevies savākt nepieciešamos naudas līdzekļus, par ko esmu ļoti pateicīgs visiem ziedotājiem, jūtos laimīgs un gandarīts. Šī būs vienreizēja iespēja mūsu novada ļaudīm atrasties rokas stiepiena attālumā no mūziķiem, baudot operas žanru un solistu balss skanējumu daudzveidību. Iespējams, ka daudziem klausītājiem šī būs pirmā sastapšanās ar operu.»

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) docētāja, Andželikas lomas izpildītāja Laima Krīgere atzīst, ka viņai ar operu «Māsa Andželika» ir īpašas attiecības.

«Studiju laikā vienmēr vēlējos dziedāt Džakomo Pučīni mūziku. Tādēļ iestudēt šīs operas fragmentus Mūzikas akadēmijas diplomeksāmenā bija apzināta mana izvēle un sapņa daļējs piepildījums. Pagājušā gada vasarā biju laimīga sagatavot meistarkursos visu lomu un nodziedāt to Mančinelli operas teātrī Orvieto pilsētā Itālijā. Lieliskā ideja dziedāt Andželiku Ģipkas baznīcā ir jauns brīnišķīgs muzikāls piedzīvojums. Džakomo Pučīni māsa bija mūķene un komponists ļoti ietekmējās no viņas stāstiem par klostera dzīvi. Tādēļ uztveru izrādi Ģipkas baznīcā kā iespēju būt tuvāk šīs operas garīgajam avotam un sveicināt pāri gadsimtiem gan maestro Džakomo Pučīni, gan viņa vismīļāko māsu Indžinu.»

Projektā «Džakomo Pučīni opera «Māsa Andželika» Latvijas baznīcās» galveno lomu solistes Laima Krīgere un Irma Pavāre jau iepriekš iestudējušas fragmentus no šīs operas. Māsas Andželikas lomas atveidojums ar panākumiem izskanējis Mančinelli operas teātrī Itālijā, Orvieto pilsētā. Savukārt Irma Pavāre Hercogienes lomu ir sagatavojusi un nodziedājusi 2010. gadā Šveicē, Bernes un Sigrisvilas pilsētās, gūstot neviltotu publikas atsaucību.

Pārējās operas uzveduma lomas ir paredzēts uzticēt Mūzikas akadēmijas vecāko kursu studentēm. Operas muzikālo pavadījumu atskaņos LNO stīgu kvartets (Svetlana Okuņa, Aija Frišenfelde, Silvija Krauze, Inga Ozola), pie klavierēm - JVLMA koncertmeistare Inguna Puriņa. Muzikālā ansambļa diriģents - Guntars Bernāts, izrādes režisors - Vladimirs Okuņs. Garīgos dziedājumus izrādes laikā papildinās Ģipkas baznīcas ērģeļu un Rojas kultūras centra sieviešu kora «Kalva» skanējums.

Apmeklējot pasākumu, ieeja ziedotājiem un jauniešiem līdz 18 gadu vecumam bez maksas, pārējiem apmeklētājiem ieeja par ziedojumiem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais