Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 6 kultūras pasākumi līdz 3. jūnijam

© Publicitātes foto

5.lapa

Acs ābola dzīru mielasts

Publicitātes foto

No 28.maija līdz 27. jūnijam PAiR rezidences galerijā Pāvilostā (Ernesta Šneidera laukums 11) būs skatāma mākslinieču dueta Skuja Braden izstāde «Acs ābola dzīru mielasts».

Skuja Braden - mākslinieču duets, ko 1999. gadā kopīgi radījušas Inguna Skuja no Latvijas un Melisa D. Breidena no Kalifornijas -, ir visai neparasta parādība Latvijas mākslas scēnā, pateicoties gan tiešajiem un kritiskajiem vēstījumiem, gan barokāli intensīvajai un negausīgi spilgtajai izteiksmes formai.

Venēcijas biennālē var pārliecināties, cik organiski un precīzi Skujas Braden veidotā ekspozīcija Latvijas paviljonā iekļaujas biennāles tēmu lokā, kuru kamertoni uzdod jaunatklātās jaudīgās un pārsteidzošās sirreālisma ietvarā strādājošās mākslinieces, kuras ilgstoši bijušas iesprostotas vēstures lappušu nomalēs. Tāpēc nevaru pretoties kārdinājumam padomāt par Skuja Braden darbiem sirreālisma valodas lietojuma kontekstā. Mākslinieču darbos realitāte tiek apvērsta un deformēta, sapņi un iztēle saplūst ar īstenību, atsauces uz masu kultūru un vēsturi mijas ar privāto mitoloģiju un vīzijām.

«Acs ābola dzīru mielasts» piedāvā palūkoties uz pasauli ar skatienu, kas attīrīts no ierastajiem priekšstatiem, normativitātes diktāta, klišejām un aizspriedumiem - acs ābols ir kļuvis par galveno personāžu, kura asaras par pasaules liekulību un ļaunumu pārtop par dzidrām un atsperīgām notīm, atsitoties pret skanošās bļodas virsmu.

Uz ceremoniālā dzīru galda līksmo Geiša, Merilina, citplanētieši, tautumeita, Buda un citi Skuja Braden iemīļoti tēli, apliecinot iekļaujošas pasaules iespējamību, kurā feminisma idejas spēj itin labi sadzīvot ar budisma uzstādījumiem, kurā tiek nojauktas tradicionālās dzimumu lomu konstrukcijas, pazūd nošķīrums starp cilvēku un dabu, un kurā arī āboliem ir acis.

28. maijā pulksten 16 - tūre izstādē ar Skuja Braden un Solvitu Kresi.

29. maijā pulksten 11 - Solvitas Kreses lekcija par Venēcijas biennāļu vēsturi un šī brīža 59. Venēcijas biennāles ekspozīciju «Tirgot ūdeni upes malā».

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais