Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 21. līdz 27. maijam

© Publicitātes foto

10.lapa

Koncertdārza «Pūt, vējiņi!» atklāšana

Publicitātes foto

Piektdienas, 27. maija, vakarā Liepājas Jūrmalas parkā atdzims un no jauna ieskanēsies divas aizvadītā gadsimta nogalē nozīmīgas kultūrvietas - atjaunotā koncertestrāde «Pūt, vējiņi!» un leģendārāko ballīšu norises vieta - klubs «Kursa».

Pulksten 20 ar svinīgu lielkoncertu «Atgriešanās» par dzintarā kalto rokmūzikas katedrāli dēvētā kultūrvieta Liepājā - koncertdārzs «Pūt, vējiņi!» - svinēs savu atklāšanu. Pie divdaļīgā koncerta veidošanas ar vairāk kā 100 mūziķu piedalīšanos aktīvi strādā nozares profesionāļi, kuriem nav sveša koncertdārza «Pūt, vējiņi!» postulētā brīvības ideja - brīvība mūzikā, brīvība pašapziņā un brīvība kultūras procesos - un īpašā Liepājas sajūta. Nozīmīgā muzikālā notikuma radīšanā apvienojušies komponists, pianists un Latvijā iemīļots mūziķis Uldis Marhilēvičs, producents un režisors Viktors Runtulis, multimediju mākslinieks Artis Dzērve, skaņu režisors Normunds Slava un pasākumu rīkotāja, producente, dziesminiece un dzejniece Maija Kalniņa.

«Vairākus gadus klusējusi un pacietīgi gaidījusi savu atdzimšanu, 27. maijā ar vērienīgu atklāšanas koncertu «Atgriešanās» savējos no malu malām Liepājā kopā atkal sauks leģendārā estrāde «Pūt, vējiņi!». Vieta, kura laiku laikos piedzīvojusi ne vienu vien atdzimšanu, kopš tālajiem 60. gadiem, kad tā ieguva savu nosaukumu, vairākām paaudzēm sen vairs nav tikai koncertu vieta Liepājā, bet vienlaikus arī domāšanas veids, mūzikas un brīvības templis. «Pūt, vējiņi» kopā ar šeit dzimušo mūzikas festivālu «Liepājas Dzintars» ierakstījuši neizdzēšamas un spilgtas lappuses ne vien Liepājas, bet arī visas Latvijas mūzikas vēsturē,» uzskata «Pūt, vējiņi!» atklāšanas koncerta scenārija autore Maija Kalniņa.

Viņa atklāj, ka uz atklāšanas svinībām pošas maestro Raimonds Pauls, Liepājas simfoniskais orķestris, diriģenti Atvars Lakstīgala, Jēkabs Ozoliņš un Kaspars Ādamsons, grupas «Jumprava», «Credo», «Carnival Youth», «Musiqq», «bet bet», «Eolika» un «Pērkons», mūziķi Jānis Lūsēns, Uldis Marhilevičs, Juris Pavītols, Ainars Virga, Fēlikss Ķiģelis, Igo, Aivars Hermanis, Vjačeslavs Mitrohins, Zigfrīds Muktupāvels, Ivo Fomins, Ainars Mielavs, Renārs Kaupers, Aija Andrejeva, Harijs Zariņš, Dons, Ilona Bagele, Andris Ērglis, Jānis Strazds, Roberts Dinters, Laura Teivāne, Laimis Rācenājs, Tomass Kleins, Ance Krauze, Intars Busulis un citi.

«Tā būs ilgi gaidīta un sagaidīta atsaukšanās tai balsij, kura mums visiem zināmajā Imanta Kalniņa dziesmā nepagurusi sauc atkal un atkal satikties liedagā. Tā būs neaizmirstama atgriešanās, lai mēs ļautos un atļautos būt tā, kā varam un protam būt vienīgi šeit. Tavā un manējā Liepājā. Koncertdārzā «Pūt, vējiņi!»,» pārliecināta ir Maija Kalniņa.

Savukārt no pulksten 22 līdz pat rīta gaismai labas mūzikas cienītāji aicināti estrādes atjaunošanu turpināt svinēt klubā «Kursa» - tā būs iespēja satikt atklāšanas koncerta dalībniekus, dziedāt līdzi labi zināmām dziesmām un izbaudīt bezbēdīgas ballītes-diskotēkas noskaņas.

Klubs «Kursa» atrodas unikālā vietā - pašā jūras krastā un 60. gadu beigās atklāts reiz varenā zvejnieku kolhoza «Boļševiks» paspārnē. Ēka ir viens no spilgtākajiem padomju modernisma arhitektūras piemēriem, kas līdz šim brīdim saglabājusi autentisko, unikālo iekārtojumu un garu. Vārdi «varena un vērienīga» raksturo ne tikai Latvijā reiz bagātāko zvejas saimniecību, bet arī šim vakaram izvēlēto muzikālo programmu un mākslinieku sastāvu. Nakts gaitā uz skatuves kāps tādi roka un popmūzikas smagsvari kā Ainars Virga, Zigfrīds Muktupāvels, Andris Ērglis, Uldis Marhilēvičs & draugi. Atmiņu stāstos ar vakara viesiem dalīsies «Latvijas mūzikas enciklopēdija», radio personība un ar Liepāju cieši saistītais Jānis Šipkēvics seniors.

Viens no vakara gaidītākajiem notikumiem būs grupas «The Hobos» atgriešanās pie klausītājiem kopā ar vienmēr enerģisko solistu Ralfu Eilandu.

«Apzinoties to, ka mēs jau izsenis esam tuvi draugi, kas vēlas vienoties aktīvā muzikālā lidojumā, esam nonākuši pie idejas sadarboties ar Ralfu Eilandu. Šobrīd ir svarīgi veidot jaunas draudzības, uzturēt esošās un atgādināt par tām, kas jau ilgi mums ir pietrūkušas,» uzsver grupas «The Hobos» dalībnieki.

Jau no pulksten 22 laika gara noskaņas kultūras namā radīs vinila plašu meistari, kuri savu aktīvo darbību sākuši 80. gados - producents un DJ Eduards Švāns un viena no ekstravagantākajām personībām Latvijas mūzikā - DJ Roberts Gobziņš ar «Purva āzi».

Pusnaktī dzīvās mūzikas sadaļu atklās viena no šī brīža pieprasītākajām pašmāju grupām - «Carnival Youth». Grupa savā mūzikā apvieno melodiskumu un jauneklīgu melanholiju ar alternatīvā roka un indī mūzikas enerģiju. 10 gadu laikā apvienība ir izdevuši sešus albumu, pēdējos divus gadus pavadot latviešu kino mūzikas koncertprogrammas «Naivais ku-kū» paspārnē. Šogad «Carnival Youth» atgriežas pie oriģinālmūzikas un pašlaik aktīvi veido muzikālo materiālu jaunai programmai.

Video (Zigfrīds Muktupāvels aicina uz nakts koncertu):

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais