Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 27. maijam

© Publicitātes foto

6.lapa

Bērnu un jauniešu folkloras svētki

Publicitātes foto

Sestdien, 21. maijā, Liepājā notiks Bērnu un jauniešu folkloras svētki «Pulkā eimu, pulkā teku 2022» (PEPT). Šogad jau 38. reizi sarīkojumā satiksies bērnu un jauniešu folkloras kopas no visas Latvijas.

PEPT ikgadēji ir veltīts kādai konkrētai tēmai, kuru dalībnieki padziļināti pēta vietējo tradīciju kontekstā. Šā gada tēma ir «No saknēm uz galotnēm». Dalībnieki visa mācību gada garumā ir mācījušies dziesmas, dejas un rotaļas, iepazinuši savas apkārtnes kokus un koku simboliku dainās, ticējumos un citos folkloras materiālos. Nacionālajā sarīkojumā bērniem un jauniešiem ir iespēja dalīties mācību procesā apgūtajā pieredzē. Līdz ar to svētku programma dalībniekiem piedāvās ļoti daudzveidīgas kopsadarbības formas - gājienu, interaktīvas darbnīcas, muzicēšanu, rotaļas, spēles, dejas, koncertus, priekšnesumus uz Līvas ciema svētku skatuves un koncertdārzā «Pūt, vējiņi».

Svētki sāksies ar gājienu un to atklāšana notiks sestdien, 21. maijā, pulksten 11 uz Līvas ciema Lielās skatuves, savukārt folkloras kopu programmas būs baudāmas no 11.30 - 14.30 uz Līvas ciema Mazās skatuves.

Folkloras jomas 2021./2022. mācību gada veiksminieki, kas savas prasmes parādījuši folkloras konkursos, savas mantojumā atrastās pērles izrādīs pulksten 16 uz koncertdārza «Pūt, vējiņi» Lielās skatuves koncertā «Man pašam lepoties».

Ar Latvijas novados raksturīgām dziesmām un rotaļām koncertā «No saknēm uz galotnēm» tiks svinēts 38. bērnu un jauniešu folkloras svētku noslēgums.

«Pulkā eimu, pulkā teku» ir nemateriālā kultūras mantojuma apgūšanas programma, kuras galvenais uzdevums ir aktualizēt paaudzēs krātā mantojuma, īpaši nemateriālā kultūras mantojuma - prasmju, iemaņu, stāstu, dziesmu, melodiju, deju, ēdienu recepšu un dzīves gudrību - pielietojuma iespējas šodien, šeit un tagad katram no mums, atbildīgi saglabāt un attīstīt, nododot tālāk. Nemateriālais kultūras mantojums tiek apgūts dažādos folkloras žanros: bērni un jaunieši mācās dziesmas, dejas un rotaļas, šogad īpaši pievēršoties katrs savas puses tradīcijām, jo nacionālais sarīkojums notiek pēc divu gadu pārtraukuma.

Svētkiem tiks nodrošinātas tiešraides «Facebook».

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!