Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 30. aprīļa līdz 6. maijam

© Publicitātes foto

4.lapa

Laikmetīgās dejas viesizrāžu cikls Latgales reģionā

Publicitātes foto

Lai radītu vidi, dotu laiku un telpu sarunām par laikmetīgo skatuves mākslu, biedrība «Horeogrāfu asociācija» un Rēzeknes pilsētas teātra-studija «Joriks» ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu uzsāk jaunu kopprojektu, kas paredz dažādu laikmetīgās dejas viesizrāžu nodrošināšanu Latgales reģionā.

Latvijas laikmetīgās dejas lauku pārstāv spēcīgi profesionāli horeogrāfi un dejotāji, kuri, attīstot savu individuālo rokrakstu, veido publikai saistošus, kritiķu atzītus kultūras notikumus, tomēr dejas izrādes vēl nav atradušas vien dejai veltītu patstāvīgu skatuves telpu un joprojām izteikti maz tiek iekļautas valsts un nevalstiskā sektora teātru repertuāros. Īpaši kritiska situācija ir Latvijas reģionos, kuros, laikmetīgās dejas izrādēm ir gadījuma raksturs, tāpēc šis kopprojekts paredz pozitīvi sekmēt esošo situāciju, nodrošinot sistemātisku un ilgtspējīgu laikmetīgās dejas piedāvājumu Latgales reģionā, notikumus realizējot nemainīgā lokācijā - Rēzeknes teātrī «Joriks», tādējādi radot stabilu un pastāvīgu vidi dejas saturam Latgalē.

Izvēlētie darbi paredz nodrošināt daudzpusīgu un augstvērtīgu laikmetīgās dejas izrāžu piedāvājumu Latgales reģionā, piedāvājot skatītājiem pieredzēt kvalitatīvus un atzītus dejas projektus, kas skar plašu tēmu loku (vardarbība ģimenē, attiecības ar sevi un ķermeni, mātes loma un attiecības ar bērnu, mentālā veselība, u.c.).

Pirmā viesizrāde notiks sestdien, 30. aprīlī, pulksten 18, kad teātrī viesosies Ģertrūdes ielas teātra izrāde «Baiļu rutīna» (attēlā).

Kad iestājas bailes, iestājas klusums. Bet šajā izrādē Jana runā un ieved pasaulē, kur bailes nav vājuma pazīme, bet izdzīvošanas metode. Baiļu rutīna ir kļuvusi par Janas ikdienas dzīves sabiedroto, bet vai tā tam būtu jābūt? Cik pasargāta ir jauna meitene pieaugot? Kā drošākā vieta var kļūt par bīstamāko? Par ko mēs runājam un par ko klusējam? Horeogrāfes Janas Jacukas solo darbs ir personisks stāsts par spēku būt «vājajam» dzimumam.

Izrādes tekstu autore, horeogrāfe un izpildītāja ir Jana Jacuka, kas darbu veidoja ciešā sadarbībā ar dramaturģi Lauru Stašāni. Izrādes skaņu mākslinieks - Normunds Balodis, gaismu māksliniece - Dina Beināre, producents - Ģertrūdes ielas teātris. Izrādes garums ir 1 stunda. Izrāde saņēmusi trīs «Dejas balvas» nominācijas: Laikmetīgās dejas iestudējums, Laikmetīgās dejas horeogrāfe (Jana Jacuka) un Laikmetīgās dejas dejotāja (Jana Jacuka).

Savukārt 14. maijā būs iespējams redzēt izrādi «Divotne», kas ir intīms stāsts par sievieti, kura ir piedzīvojusi bērniņa nākšanu pasaulē un līdz ar to ieguvusi jaunu lomu - mamma. Izrādes idejas un iedvesma ņemta no pašu izrādes autoru piedzīvotā, kā, galveno apskatot, nevis bērna ienākšanu pasaulē, bet pašas sievietes piedzimšanu kā mammai. Mātes loma atnāk pēkšņi, lai cik ļoti tai gatavotos, un ar lielu inerci ierauj sievieti nezināmajā. Kā jauno mātes lomu savienot ar savu nemātišķo pusi un ko darīt ar jaunajām sajūtām un emocijām, veidojot attiecības pašai ar sevi un apkārtējiem? Kā konkurenci starp savām un bērna vajadzībām padarīt par to faktoru, kas viens otru baro, nevis lēni iznīcina? Atbildes meklēsim ķermenī, kustībā un dejā. Izrādes horeogrāfiju veidojušas Rūta Pūce un Anna Novikova, izpildītājas - Anna Novikova un Agate Bankava. Izrādes gaismu mākslinieks - Ivars Tilčiks, mūzikas aranžētājs - Kaspars Kurdeko. Mūzikas autors ir Toms Auniņš, bet vizuālais tēlu un dizainu veidojusi Kristiāna Kalniņa. Izrādes garums ir 40 minūtes.

Rudenī kopprojekts atgriezīsies ar jaunu piedāvājumu. Sīkāka informācija: http://www.teatrisjoriks.lv/

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais