Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 9 kultūras pasākumi līdz 29. aprīlim

© Publicitātes foto

6.lapa

Tautasdziesmu teicējas. 1991

Publicitātes foto

Sestdien, 23. aprīlī, pulksten 14 Kolkas Lībiešu saieta namā tiks atvērta multimediāla izstāde «Tautasdziesmu teicējas. 1991», kas turpina savu ceļu Latvijā.

Ekspozīcijas saturā ir režisores Daces Micānes-Zālītes un video operatora Viestura Graždanoviča veidotas 8 folkloras ekspedīciju filmas un fotomākslinieka Jāņa Deinata tautasdziesmu teicēju fotoportreti.

Filmu operatoram Andrim Slapiņam pieder ideja multimediālā formātā dokumentēt tautasdziesmu teicējas vēsturisku notikumu griežos. Toreiz idejas realizācijai bija labs pamats, jo Rīgas Videocentrs bija apgādāts ar augstvērtīgu tehniku. Pirms sākās ekspedīcijas, janvāra Barikāžu laikā Andri Slapiņu nošāva Bastejkalnā, un viņa ideju turpināja režisore Dace Micāne, pieaicinot Viesturu Graždanoviču filmēt un Jāni Deinatu fotografēt, kā arī folkloras ekspedīciju skaņu režisora ierakstus veica Ģirts Gaiķis.

No 1991. gada janvārim līdz 1991. gada septembrim ekspedīciju grupa savāca bagātīgu materiālu. Pēc 31 gada tas skatāms multimediālā izstādē «Tautasdziesmu teicējas. 1991».

23. aprīlī izstādes atklāšanā būs iespēja kopīgi noskatīties vienu no 8 folkloras ekspedīciju filmām - «Helmi Stalte - līvu vēja balss», kas tika filmēta 2019. gada ekspedīcijā Košragā. Vēsturiski 1991. gadā filmētas un fotografētas ir vienā no lībiešu ciemiem teicējas māsas Irma Cerbaha un Frīda Žagare no Sesku ciema mājām «Jaunsmiltiņi».

Jurģa dienas un pavasara noskaņa būs kopīgs spēka brīdis laikā, kad cilvēki pasaulē meklē sadarbību cīņai pret noziedzīgo Putina agresiju un genocīdu pret ukraiņu tautu, sniedz atbalstu Ukrainas karā piemeklētiem bēgļiem. Mūsu tauta ir piedzīvojusi divos pasaules karos bēgļu gaitas un mums nav svešas šīs sajūtas. Tautasdziesmu teicējas savās dziesmās glabā tautas dzīvo atmiņu un to būtisko, ko nodod jaunajām paaudzēm.

Tāda ir arī Helmi Staltes mūža misija, viņas dzimtā turpinātā un līvu un latviešu tautu dziesmās paustā pasaules kārtība - par māti, par savas zemes sargāšanu, par garīgo pasauli, kas cilvēkam nāk talkā grūtos brīžos, ne tikai svētkos. Latvijas Atmodas laika balss nav iedomājama bez Helmi Staltes, Daiņa Stalta un «Skandenieku» balsīm, kas ar dziesmu vēra vārtus atkal brīvai Latvijai.

Izstādes atvēršanā Helmi Stalte ir gaidīta goda viešņa. Tā būs tikšanās ar folkloristi, līvu kultūras tradīciju sargātāju un folkloras kopas «Skandinieki» dibinātāju Helmi Stalti.

Arī maijā Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas mēnesī izstāde Kolkā Lībiešu saieta namā sveicinās ar tautasdziesmām, stāstiem, jo vēsturiski tieši tajā laikā dzima arī folkloras ekspedīcijas. Tas bija 1991. gadā, kad Rīgas Videocentrs organizēja folkloras ekspedīcijas, pirms 31 gada tika filmētas, fotografētas un audio skaņā ierakstītas tautasdziesmu teicējas Latvijas novados.

Izstāde - ceļojums «Tautasdziesmu teicējas. 1991» ir veltījums Latvijas simtgadei, cilvēkiem, kas dzīvo savā zemē un uztur latviešu valodu, tradīcijas un kultūru. Ar folkloras vākšanas kustību iesākās latviešu nācijas apzināšanās jaunlatviešu periodā.

Izstāde ir interaktīva, dokumentāla un tajā pat laikā mākslinieciska liecība par cilvēka dzīvi. Kā to izdzied latviešu tautasdziesmās, godos un gadskārtu ieražu svētkos.

Izstādes vidi veido četru novadu un četru gadalaiku ritms: ziema - Latgale, mūžs; Kurzeme - pavasaris, Lieldienas, kristības, pādes dīdīšana; Vidzeme - vasara, Līgo; Sēlija - rudens, kāzas.

Ieeja bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!