Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 23. līdz 29. aprīlim

© Publicitātes foto

8.lapa

Dzīvības balsis

Publicitātes foto

Dabas mošanos kamermūzikas koncertā «Dzīvības balsis» piektdien, 29. aprīlī, pulksten 19 Arhitektu namā, Rīgā, svinēs flautiste Liene Denisjuka-Straupe, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un pianiste Kristīne Paula.

Ārvalstu un pašmāju autoru skaņdarbu vidū - latviešu komponistes Selgas Mences opusa «Trio» pirmatskaņojums.

«Koncerta stilistika ietvers gan impresionistiskas, gan ekspresīvi izteiksmīgas un arī latviskas intonācijas, taču visu autoru darbus apvienos dzīvības tēma,» stāsta koncerta veidotāja Liene Denisjuka-Straupe.

Franču avangardista Olivjē Mesiāna (1908-1992) interese par ornitoloģiju spoguļosies skaņdarbā «Melnais strazds» flautai un klavierēm.

Ar putnu radīto skaņu pētīšanu ir aizrāvies arī amerikāņu komponists Džons Luters Adamss (1953), tiesa, viņam tuvajā Aļaskas ainavā. Viņa rokrakstu, kas piesātināts ar iluzoru pasauli uzburošiem perkusīvajiem elementiem, varēs baudīt skaņdarbā «Putnu dziesmas».

Savukārt jaunzēlandieša Gareta Fāra (1968) radošajā redzeslokā ir savas dzimtenes iezemiešu tradicionālā kultūra un tās modificēšana skaņurakstā. Tembrāli spilgta mijiedarbe starp flautu un marimbu koncertā atklāsies viņa trīsdaļīgajā ciklā «Ziedošā flauta».

Koncerta programmu līdzsvaros latviešu autoru mentalitāte. Pirmatskaņojumu piedzīvos īpaši šim mūziķu sastāvam radīts jaundarbs «Trio», kura autores Selgas Mences filozofiskajā skatījumā uz dzīves norisēm būtiska loma ir latviskajam kodam. No komponista un arīdzan televīzijas raidījumu režisora Roberta Liedes muzikālās daiļrades izskanēs opuss «Saules pieskārieni», savukārt ar tēlainību apburs jaunās paaudzes komponistes Annas Martas Burves skaņdarbs «Ceriņš, zvaigzne un pelēkbrūnais putns».

Flautistes Lienes Denisjukas-Straupes profesionālā darbība lielā mērā ir balstīta tieši kamermūzikā, kas, viņasprāt, ir brīnišķīga platforma radošu ideju attīstībai un mākslinieciskai izaugsmei. Viņas saspēles partneru saraksts ir ievērojams.

Sitaminstrumentāliste Elīna Endzele savā kamermūziķes karjerā ilgstoši darbojusies ansambļos «Art-i-Shock» un «Perpetum Ritmico». Abas mūziķes ir arī pieredzējušas orķestru dalībnieces.

Savukārt pianistes Kristīnes Paulas radošā darbība kamermūzikā izvijas no «Duo Spectrum», kur tandēmā ar flautisti Lieni Denisjuku-Straupi muzicē jau 15 gadus. Pianistes spēles maniere visspilgtāk atklājas 20. gadsimta mūzikas interpretācijās.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!