Reps "Noasā", metāls Kokaru zālē – mūziķi apgūst jaunus apvāršņus

“Jo smagāk, jo vieglāk,” – tā pēc grupas “Sonntags Legion” koncerta Kokaru zālē bija teikusi kāda klausītāja, un šī viņas frāze kļuva par kaut ko līdzīgu cikla “Ceļabiedri” devīzei. Nudien – jo smagāka mūzika, jo, to klausoties, vieglāk ir raudzīties uz apkārt notiekošo. Nu, vai vismaz uz kādu brīdi nedomāt par to... 1. aprīlī uz koncertu Kokaru zālē aicina “Tesa” un “Pamirt” © Publicitātes foto

Pamazām nobeidzoties pandēmijai un ar to saistītajiem ierobežojumiem, tiek rīkots aizvien vairāk koncertu. Patīkamākais, ka tiek apgūtas jaunas koncertvietas, turklāt pie savas telpas tiek arī nekomerciālās mūzikas pārstāvji.

Pārbaudīs AB dambja izturību

Šo sestdien, 26. martā, Mākslas centrā “Noass” notiks labdarības koncerts “Latviešu reps pret karu Ukrainā”. Kad tā rīkotāji uz apskatnieka jautājumu, kas šajā pasākumā piedalīsies, attrauca “visi”, pat prātā neienāca, ka “visi” šajā gadījumā nudien būs visi - aptuveni 40 hiphopa mūziķu sarakstā ir grūti atrast iztrūkumus: šā brīža latvju hiphopa pirmais numurs ansis, pie repa veterāniem jau pieskaitāmie Ozols, Arstarulsmirus (exGustavo), Kurts, Bush, Reinšteins, Melikols un Punkts uz I, par “vidējo paaudzi” dēvējamie Edavārdi, rolands če, Eliots, Arturs Skutelis un xantikvariāts, jaunākās paaudzes “stāri” Prusax, Ūga, Ods, “Banda Banda”, BDM un March, komentārus neprasošais “Singapūras satīns”, apjomīgās apvienības “Kreisais krasts” un “Brīvrunu projekts”, kā arī daudzi, daudzi citi. Lai gan “Noasa” skatuve tiks vērsta uz ārpusi (uz Daugavu), šķiet, AB dambis no publikas daudzskaitlīguma sestdien riskē atkārtot Gaismas pils vēsturisko likteni… “Ir ļoti svarīgi nebūt vienaldzīgam un palīdzēt Ukrainai - palīdzēt, kā vien katrs no mums spēj. Ar šo koncertu mēs, latviešu reperi, vēlamies savākt iespējami daudz ziedojumu Ukrainas atbalstam un vienlaikus arī paust skaidrus “jā” un “nē”: mēs esam par Ukrainas brīvību, mēs esam pret Krievijas iesākto karu,” uzsver koncerta organizators Arturs Skutelis.

“Noass” pamazām jau ieskrienas

Ja nu esam pievērsušies “Noasam”, tad šī pērn lielu atsaucību nekomerciālās mūzikas cienītāju vidū guvusī izklaides vieta uz AB dambja savu koncertsezonu iesāka pagājušajā nedēļā, kad tur uzstājās “Bēdu brāļi” un “The Bad Tones”. Lai piedod šo grupu fani, taču tās nebūt nav koncertos pieprasītākās, tomēr šoreiz, pat neskatoties uz drēgnajiem laika apstākļiem, koncerts pulcēja diezgan daudz interesentu. Savukārt tas nozīmē, ka šogad taciņa uz “Noasu” jau būs iestaigāta. Arī provizoriskais piedāvājums izskatās gana vilinošs: psihedēliskais blūzroks “Advanced Blues” (30.03.), amerikāņu šūgeiza apvienība “Nothing” (9.04.), eksplozīvie “Krankenwagen” (13.04.), hiphopa (vai nu jau roka?) pārstāve Viņa (14.04.), angļu postpanka grupa “The Underground Youth” (15.04.), kanādiešu blekmetālisti “Panzerfaust” (27.04.) utt. “Noass” ir neliela, taču simpātiska un ļoti mājīga vieta - ja kāds šo peldošo galeriju vēl nav apciemojis, tad nudien ieteicams to izdarīt.

Smagmūziķi tikuši Mežaparka estrādē

“Noass” neatkarīgās mūzikas cienītājiem nav nekas jauns, bet februāra vidū apskatniekam izdevās pabūt kādā koncertvietā, par kuras esamību droši vien daudzi pat nezina - atjaunotās Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē uzstājās smagnējie “Sonntags Legion” un “Tribes Of The City”, savukārt 1. aprīlī šajā zālē koncertēs šā brīža skaļākā latvju grupa, postmetālisti “Tesa” un “tumšās mūzikas” trio “Pamirt” ar Kristiānu Kārkliņu priekšgalā. Šie koncerti iekļauti alternatīvās mūzikas ciklā “Ceļabiedri”, kurā paredzēti kopumā četri pasākumi. Bez jau minētajiem 9. jūlijā Kokaru zālē uzstāsies “Eschatos” un “Zintnieks”, savukārt cikla noslēdzošais koncerts “Rudens ceļš” notiks 9. septembrī jau brīvā dabā - Mežaparka Lielās estrādes pakājē, kad klausītājiem tiks piedāvāts kāds īpašs (un apjomīgs) pārsteigums. Jā, kas tad ir Kokaru zāle, un kur tā atrodas? Ja pavisam vienkāršoti, tad - estrādes “vēderā”. Ieeja tajā ir no estrādes aizmugures puses, līdzās ir dažādas tehniskās telpas, bet pati zāle pārsteidz ar… svaigumu. Parasti “underground” koncertus pieņemts klausīties pagrabos vai pēc alus dvakojošos klubos, bet šeit tie risinās jaunās telpās ar teicamu skaņu un gaismām.

Kokaru bareljefa acu skata uzraudzībā

Kokaru zāles un leģendārajiem diriģentiem veltīta bareljefa atklāšana notika pērn 14. augustā, kad Mežaparka Lielajā estrādē bija koru mūzikas koncerts “Brāli, Brāli”, savukārt pašas zāles oficiālā atklāšana notika 4. septembrī, kad tajā uzstājās Laima Jansone un DJ Monsta ar apvienību “ZeMe”. Protams, alternatīvās mūzikas koncertu rīkošana Imanta un Gido Kokaru bareljefa modro acu skata uzraudzībā - tas ir visai drosmīgs solis. “[Alternatīvajai mūzikai] it kā piestāv šķūņi un pamestas rūpnīcas, taču gribējās redzēt šādus koncertus arī skaistās telpās ar lielām tehniskajām iespējām, un likās ļoti netradicionāli tos sarīkot šādā akadēmiskā vidē - arī grupas to atbalstīja. Turklāt arī šīs mūzikas cienītāji ir pelnījuši apmeklēt Mežaparka Lielo estrādi, uz kurieni citādi viņi varbūt nemaz neatbrauktu,” norāda cikla idejiskā autore Dace Kaprāne no Ziemeļrīgas kultūras apvienības. Tur viņai taisnība, turklāt jāpiebilst, ka uz pirmo koncertu ieradās arī tādi mūzikas cienītāji, kuri uz jau pieminētajiem “šķūņiem un pamestajām rūpnīcām” droši vien nenāktu, bet Kokaru zālē viņi labprāt iepazinās ar alternatīvāku mūziku.

Atdzīvinās arī Mežaparka Zaļo teātri

Rīgas pašvaldības kultūras iestāde “Ziemeļrīgas kultūras apvienība” oficiāli darbu sāka pērn 17. augustā, apvienojot sevī trīs kultūrvietas - VEF Kultūras pili, Mežaparka Lielo estrādi un Kultūras pili “Ziemeļblāzma”. Šī apvienošana mazliet pat negaidīti ienesusi cerīgas vēsmas Mežaparkā - “Ziemeļblāzma” un “vefiņš” bija aktīvi arī līdz tam. “Tas mums pavēra lielākas iespējas darīt kaut ko plašāk,” piekrita Dace. Piemēram, tiek plānotas lielākas aktivitātes arī Mežaparka Zaļajā teātrī (kustība līdz tam piemirstajā vietā sākās jau pērn, kad tur notika anša un “astronautu” koncerti), kur paredzēti VEF Kultūras pils džeza kluba izbraukuma brīvdabas koncerti. Arī Kokaru zāle ar aptuveni 400 cilvēku ietilpību sola lielākas iespējas koncertu rīkotājiem. “Mūs brīdināja, ka paies gads, kamēr publika iekustēsies apmeklēt jauno zāli, tāpēc “Ceļabiedru” pirmajā koncertā sanākušie 130-150 cilvēki, turklāt vēl ar tā brīža esošajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, ir ļoti labs rādītājs,” palepojas Dace. “Pandēmija sāk beigties, un mums ir lieli plāni, lai pārliecinātu cilvēkus, ka uz Mežaparku ir vērts doties ne tikai pastaigāties un paskrituļot, bet arī apmeklēt kultūras pasākumus. Tāds ir mūsu mērķis.”

Uz Lielo estrādi lielas cerības

Savukārt Mežaparka Lielā estrāde klausītāju pulkus piedzīvos jau šo sestdien, 26. martā, kad, sākot no pulksten 14, te notiks atbalsta koncerts ukraiņu bērniem un ģimenēm. Koncertā “Palīdzi celties!” uzstāsies Voices un Maria Savenko (Ukraina), Ance Krauze ar bērniem, Sējānu ģimene, Juris Kaukulis ar meitu Rūtu, Kristīne un Marts Kristiāns Kalniņi, Edgars Kārklis, Anmary, Zigfrīds Muktupāvels, “Carnival Youth”, Ieva Kerēvica, Emīls Balceris, Andris Ērglis, Dināra Rudāne, Aija Vītoliņa, Daumants Kalniņš, Ieva Sutugova, Jānis Stībelis, Ainars Mielavs, Atis Zviedris, Māra Upmane-Holšteine, Goran Gora, “My Radiant You”, Miks Dukurs, Jānis Aišpurs, Aija Andrejeva, Ralfs Eilands, “Tautumeitas”, Džonijs Salamanders, Aminata, kamerkoris “Nošu planētas” un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris, Džulians un MC orķestris. Visi gūtie ienākumi tiks ziedoti Bērnu slimnīcas fondam, tos novirzot ukraiņu bērnu psiholoģiskajam atbalstam un ārstēšanai. Protams, tas ir tikai sākums, un cerams, ka skaistā un iedvesmojošā Lielā estrāde šovasar piedzīvos kaut ko daudz vairāk par “Imagine Dragons” lielkoncertu 1. jūlijā.

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais