Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 19. līdz 25. martam

© Publicitātes foto

8.lapa

Mūsdienu mūzikas festivāls «deciBels»

Publicitātes foto

No 21. līdz 26. martam Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) un Rīgas mākslas telpā astoto reizi norisināsies JVLMA Mūsdienu mūzikas festivāls «deciBels».

Šī gada festivāla uzmanības centrā būs Latvijas Radio kora (attēlā) uzstāšanās, britu pianista Džonatana Pauela maratonkoncerts, telpiskās skaņas koncerts, kā arī JVLMA un Rīgas Doma kora skolas (RDKS) bigbenda uzstāšanās zviedru komponista un diriģenta Matsa Holmkvista vadībā. Festivāla viesi būs arī komponisti Juste Janulīte, Mantauts Krukausks, improvizācijas mūziķis Teodors Pārkers, džeza trompetists Sebastiāns Soldržinskis. Festivāla ietvaros paredzēta plaša lekciju un meistarklašu programma ar īpašu akcentu uz telpiskās skaņas iespēju apzināšanu.

21. martā pulksten 18 JVLMA LMT kamerzālē festivālu atklās Mūzikas vidusskolu Trešā laikmetīgās kamermūzikas interpretu konkursa «Skat(!)Logs» laureātu koncerts.

22. martā pulksten 19 JVLMA Lielajā zālē koncertprogrammā «Aquarelle» uzstāsies Latvijas Radio koris. Piecu jauno diriģentu, JVLMA studentu un maģistrantu, Anastasijas Kildišas, Patrika Kārļa Stepes, Šino Jamasaki, Matīsa Pētera Circeņa un Oskara Jeskes vadībā būs iespēja dzirdēt piecus Latvijas un pasaules pirmatskaņojumus.

Festivāla viešņa Juste Janulīte (Lietuva/Itālija) sava skaņdarba «Aquarelle» skanējumu veidojusi, velkot paralēles starp maskētām muzikālās struktūras kontūrām un nemanāmām ūdenskrāsu toņu pārejām glezniecībā.

Savukārt cits festivāla viesis - Mantauts Krukausks (Lietuva) - skaņdarbā «The Prayer» korim un imersīvajai dzīvā laika elektronikai iedvesmu smēlies tradicionālajos lietuviešu baznīcas dziedājumos.

Koncertā būs iespēja dzirdēt arī jauno komponistu, kompozīcijas katedras studentu Annijas Zariņas, Henrija Poikāna un Ernesta Valta Circeņa skaņdarbu pirmatskaņojumus. Ieeja - ar bezmaksas ielūgumiem (tie saņemami «Biļešu paradīzes» kasēs).

23. martā pulksten 10.00-21.00 JVLMA Lielajā zālē britu pianista Džonatana Pauela sniegumā izskanēs ievērojamā, bet Latvijā mazpazīstamā angļu-indiešu komponista Kaikosru Sorabdži (1892-1988) «Sequentia Cyclica» - variācijas par «Dies Iræ» tēmu (pilnais darba nosaukums ir «Sequentia Cyclica super Dies Iræ ex Missa pro Defunctis ad Clavicembaliusum»). Tas ir ļoti apjomīgs darbs, kura atskaņojumam ir nepieciešamas astoņarpus stundas. Tādēļ koncerts ar nelieliem pārtraukumiem tiks izvērsts visas dienas garumā. Klausītājs var pievienoties koncertam jebkurā norises laikā.

Pianists Džonatans Pauels ir kaislīgs 19./20. gadsimta mijas, īpaši krievu un Austrumeiropas komponistu autoru mūzikas atskaņotājs, vienlaikus ļoti daudz uzmanības pievēršot arī laikmetīgajai mūzika, pirmatskaņojis darbus vairākiem ievērojamiem mūsdienu komponistiem.

Kaikosru Sorabdži mūzika ir īpaša pianista kaislība, viņš to ir iekļāvis jau vairāk nekā 80 solo koncertu programmās. Monumentālais «Sequentia Cyclica» ir izdots septiņu CD komplektā un ieguvis «Deutsche Schallplattenkritik» balvu 2021. gadā.

24. martā pulksten 20 Rīgas mākslas telpā programmā «Big Band Minimalism» būs iespēja dzirdēt JVLMA un RDKS bigbenda un solistu Sebastiāna Soldržinska (Polija) un Dāvja Jurkas uzstāšanos zviedru komponista, diriģenta Matsa Holmkvista vadībā. «Big Band Minimalism» ir Matsa Holmkvista albuma nosaukums, kurš 2017. gadā izdots sadarbībā ar Latvijas Radio Bigbendu un viesiem Rendiju Brekeru un Diku Outsu.

26. martā pulksten 19 JVLMA Lielajā zālē festivāla noslēgumā Elektroakustiskās mūzikas koncertā «Ambisonics» izskanēs skaņdarbi, kuri radīti vai pielāgoti 17 skaļruņu telpiskās skaņas sistēmai. Telpiskās skaņas koncertsistēmā, pateicoties daudzo skaņas avotu izvietojumam telpā, skaņa tiek dinamiski virzīta trijās dimensijās, tiek aptverts ne tikai ierastais skanējums no priekšas, bet skaņa pārvietojas arī aiz, virs un zem klausītāja. Koncerta centrā divu festivāla viesu Mantauta Krukauska un Teodora Pārkera (Igaunija) mūzika, kurus būs iespēja dzirdēt ne tikai nofiksētos darbos, bet arī improvizācijas sesijā. Blakus šiem māksliniekiem skanēs arī Voldemāra Johansona darbs «Hyperboreal», kā arī JVLMA kompozīcijas studentes Daces Mangulsones skaņdarbs trombonam un elektronikai «Exiguum», kurā solo partiju izpildīs Ance Vanaga. Tāpat programmā divu norvēģu komponistu - Tīnes Surelas Langes un Anderša Tveita darbi.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais