«Neatkarīgā» iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 12. līdz 18. martam

© Publicitātes foto

3.lapa

Kristīne un Margarita Balanas Dzintaru koncertzālē

Publicitātes foto

Sestdien, 12. martā, pulksten 19 Dzintaru koncertzālē koncertciklā «Dzimuši Latvijā» muzicēs Kristīne un Margarita Balanas. Mūzikas krāsās bagātīgajam kamermūzikas vakaram izraudzīti Ravela, Masnē, Halvorsena, Baha un Ligeti skaņdarbi.

Māsu Kristīnes un Margaritas Balanas savstarpējā skatuves partnerība ir pārsteidzoši dzīva, muzikāli aizraujoša un daudzšķautņaina. Kopā ar brāli vijolnieku Robertu Balanas mūziķi aizvadījuši iedvesmojošu sezonu Vidzemes koncertzāles «Cēsis» rezidējošo mākslinieku apmluā, savukārt māsu duets, kaislīgi saspēlējoties Johannesa Brāmsa Dubultkoncertā vijolei un čellam, apbūris ne vienu vien klausītāju koncertos Barselonā, Liepājā un Darmštatē.

Kamermūzikas vakaram Dzintaros izraudzīti pavasarīgi silti un mirguļojoši toņi, kas Klodam Debisī veltītajās skaņu ainavās Morisa Ravela sonātē vijolei un čellam ļaus izstaigāt Francijas plaukstošos līdzenumus un pakalnus. Baroka variāciju līkločos aizvedīs Johana Halvorsena dejiskā spāņu pasakalja, kas nesaraujami saistīta ar tēmu no Georga Frīdriha Hendeļa solminora klavesīnsvītas fināla, savukārt meditācijas valgos aicinās atturīgais mūks un daiļā Taīda no Žila Masnē operas «Taīda». Programmas ritējumā neiztrūks arī spozme un virtuozitāte, ko katra no māsām atkās Johana Sebastiāna Baha un Ģerģa Ligeti solodarbos.

Margarita Balanas ir viena no spožākajām un aizrautīgākajām savas paaudzes jaunajām čellistēm, kas ar panākumiem un klausītāju siltiem aplausiem koncertē daudzviet pasaulē gan kā soliste, gan kamermūziķe. Spēcīga, smalka, intensīva un briljanti spoža - tā tiek raksturota viņas čella spēle, kas kopš solokoncerta debijas prestižajā Londonas Vigmora zālē, kad Margaritai bija tikai septiņpadsmit, pieaug meistarībā un briedumā. Margaritas rīcībā ir 1849. gadā darināts Šarla Adolfa Gana čells, kas piederējis franču čellistam Ogistam Tolbekam.

Vijolnieci Kristīni Balanas laikraksts «The Times» raksturojis kā «žilbinoši virtuozu» mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm, Starptautiskā ARD konkursa fināliste un Spānijas karalienes Sofijas balvas «Fundacion Excelentia Young Talent» saņēmēja. Arī pašu mājās jaunās vijolnieces sniegums novērtēts ar Lielo mūzikas balvu kategorijā «Gada jaunais mākslinieks 2017». Aizvadītajā sezonā Kristīne Balanas aizvadījusi koncerttūri ar kamerorķestri «Kremerata Baltica», savukārt duetā ar māsu Margaritu Balanas vairakkārt atskaņojusi Johannesa Brāmsa dubultkoncertu, tostarp viesojoties Barselonas prestižajā zālē «L`Auditori». Kristīne spēlē 1787. gada Antonio Graņāni vijoli, ko viņai laipni aizdevis «The Little Butterfly» fonds ar Bēra Starptautiskās vijoles biedrības starpniecību.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais