Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 26. februāra līdz 4. martam

© Publicitātes foto

7.lapa

Bosanovas klasika Latvijas Radio bigbenda izpildījumā

Publicitātes foto

Pirmdien, 28. februārī, pulksten 19 Spīķeru koncertzālē, Rīgā, skanēs pasaules pirmatskaņojums - Latvijas Radio bigbends (LRBB, attēlā) izpildīs brazīļu mūzikas leģendas Antonio Karlosa Žobima skaņdarbus, ko aranžējis viens no pasaules vadošajiem bigbendu diriģentiem - zviedru komponists Mats Holmkvists.

Programmā «Big Band Bossa Nova» iekļauti skaņdarbi no Mata Holmkvista topošā albuma «A Tribute to Jobim», kurā Žobima saules un siltuma caurstrāvotie bosanovas meistardarbi aranžēti ar tikai Matam Holmkvistam raksturīgo stilistisko pieskārienu. Intīmā gaisotnē Spīķeru koncertzālē izskanēs leģendārie «Desafinado», «Manha Da Carnaval», «One Note Samba», «Agua De Beber» un citi.

Mats Holmkvists, kurš 28. februārī pats stāsies pie bigbenda diriģenta pults, sola, ka Rīgas koncerta klausītājus sagaida kontrastu un pārsteigumu pilna programma, bagāta ar negaidītiem līkločiem un jaunatklājumiem.

«20. gadsimta 60. gados brazīļu mūzikas popularitāte un tās ietekme bija jaušama visā pasaulē, un Antonio Karloss Žobims noteikti ir pirmais vārds, kas nāk prātā, domājot par bossa nova stilu,» saka bigbenda mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags. Viņš norāda: «Šoreiz šī autora pasaulslavenās tēmas «How Insensitive», «Desafinado», «Dindi», pieminot tikai dažas, zviedru aranžētājs un komponists Mats Holmkvists ir ietērpis savos aranžējumos, veltot posmus orķestra kopspēlei, kā arī spilgti atrādot instrumentālos solistus. Holmkvista aranžētāja talantu ir novērtējuši un novērtē pasaulē slaveni džeza mūziķi, piemēram, Čiks Korea, Deivids Lībmans, Rendijs Brekers, Diks Outss un daudzi, daudzi citi, tāpēc komponista izvēle veidot jaunu programmu kopā ar Latvijas Radio bigbendu mums ir īpašs pagodinājums».

Latvijas Radio bigbendam šī nav pirmā sadarbība ar Matu Holmkvistu - 2017. gadā, piedaloties trompetistam Rendijam Brekeram un saksofonistam Dikam Outsam, kopīgi ierakstīts albums «Big Band Minimalism», kurā Stīva Reiha un Džona Adamsa muzikālā minimālisma principi sastopas ar modernā džeza bigbenda skanējumu. Daži fragmenti no šī kopdarba izskanēs arī 28. februāra vakarā Spīķeros.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais