Latvieši joprojām mūziku klausās arī radio – The Weeknd, DJ Tiesto un mazliet ZeBreni un Donu

Aijas Andrejevas un ZeBrenes “Šamanis” ir bijis augstās vietās gandrīz visās radiostaciju aptaujās – arī “Radio SWH” Top 40 un Latvijas Radio 2 “Muzikālajā bankā”, tāpēc “Zelta mikrofons” par gada radio hitu būtu pelnīts © Publicitātes foto: Andrejs Strokins

Jau pēc nedēļas, 26. februārī, Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā tiks noskaidroti Mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” ieguvēji. Tostarp arī nominācijā “Radio hits”, kas radīja iemeslu kārtējo reizi painteresēties, kas notiek latvju radiostacijās mūzikas jomā.

Pirmās pārdomas - vai tad radio vēl kāds izmanto arī informācijas par notiekošo mūzikā ieguvei?! Šobrīd taču vismaz jauniešiem topā ir tikai mūzikas lejuplādes un straumēšanas servisi! Taču pētījumu kompānijas “Kantar Latvia” pērn veiktā aptauja par iedzīvotāju mūzikas patēriņa paradumiem liecina, ka radiostacijas joprojām ir nozīmīgs mūzikas patēriņa avots. “Interesanti ir salīdzinošie rezultāti par mūzikas klausīšanos un mūzikas iegūšanas veidiem,” norāda Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) izpilddirektore Liena Grīna. “Mūziku ikdienā klausās absolūtais vairākums aptaujāto - 93%. No tiem 40% norādījuši, ka mūziku klausās bezmaksas interneta vietnēs (“Youtube” un interneta radio), bet 37% klausās radio. Tas izskaidro arī atbildes uz jautājumu, kur iedzīvotāji klausās mūziku: 44% to dara, pārvietojoties ar transportlīdzekli, bet 32% mūziku klausās mājās. Tikai 14% iemīļotās mūzikas iegūšanas avots ir straumēšanas servisi.”

Infografika

Ko tad latvju bāleliņi klausās? Apkopojot Latvijas radiostaciju iesniegtās ziņas par populārākajās radiostacijās 2021. gadā skanējušajām dziesmām (ja precīzi, tad no 2020. gada 2. decembra līdz 2021. gada 1. decembrim), LaIPA noteikusi piecus pretendentus uz “Zelta mikrofonu” kategorijā “Radio hits”. Tās ir dziesmas “Es tā jūtos” (Katō un ZeBrene), “Karuseļi” (“Prāta vētra”), “Šamanis” (Aija Andrejeva un ZeBrene), “Tālāk jāiet” (Dārta Stepanova un “Dagamba”) un Dona “Tas rakstīts debesīs (Piena ceļš)”. Kā redzams, ar diviem hitiem pārstāvēts mītiskais mūziķis ZeBrene, turklāt, kas interesantākais, šīs divas būtībā ir puse no visām viņa paša kā solomākslinieka dziesmām: vēl viena bija pērn radiostaciju topus riņķī gāzušais kopdarbs ar reperi Ozolu dziesmā “Antidepresanti”, bet gadumijā tika piedāvāta “Gadumija” kopā ar Katō, Aiju Andrejevu un Andri Freidenfeldu. Ja būtu iespējams totalizatorā likt naudu uz balvas ieguvēju “Radio hita” kategorijā, apskatnieks ar visai drošu sirdi liktu uz “Šamani”.

Izvēloties potenciālo gada radio hitu, vērā ņemtas 11 visvairāk klausītās Latvijas radiostacijas: Latvijas Radio 5, “Radio Skonto”, “Kurzemes radio”, Latvijas Radio 1, Latvijas Radio 2, “Radio Star FM”, “Radio SWH”, “Radio TEV”, Latgales radio, Latvijas Radio 6 (Radio NABA) un “EHR Latviešu hiti”. Noskaidrojot uzvarētāju, dziesmas atskaņošanas reizes tiek reizinātas ar radiostaciju reitingiem, kurus savukārt nosaka “Kantar Latvia” analīze. “Nominācija “Radio hits” ir visobjektīvākā, lai novērtētu dziesmas popularitāti klausītāju vidū,” uzsver LaIPA izpilddirektore. Pēc Lienas domām, tieši attiecīgās dziesmas skanēšanas biežums atspoguļo to, cik pieprasīta un klausītāju iemīļota ir šī kompozīcija.

Labi, bet “cik pieprasītas un klausītāju iemīļotas” ir latvju skaņdaru kompozīcijas salīdzinājumā ar Rietumos (un pat Austrumos) darinātajām skaņu amata māsām? Uz šo jautājumu atbildi var sniegt Latvijā raidošo radiostaciju apkopotais pērn visa gada griezumā visvairāk atskaņoto dziesmu saraksts, kas veidots sadarbībā ar LaIPA un “Radiomonitor” un publicēts portālā “Parmuziku.lv” radiostacijās visvairāk spēlēto dziesmu Top 100 izskatā. Šajā topā iekļautās dziesmas veido kopīgo bildi no absolūti visām radiostacijām, un rezultāti ir latviešu mūzikai neglaimojoši - pašā augstākajā vietā ir jau minētais “Šamanis”, bet šī “pati augstākā” ir tikai 54. (!) vieta…

No latviešu izpildītājiem šajā radiostaciju Top 100 ir pārstāvēti arī Igo un “Triānas parks” ar dziesmu “Mālos pelēkos” (56. vieta), “Prāta vētra” ar dziesmu “Karuseļi” (63. vieta), Dārta Stepanova un “Dagamba” ar “Tālāk jāiet” (69. vieta), Dons ar “Tas rakstīts debesīs” (89. vieta), “The Sound Poets” ar hrestomātisko “Kalniem pāri” (94. vieta) un Renāra Kaupera, Intara Busuļa un Dona izpildītā “Piedošana” (97. vieta). Jāuzsver, ka šajā topā iekļautas dziesmas bez to piesaistes attiecīgajam gadam, līdz ar to nav jābrīnās par dziesmu svētku repertuāra (“Kalniem pāri”) iekļūšanu pērn visvairāk spēlēto dziesmu sarakstā.

Savukārt pirmajās vietās ir rinda ārzemnieku ar etiopiešu izcelsmes kanādiešu dziedātāju The Weeknd priekšgalā - vidējam klausītājam pazīstamākie šajā topā laikam būs DJ Tiesto, Eds Šīrans, Olīvija Rodrigo, “OneRepublic”, Ava Max un Dua Lipa, bet ar virknes citu atpazīšanu nāksies doties pēc padoma pie jaunākās paaudzes… Nekādas “dieva kamanas”, nekādi “limuzīni uz krīta” - amerikānisks reps, “r&b”, “soul” un mazliet popa! “Varbūt latviešu mūzikas piedāvājums nav tik plašs?” jokojot šo situāciju komentē Liena Grīna. Viņa atgādināja, ka jau 2016. gadā komercraidstacijās mēģināts ieviest latviešu mūzikas kvotu, nosakot obligāto tās skanēšanas ēterā īpatsvaru, taču pret to bijuši nikni iebildumi. Vai šādas kvotas ir nepieciešamas - tas joprojām ir diskutabls jautājums. Piedāvājumu tomēr diktē pieprasījums.

2021. gadā Latvijas radiostacijās visvairāk spēlēto dziesmu Top 100

Vieta

Izpildītājs

Dziesma

1

Weeknd, The

Save Your Tears

2

Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman

Friday

3

ATB x Topic x A7S

Your Love (9PM)

4

Tiësto

The Business

5

Ed Sheeran

Bad Habits

6

Olivia Rodrigo

good 4 u

7

Lil Nas X

MONTERO (Call Me By Your Name)

8

Kid LAROI, The & Justin Bieber

STAY

9

Ofenbach feat. Lagique

Wasted Love

10

OneRepublic

Run

11

Ava Max

My Head & My Heart

12

Doja Cat feat. SZA

Kiss Me More

13

Shouse

Love Tonight

14

Kid LAROI, The

WITHOUT YOU

15

Dua Lipa

Levitating

16

Glass Animals

Heat Waves

17

Robin Schulz feat. KIDDO

All We Got

18

Calvin Harris feat. Tom Grennan

By Your Side

19

Galantis, David Guetta & Little Mix

Heartbreak Anthem

20

MEDUZA feat. Dermot Kennedy

Paradise

Avots: Parmuziku.lv

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais