Eirovīzija mūs sadzirdēs, taču nesapratīs

© Publicitātes foto: Lauris Vīksne

Ar grupas “Citi zēni” uzvaru noslēdzies daudz aprunātais konkurss “Supernova”, kas nozīmē, ka 66. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Turīnā maija vidū Latvija tiks pārstāvēta ar šo sešu puišu izpildīto dziesmu “Eat Your Salad”.

“Citiem zēniem” fenomenāls gada sākums

Grupas “Citi zēni” vēstījums ir šiem laikiem ļoti pievilcīgs, ja īsumā, tad tas ir “dzīvot zaļi un dabai draudzīgi ir seksīgi”, tikai šie dzīvespriecīgie un atraktīvie puiši šo vēstījumu ietērpuši gana duāli vērtējamā tekstā, par ko vismaz konservatīvie briti nebūt nav sajūsmā. Neskatoties uz to, “Eat Your Salad” dziesmas skatījumu skaits svētdien no rīta tuvojās 60 miljoniem (!), kas nozīmē, ka mūsējos Eirovīzijā noteikti sadzirdēs, cits jautājums - vai sapratīs. Ja pārējie konkursanti ietrāpīsies no cietēju a’la Miks Dukurs vai sirdi plosošo balāžu Aminatas stilā izpildītāju pulka, tad “Citi zēni” uz to fona nenoliedzami izcelsies, taču Eirovīzija parasti ir raibs balagāns, līdz ar to var prognozēt, ka Turīnā pulcēsies gana daudz vēl arī citu “citu zēnu”. Taču tas nekas - mūsējie sevi pasniegt pratīs, un vismaz viņu karjeras attīstībā šis konkurss būs ļoti nozīmīgs solis.

“Mūsu trumpis ir enerģija, jaunība un degsme parādīt pasaulei, uz ko esam spējīgi. Lai gan dziesma jau guvusi panākumus ārpus Latvijas, mēs neplānojam apstāties pie sasniegtā. Tikai kalnu virsotnēs ir saule, un mēs esam gatavi kāpt līdz galam!” to apliecina arī paši mūziķi.

Grupā “Citi zēni” muzicē Jānis Pētersons (vokāls), Dagnis Roziņš (vokāls, saksofons), Reinis Višķeris (taustiņi), Krišjānis Ozols (ģitāra), Roberts Memmēns (bass) un Toms Kagainis (bungas). 2021. gada izskaņā iznāca grupas debijas albums “Suņi iziet ielās”, bet šis gads viņiem iesākās ar sensacionālu otro vietu “Muzikālās bankas” aptaujā (ar dziesmu “Limuzīns uz krīta”). Turpinājums būs jau pēc pāris nedēļām, kad “Citi zēni”, visticamāk, iegūs Mūzikas ierakstu Gada balvu “Zelta mikrofons” kā 2021. gada labākie debitanti. Latvju masu mediji gan vairāk tagad gaidīs to brīdi, kad zēni pildīs “Supernovas” tiešraidē doto solījumu uztetovēt uz “tiem vaidziņiem” grupas logo…

Aminatai - visu cieņu, pārsteidz Miks Galvanovskis

Kopvērtējumu veidoja klausītāju un žūrijas balsojums proporcijās 50:50, kas ļāva ar mierīgāku sirdi vērot balsojuma provizoriskos rezultātus, kuros “Citi zēni” jau sākumā izvirzījās pārliecinošā vadībā, aiz sevis atstājot apvienību “Bujāns” un Aminatu - pastāvēja pamatotas cerības, ka žūrija nebūs tik “apbujānota”, lai liktu Intara Busuļa un Reiņa Sējāna 80. gadu disko stilistikā radīto mīlas štruntu augstās vietās.

Par Aminatu nekādu iebildumu. Viņa būtu bijusi labs kompromisa variants - dziesma varbūt arī nav satriecoša, taču nebūtu arī kauns. Pirms septiņiem gadiem Aminata ar “Love Injected” izcīnīja Latvijai augsto sesto vietu, un šobrīd viņai, protams, pieredzes ir vēl vairāk. No otras puses - nekā īpaši jauna viņas dziesmā un arī priekšnesumā nebija, tikai cita kleita. Savukārt “Bujāns” ir cits stāsts - arī sociālajos tīklos koncerta laikā tika lasītas daudzskaitlīgas bažas, ka auditorija, kuru mēdz dēvēt par “tantēm Bauskā”, balsos par šo duetu, jo “Busulītis taču ir tik feins”. Labi, ka viņi ar savu stulbo “bujānēšanu” nocirpa lielu daļu balsu, jo diez vai potenciālo balsotāju sajūsmu raisīja paustais, ka viņi “kopā ar tautu uzkomponējuši šo dziesmu”, un prieku vairoja nepieskaitāmie smiekli, skandalēšana “Latvija! Latvija!” un citas no skatuves raidītās “mīlestības bultas”. Ir gan aizdomas, ka tāds arī bija “bujānu” mērķis - apzināti radīt par sevi sliktāku iespaidu, lai, nedod die’s, nenāktos braukt uz Eirovīzijas finālu un tērēt tam savu laiku.

Salīdzinot ar “Supernovas” pusfinālu, daudzi konkursanti līdz finālam bija pielikuši meistarībā. Piemēram, Miks Galvanovskis bija piebremzējis ar saviem nekontrolējamajiem emociju uzplūdiem, Raum pielaboja vizuālo tēlu (tiesa, ir diskutējami, vai uz labo pusi…), arī perspektīvā Linda Rušeniece izskatījās un izklausījās pārliecinošāk, pat Miks Dukurs skanēja labāk, tikai Elīna Gluzunova nesaprotamu iemeslu dēļ diemžēl tieši pretēji. Skandālists Ralfs Eilands un “Mēs jūs mīlam” no Spānijas izkasīja otru šī projekta virzītājspēku Kasparu Breidaku un pat aizdedzināja Roja Rodžera neesošās krūtis, taču viena bēda - šis priekšnesums labi nostrādā, ja redzi to pirmoreiz, bet otrajā reizē tas jau kļūst par redzētu filmu vai lasītu grāmatu.

“Supernova” kā naudas pelnīšanas projekts

Šī “Supernova” bija kārtīgs klausītāju naudas slaukšanas pasākums, kas sākās jau ar interesantajiem rēķiniem, no 17 pusfināla dalībniekiem uz finālu deleģējot veselus 11 (nez kā matemātikas skolotājas šo izskaidros saviem audzēkņiem…), bet turpinājās ar uzstājīgajiem aicinājumiem balsot par savējiem, ko šajā reizē varēja darīt neierobežotos apjomos. Ja pusfinālā kopumā tika saņemts aptuveni 100 000 balsu (tā vismaz teica pasākuma vadītājs Lauris Reiniks), tad grūti iedomāties, cik šo balsu būs nodots finālā, bet jāatgādina, ka katrs zvans bija 14 centu vērts. Sociālie tīkli konkursa laikā pārvērtās par lielu “balsojiet par mums, balsojiet, balsojiet, balsojiet!” platformu, šo aicinājumu translējot pat biežāk, nekā premjers Krišjānis Kariņš parasti aicina vakcinēties.

Starp citu, LTV vispār nepatīkami pārsteidza. Par tehniskajām ķibelēm ar Mika Dukura dziesmu pusfinālā viss skaidrs - var gadīties. Pirms kāda laika sociālajos tīklos sašutumu raisīja sabiedriskās televīzijas vēlme tulkot “Depeche Mode” koncertā skanošās dziesmas, bet šoreiz Laurim tika ļauts krietnu laiku bez subtitriem maukt tiešajā angliski uzrunu “skatītājiem visā pasaulē” - to, ka tulkojumu iespējams uzlikt arī šādu ekspromtu laikā, pierādīja intervijas ar Igaunijas un Lietuvas pārstāvjiem. Mīnuss arī par jautājumu un atbilžu sadaļu - brīžiem šie jautājumi tika izvilkti pa visu ekrānu, brīžiem laisti kā ziņu lentē ekrāna pašā apakšā, turklāt tik ātrā tempā, ka nebija īsti skaidrs, uz kurieni skatīties un par ko tiek sniegta atbilde. Starp citu, par šīs sadaļas uzvarētājiem varētu kronēt “Bermudu divstūri”, kuri vienīgie spēja atbildēt interesanti, turklāt arī izspieda sev maksimumu, pavēstot, ka grupai šogad gaidāms jauns albums un koncerttūre - ja tā, tad beidzot skaidrs, kas viņiem bija meklējams “Supernovā”. Šīs nebija vienīgās nianses konkursa rīkošanā, kur no LTV gribētos sagaidīt precīzāku darbu.

Nobeigumā informācijai: 66. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Turīnā grupas “Citi zēni” dziesma izskanēs pirmajā pusfinālā 10. maijā. Tajā piedalīsies arī Albānija, Šveice, Slovēnija, Bulgārija, Moldova, Ukraina, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Krievija, Portugāle, Dānija, Armēnija, Austrija, Horvātija, Islande un Grieķija. Eirovīzijas otrais pusfināls notiks 12. maijā, fināls - 14. maijā.

“Supernova 2022” rezultāti:

  1. “Citi zēni” - “Eat Your Salad”
  2. Aminata - “I'm Letting You Go”
  3. “Bujāns” - “He, She, You & Me”
  4. Miks Galvanovskis - “I'm Just A Sinner”
  5. Elīna Gluzunova - “Es pabiju tur”
  6. “Mēs jūs mīlam” - “Rich Itch”
  7. “Bermudu divstūris” - “BAD”
  8. “Inspo” - “A Happy Place”
  9. Raum - “Plans”
  10. Linda Rušeniece - “Pay My Own Bills”
  11. Miks Dukurs - “First Love”

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!