Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 12. līdz 18. februārim

© Publicitātes foto

2.lapa

Absurda traģikomēdija par mūsdienu laikmetu

Publicitātes foto

Piektdien, 18. februārī, pirmizrāde Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra Lielajā zālē - izrāde «Momo!!!», ko pēc mūsdienu franču dramaturga Sebastjana Tjerī lugas iestudējis režisors Intars Rešetins.

Šī izrāde ir otrais Intara Rešetina režijā tapušais darbs Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, bet dramaturga Sebastjana Tjerī darbs šajā teātrī tiek iestudēts pirmo reizi. Kritiķi viņa radošos risinājumus salīdzinājuši ar tiem, kuri sastopami Franca Kafkas un Semjuela Beketa darbos, kā arī atzīmē viņa dialogu asprātību.

Luga «Momo» uzrakstīta un pirmo reizi iestudēta 2015. gadā, un pats Sebastjans Tjerī kā profesionāls aktieris šajā izrādē atveidojis arī vienu no lomām.

«Absurds ir žanrs, kas tik ļoti raksturo šo laiku, tādēļ Sebastjana Tjerī absurda pilnā traģikomēdija ar tajā ietverto kodu, manuprāt, ir izcili piemērota sarunai ar šodienas skatītāju,» saka jauniestudējuma režisors Intars Rešetins. «Mēs dzīvojam ļoti dīvainā laikā un, domāju, nebūs pārspīlēti teikts - pat vēsturiskā, kad uz zinātnes un medicīnas attīstības fona visapkārt valda samulsums, haoss, neziņa, dezinformācija, bailes, nāve, nemaz nerunājot par piesārņojumu un globālo sasilšanu. Viss ir ciklisks, viss, šķiet, reiz jau ir bijis. Iespējams, citās izpausmēs, bet bijis. Kā dzīvot tālāk? Kurp mēs kā civilizācija virzāmies? Tie ir jautājumi, kas nodarbina, kas skar ikvienu,» uzskata Intars Rešetins.

«Kurp aizvedīs civilizācijas progress? Vai mēs neesam pazaudējuši cilvēcību, sekojot straujajam dzīves tempam? Mēs katrs esam tik ļoti vērsti uz sevi, savu karjeru, panākumiem, dzīves komforta līmeni, savu vajadzību, īsti neprotot ne dzirdēt, ne redzēt, ne just, ne sarunāties. Šī izrāde ir kā kliedziens sajūtai par to neprātu, kurā atrodamies un kur kopā virzāmies,» piebilst režisors.

Intara Rešetina radošā lugas interpretācija ieinteresējusi arī pašu dramaturgu, kas izteicis vēlmi apmeklēt izrādi, kad situācija ar Covid-19 izplatību kļūs labvēlīgāka.

Pirmo reizi Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra vēsturē izrādes veidošanā piedalās arī Inovāciju partneris - Latvijas Mobilais Telefons (LMT), ar tā atbalstu izrādē tehnoloģijas saspēlēsies ar aktieriem.

«Jaunā izrāde ir stāsts par mūsdienu laikmetu, tāpēc likumsakarīgi, ka viena no lomām dota reālai viedierīcei. Esam pārliecināti, ka aktieru un tehnoloģijas saspēle būs aizraujošs notikums,» saka LMT prezidents Juris Binde.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais