Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 29. janvāra līdz 4. februārim

© Publicitātes foto

8.lapa

Armēņu tradicionālā un garīgā mūzika

Publicitātes foto

Piektdien, 4. februārī, pulksten 18 Latgales vēstniecībā GORS un svētdien, 6. februārī, pulksten 15 Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» Kamerzālē pirmo reizi Latvijā viesosies viens no nozīmīgākajiem armēņu duduka popularizētājiem pasaulē - talantīgais instrumentālists Arsens Petrosjans.

Armēnijas viesa izpildījumā skanēs saviļņojošā armēņu tradicionālā un garīgā mūzika.

Rēzeknē un Liepājā mākslinieks viesosies kopā ar savā vārdā nosaukto kvartetu, lai iepazīstinātu klausītājus ar armēņu tradicionālajām dziesmu un deju melodijām, kā arī nozīmīgāko armēņu komponistu radītajiem skaņdarbiem.

Šī uzstāšanās Latvijā aizsāks mākslinieka 2022. gada Ziemeļeiropas tūri Arsena jaunākajam albumam «Hokin Janapar», kas armēņu valodā nozīmē «Manas dvēseles ceļš».

«Man ir liels prieks atvest armēņu tradicionālo un garīgo mūziku uz Latviju. Šie darbi man ļoti daudz nozīmē un rada manī siltas emocijas. Mūzika, ko esmu apkopojis albumā, nāk no mana muzikālā ceļojuma, kurā es vienmēr jūtu gara klātbūtni. Šīs sajūtas es koncertā vēlos nodot arī saviem klausītājiem,» ar gaidāmajiem koncertiem iepazīstina Arsens Petrosjans.

Arsena Petrosjana kvartets izpilda mūziku, kas aptver dažādus Armēnijas vēstures laikmetus un žanrus. Ansambļa skanējumu veido tradicionāli instrumenti - duduks, santūrs, kanuns un perkusijas.

Albumā un koncerta programmā iekļautās tēmas atklās Arsena dvēseles stīgas un viņa nostalģiskos meklējumus mūzikā, stāstot par armēņu tautas nebeidzamo odiseju, par tautu un kultūru, kas atsakās aiziet nebūtībā.

Programmā līdzās tradicionālajām melodijām iekļauta 10. gadsimta komponista Narekas Grigora mūzika, 18. gadsimtā radītie Erevānas Simeona un Sajatnovas skaņdarbi, bet 20. gadsimtu pārstāvēs Komitasa Vardapeta pierakstītās armēņu tautas melodijas un armēņu ietekmīgākā komponista Hačatura Avetisjana darbs «Niedre».

Arsens Petrosjans ir dzimis, audzis un pašlaik dzīvo Čarentsavanas ciematā Armēnijā. Viņa ģimene ir no armēņu etniskā anklāva Džavahetijā (Gruzijas Republikā), bet senči cēlušies no Erzurumas (mūsdienu Turcijas teritorijā). Sekojot pa pēdām duduka meistariem Dživanam Gasparjanam un Gevorgam Dabagjanam, Petrosjanam izdevies atrast pašam savu ceļu, īstenojot daudzveidīgas sadarbības ar tādiem mūziķiem kā Stīvs Hakets no grupas «Genesis», arābu komponistu Ihābu Darvišu, ūdas spēlētāju Omaru Baširu un daudziem citiem.

2016. gadā talantīgais mūziķis ieguvis maģistra grādu duduka spēlē Erevānas Komitas konservatorijā. Papildus aktīvajam ierakstu izdošanas un koncertturneju grafikam kļuvis par armēņu duduka spēles vēstnesi pasaulē - vadījis meistarklases un lekcijas tādām mūzikas organizācijām kā Pasaules Mūzikas institūts Ņujorkā un «Apollo Chamber Players» Hjūstonā, Teksasā. Viņa performances pārraidītas starptautiskos mūzikas. Viņš koncertējis Eiropā, Tuvajos Austrumos, Centrālāzijas un Kaukāza valstīs, kā solomākslinieks devies plašās Ziemeļamerikas tūrēs.

Par savu jaunāko albumu «Hokin Janapar» Arsens Petrosjans ir nominēts prestižajai «Songlines Music Awards 2022» balvai kategorijā «Labākais mākslinieks».

Video:

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais