Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 22. līdz 28. janvārim

© Publicitātes foto

8.lapa

Izsmalcināts kamermūzikas koncerts

Publicitātes foto

Pirmdien, 24. janvārī, pulksten 18 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē gaidāms izsmalcināts kamermūzikas koncerts «Novecento» ar itāļu 20. gadsimta komponistu flautas repertuāra virsotnēm. Koncertā piedalās «Duo Colore» - Ilze Urbāne (flauta) un Diāna Zandberga (klavieres).

Šis mākslinieciskais projekts tapis kopīgās profesionālās doktora studiju programmas «Mākslās» JVLMA realizētās apakšprogrammas «Mūzika un skatuves māksla» darba ietvaros. Doktorantes Ilzes Urbānes interešu centrā ir itāļu flautas skolas fenomens, tādēļ viņa jau vairākus gadus sadarbojas ir pasaulslaveno itāļu flautistu Rafaēlu Trevizāni. Izvēlētā mūzika parāda itāļu modernisma muzikālo izpausmju daudzveidību, jo Ilze Urbāne ar sava doktorantūras teorētiskā pētījuma vadītāju Diānu Zandbergu atskaņos neoklasisko Ferručo Buzoni «Divertismentu», romantisko Leonardo di Lorenco «Koncertallegro», kā arī pārsteidzoši impresionistiski krāsaino Alfredo Kazellas «Siciliānu un burlesku» un vērienīgo Mario Pilati Sonāti.

Līdzās poētiskajām A. Kazellas un M. Pilati klavierminiatūrām no cikla «Cilvēciskās vājības» skanēs krāšņi virtuoza mūzika flautai solo - gan sapņainā un virtuozā Leonardo di Lorenco «Mitoloģiskās svīta», gan reibinoši sarežģītā Lučāno Berio Sekvence.

Ilze Urbāne ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķe, JVLMA docente, kā arī Profesionālās doktora studiju programmas doktorante. Aktīvi koncertē solo un dažādos kameransambļos Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Francijā, Čehijā, Somijā, Vācijā, Krievijā, un ASV. Flautas spēli mācījusies JVLMA profesora Imanta Sneibja, vēlāk profesora Viļņa Strautiņa klasē. Maģistrantūrā flautas spēli studējusi Džuljarda skolā Ņujorkā pie simfoniskā orķestra flautu grupas koncertmeistares Karolas Vinsenses, kļūstot par pirmo diplomēto šīs augstskolas mūziķi no Latvijas.

Diāna Zandberga ir JVLMA Klavieru katedras mācībspēks un Profesionālās doktora studiju programmas direktore. Studējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie profesora Jura Kalnciema, pilnveidojusi klavierspēli Eiropas Mūzikas akadēmijā Erbā Itālijā pie Lazara Bermana un Granadosa-Maršala akadēmijā Barselonā pie Alisijas de Laročas. Mācījusies JVLMA doktorantūrā pie profesores Jeļenas Ļebedevas un profesora Sergeja Osokina, 2014. gadā iegūstot mākslas zinātņu doktora grādu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais