Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 8. līdz 14. janvārim

© Publicitātes foto

8.lapa

Romantiskas ķibeles latgaliskās noskaņās

Publicitātes foto

Pie lasītājiem nonākusi vasarīga un koša lasāmviela - Ilzes Aizsilas romantiski humoristiskais romāns «Mīlas kastings». Pieejama arī e-grāmata.

Tā galvenie varoņi ir no Vācijas atgriezies latviešu puisis Ivo un Dagdas iedzimtā - māksliniece Kamene, pie kuras Ivo īrē istabu. Atgriešanās dzimtenē izrādās sarežģītāka, nekā Ivo domājis, sadzīves un personiskās problēmas tā vien rodas uz katra soļa. Brīvā un radošā Kamene, savukārt, mēģina savdabīgā veidā risināt attiecības ar savu draugu un vīriešu dzimumu vispār - un Ivo pret paša gribu tiek ierauts arī šajā virpuļdejā.

«Autore ar apbrīnojamu vieglumu un asredzību spēj saskatīt komisko gluži ikdienišķās situācijās un parādīt tās no atsvaidzinoši negaidīta skatu punkta, līdz nevari vien sagaidīt, kad izlasīsi nākamo epizodi no veikala ikdienas, nākamo sarunu ar kaimiņieni, nākamo randiņu vai gājienu uz baznīcu. Arī romantiskā līnija ir dzīva un pulsējoša - tā sprakšķ un sprēgā kā Jāņu nakts ugunskurs, neļaujot atslābt nedz Ivo, nedz lasītājam,» informē Kristīne Ilziņa.

Viņa turpina: «Romāna lappusēs satiekas viss, kas nepieciešams, lai kliedētu garo ziemas vakaru tumsu un aukstumu: dzirkstošs humors, asprātīgi tēli un atjautīgi savērpti notikumi, koķeta romantika un Latgales kolorīts, spilgts kā Dagdas meiteņu brunči. Bet humors un romantika nav viss, ko «Mīlas kastings» piedāvā. Caur smiekliem un komiskām, brīžiem pat absurdām situācijām Ilze Aizsila veiksmīgi runā par dziļākām tēmām - atdalīšanos no vecākiem un izlidošanu no ģimenes drošā patvēruma, sava ceļa meklējumiem un sava «es» atrašanu. Kas es esmu un ko vēlos? Šie jautājumi ir aktuāli katram - citam agrāk, citam vēlāk. Un, ja ir jāsarīko kastings, lai atrastu atbildes, - kāpēc gan ne?»

Ilzei Aizsilai (1982) iznākuši divi darbi: debijas romāns «Dzīvot naktij» (kopā ar Indru Ēķi-Začesti) un pasaka «Teiksma par Babīti».

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais