Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 24. līdz 30. decembrim

© Publicitātes foto

5.lapa

Irānas konference

Publicitātes foto

Pēc skatītāju lūguma uz diviem mēnešiem atkārtoti būs pieejama režisora Elmāra Seņkova godalgotā tīmekļa izrāde «Irānas konference», kas ieguvusi ne tikai publikas atzinību, bet arī profesionāļu novērtējumu.

2019./2020. gada «Spēlmaņu nakts» apbalvošanas ceremonijā tā atzīta par Gada notikumu digitālajā vidē, savukārt kategorijā «Teātris» ieguvusi Latvijas sabiedrisko mediju balvu kultūrā «Kilograms Kultūras 2020».

Līdz 2022. gada 20. februārim platformā «Ticketshop.lv» būs pieejama tīmekļa izrāde «Irānas konference», kas tapa 2020. gada pavasarī, piedaloties unikālam aktieru ansamblim - Lolitai Caukai, Unai Eglītei, Jekaterinai Frolovai, Inesei Kučinskai, Jurim Bartkevičam, Matīsam Budovskim, Mārtiņam Meieram, Agrim Krapivņickim, Arturam Krūzkopam, Artūram Skrastiņam un Andim Strodam -, un kopš pirmizrādes guvusi gan profesionālus panākumus, gan skatītāju atzinību.

Iestudējuma pamatā ir atzītā mūsdienu dramaturga Ivana Viripajeva luga «Irānas konference» Arvja Vigula tulkojumā, kas vēsta par šķietami zinātnisku konferenci Dānijā, kurā piedalās Rietumu kultūras gaišākie prāti, inteliģence un citi ievērojami sabiedrības cilvēki, lai spriestu par kādas citas - Irānas - valsts un tās nācijas problēmām, cilvēktiesībām un reliģiju.

Radošā komanda un aktieru ansamblis iestudējumu veidoja laikā, kad pasaulē valdošā pandēmija bija tikko sākusies. Režisors Elmārs Seņkovs par šo darbu un tā procesu saka: «Pagājis laiks, un interneta «lodziņi» jau mums ir kļuvuši par tādu kā normu, esam tik daudz laika pavadījuši tiešsaistes sapulcēs un pasākumos. Kad mēs strādājām pie šī iestudējuma, tas viss vēl joprojām šķita svešs. Manuprāt, Viripajeva teksti nav zaudējuši savu aktualitāti. Varoņi, kas satiekas Irānas konferencē, ir tik atšķirīgi! Mēs kā Rietumeiropas sabiedrība pārstāvam daudz dažādu viedokļu, nereti uzdodot sev jautājumu, cik vienoti esam savos mērķos, vērtībās, uzskatos šodien. Tāpēc vien ir vērts noskatīties šo izrādi. Vai mēs spējam uzdod sev jautājumu, kāda ir tā pasaule, kādā mēs vēlamies dzīvot? Autors labi parāda, ka šajos domu «karos» vai viedokļu sadursmēs mēs mēdzam pazaudēt savu viedokli vai tieši pretēji - ļoti strikti un kategoriski turēties tikai pie savas nostājas. Esam priecīgi, ka cilvēki vēl joprojām interesējas par šo iestudējumu, mēs uz to jau varam skatīties kā tādu vēsturisku liecību, kas ir piefiksēta pirms pusotra gada - tad bija nedaudz citas izjūtas, bet jautājumi vēl joprojām nav mainījušies.»

Izrādes tapšanas procesā piedalījās video māksliniece Paulīne Kalniņa, skaņu mākslinieks Mārtiņš Zvirbulis, producente Asnate Siliņa.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!